Εργασία από το σπίτι: Πώς θα την κάνετε πιο αποδοτική

Εργασία από το σπίτι: Πώς θα την κάνετε πιο αποδοτική

Πρόσβαση στον υπολογιστή της δουλειάς, meetings μέσω βίντεο, παρακολούθηση του χρόνου που σπαταλάτε και tips για να νιώθετε καλύτερα.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο δουλεύουν εδώ και πολλές δεκαετίες από το σπίτι. Η τάση διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στην τεχνολογία, αλλά λόγω των τελευταίων εξελίξεων η εργασία από το σπίτι έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα των περισσότερων. Επιλέγουμε εργαλεία που μας βοηθούν να εργαζόμαστε πιο αποδοτικά και (γιατί όχι;) πιο διασκεδαστικά.

Σώσε χρόνο

Η δουλειά από το σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και ένα βασικό μειονέκτημα: Είναι δύσκολο να θέσεις όρια μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής. Αν θέλετε να παραμείνετε αποδοτικοί ελέγχοντας απόλυτα τον χρόνο σας, μια εφαρμογή όπως το Rescue Time σας επιτρέπει να οργανώνετε την ψηφιακή σας ζωή με πανεύκολο τρόπο. Έτσι θα μπορείτε να βλέπετε αν και σε ποιες εφαρμογές ή sites σπαταλάτε χρόνο, αλλά και να θέτετε όρια στη χρήση συγκεκριμένων apps. Το συγκεκριμένο app απευθύνεται μάλιστα και σε ομάδες εργαζομένων επιτρέποντας στον προϊστάμενο να παρατηρεί την αποδοτικότητά τους – χωρίς όμως να εισβάλλει στην ιδιωτικότητά τους.

Rescue-min-uai-1200×800

Photo credit: RescueTime

Στον υπολογιστή του γραφείου από παντού

Η λειτουργία απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας που παρέχει ο Chrome της Google, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή του γραφείου (ή και οποιονδήποτε άλλο) από οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή, αρκεί να διαθέτει πρόσβαση στο internet. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε από το smartphone ή το tablet, ενώ μέσω της λειτουργίας υποστήριξης μπορείτε να δώσετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας σε τρίτους (π.χ έναν τεχνικό) για να σας παρέχουν υποστήριξη. Το εργαλείο προσφέρεται εντελώς δωρεάν και είναι ιδιαίτερα εύχρηστο ακόμη και για μη εξοικειωμένους χρήστες.

Πολλή ησυχία;

Αν είστε συνηθισμένοι να δουλεύετε στο θορυβώδες περιβάλλον ενός πολυσύχναστου γραφείου, μιας καφετέριας ή ενός τρένου και ξαφνικά βρεθήκατε να δουλεύετε στην ησυχία ενός δωματίου στο σπίτι, ενδέχεται να νιώθετε άβολα και να μην αποδίδετε. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε το Noisli, ένα app που αναλαμβάνει να «ντύσει» την εργασιακή σας καθημερινότητα με ήχους που παραπέμπουν σε επαγγελματικό και όχι οικιακό περιβάλλον. Επειδή βέβαια η επιλογή είναι στο χέρι σας, μπορείτε να συγκεντρώσετε σε playlists ήχους που σας χαλαρώνουν ή σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε.

opm-uai-868×579

Photo credit: OPM

Λύσεις όπως το One Password For Teams επιτρέπουν την ομαδική διαχείριση κωδικών πρόσβασης τόσο για μεμονωμένους εργαζόμενους όσο και για ομάδες – κάτι αν μη τι άλλο χρήσιμο αν έχετε ξεχάσει τους κωδικούς στο γραφείο και σκοπεύετε να λείψετε για καιρό.

Τα meetings γίνονται online

Το Cisco Webex είναι μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες video-conference που επιτρέπει σε έως και 100 εργαζόμενους να συνεργάζονται online με τη βοήθεια αρκετών εργαλείων: συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο, διαμοιρασμό της οθόνης σε οποιαδήποτε συσκευή, κλήσεις μέσω cloud ακόμη κι όταν είστε εν κινήσει. Στο πακέτο προστίθεται ακόμη το Webex Teams, ένα εργαλείο συνεργασίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και αρχείων που κάνει ακόμη πιο εύκολη τη συνεργασία απ’ όπου κι αν είστε. Λόγω των τελευταίων εξελίξεων μάλιστα, το Webex προσφέρεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους επαγγελματίες για τέσσερις μήνες.

Video credit: Cisco

Tips για να νιώθετε καλύτερα όσο εργάζεστε κατ’ οίκον

  • Ξυπνήστε την ίδια ώρα, όπως κι αν πηγαίνατε στο γραφείο
  • Αξιοποιήστε τις ώρες που θα αφιερώνατε στις μετακινήσεις για να γυμναστείτε.
  • Βάλτε όρια: Ορίστε συγκεκριμένο χρόνο που θα δουλεύετε (μην απαντάτε σε email αργά το βράδυ), αλλά και τον χώρο: μην παίρνετε το laptop  στην κουζίνα ή στο μπάνιο.
  • Ντυθείτε καλά. Εντάξει, μη βάλετε φόρεμα οι γυναίκες ή σμόκιν οι άντρες, αλλά είναι καλύτερο για την ψυχολογία σας να μην είστε όλη μέρα με τις πιτζάμες.
  • Επικοινωνήστε με συνεργάτες (αλλά μην το παρακάνετε) μέσω messenger, skype και άλλων εργαλείων messaging και βιντεοκλήσεων, ώστε να μη χάσετε την αίσθηση της ομάδας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.