Έρχεται η έξυπνη πάνα που ειδοποιεί τους γονείς όταν βρέχεται

Έρχεται η έξυπνη πάνα που ειδοποιεί τους γονείς όταν βρέχεται

Ερευνητές του ΜΙΤ σχεδίασαν ένα προηγμένο σύστημα που ενσωματώνει ειδικά RFID chips στις πάνες μωρών ή ηλικιωμένων και ενημερώνει εφόσον ανιχνεύσει υγρασία.

Έξυπνα gadgets και αξεσουάρ έχουμε δει μυριάδες, και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε. Σίγουρα όμως αυτό το concept που παρουσιάστηκε πρόσφατα από ερευνητές του MIT, είναι από τα πιο πρωτότυπα.

Πρόκειται για μια έξυπνη πάνα που χάρη στην απλή αλλά ευφυή τεχνολογία που ενσωματώνει θα μπορεί να ανιχνεύει την υγρασία και να «δίνει σήμα» για την ανάγκη αλλαγής. Και μπορεί να ακούγεται ως μια εκκεντρική εφεύρεση, αλλά για πολλούς γονείς και όσους φροντίζουν ηλικιωμένους ή ανήμπορους συνανθρώπους μας, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρηστική, και υπό προϋποθέσεις σωτήρια.

Η έξυπνη πάνα μπορεί επίσης να διευκολύνει την καθημερινότητα των νοσοκόμων σε μονάδες νεογνών, καθώς είθισται να αναλαμβάνουν τη φροντίδα πολλών βρεφών παράλληλα. Αφήστε που εκτός από τους γονείς θα διευκολύνει ιδιαίτερα και τα μωρά που κάθε άλλο παρά συμπαθούν την υγρασία.

baby1-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Πώς λειτουργεί η έξυπνη πάνα

Το σύστημα βασίζεται σε έναν μικροσκοπικό αισθητήρα RFID ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την υγρασία της πάνας, εφόσον ενσωματωθεί στην υδρογέλη, ένα τεχνητό υλικό που συνήθως υπάρχει στις πάνες μιας χρήσης. Όταν η υδρογέλη υγραίνεται, επεκτείνεται σε διαστάσεις και παράλληλα γίνεται αρκετά αγώγιμη ώστε να ενεργοποιήσει τον αισθητήρα και να στείλει σήμα σε έναν παρακείμενο δέκτη RFID που βρίσκεται σε ακτίνα ενός μέτρου.

Ο δέκτης με τη σειρά του –εφόσον είναι συνδεδεμένος στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi– ενημερώνει τους γονείς ή τους φροντιστές μέσω μιας ειδοποίησης στο κινητό τους. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δίκτυο, μπορεί να επιστρατευτεί ένας φορητός αναγνώστης σε διαστάσεις μπρελόκ που επίσης προειδοποιεί.

diaper2

Photo credit: MIT

Τόσο φθηνό που το πετάς χωρίς τύψεις στα σκουπίδια

Το βασικό πλεονέκτημα της υλοποίησης είναι ότι ο αισθητήρας είναι ιδιαίτερα οικονομικός, αφού μπορεί ήδη να κατασκευαστεί με κόστος λιγότερο από 2 σεντς – και με ακόμη χαμηλότερο κόστος στο κοντινό μέλλον. Έτσι, είναι κατάλληλος για να ενσωματωθεί σε πάνες μίας χρήσης. Το πόσο γρήγορα βέβαια θα το δούμε σε εμπορικά προϊόντα μένει να αποδειχθεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για την ανάπτυξη του εν λόγω αισθητήρα RFID, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό IEEE Sensors.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.