Έξυπνες οικιακές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα

Έξυπνες οικιακές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα

Εφαρμογές, συσκευές και λύσεις που κάνουν την κουζίνα πραγματικά smart, και διευκολύνουν την καθημερινότητα στο έπακρο.

Οι τεχνολογικές λύσεις που καθιστούν το σύγχρονο σπίτι πιο λειτουργικό, ασφαλές, βιώσιμο και ιδανικό για να ζεις σε αυτό, είναι πλέον αναρίθμητες. Εφαρμογές, gadgets, συστήματα και ολοκληρωμένες πλατφόρμες φέρνουν ακόμη πιο κοντά το όραμα του smart home. Η ανάπτυξη του κλάδου συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από τα $76 δισ. των παγκόσμιων πωλήσεων το 2018, ο αθροιστικός τζίρος του κλάδου θα ξεπεράσει τα 150 δισ. δολάρια την επόμενη πενταετία. Εκτιμούν επίσης ότι ένα στα τρία σπίτια στις αναπτυγμένες χώρες θα είναι smart ή θα αξιοποιεί τουλάχιστον μία έξυπνη και δικτυωμένη συσκευή.

Πολλές από τις λύσεις αυτές αποτελούν τη βάση της έξυπνης κουζίνας, ενώ άλλες είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να διευκολύνουν την καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών. Επιλέγουμε ορισμένες από τις νεότερες high-tech λύσεις που υπόσχονται να κάνουν πιο έξυπνο το σπίτι μας, και πιο εύκολη τη ζωή μας.

Το οικοσύστημα της smart kitchen

Όπως και σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, έτσι και στην κουζίνα, ένα έξυπνο ηχείο μπορεί να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Σχεδόν όλα τα έξυπνα ηχεία που είχαμε παρουσιάσει στο αφιέρωμά μας, ενσωματώνουν προσωπικούς βοηθούς που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κουζίνα. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να μαγειρεύετε ακούγοντας τις συνταγές και ζητώντας συμβουλές μιλώντας τους, και χωρίς να χρειαστεί ν' αγγίξετε τη συσκευή με αλευρωμένα ή λαδωμένα χέρια. Εξίσου εύκολα, με φωνητικές εντολές, μπορείτε να παραγγέλνετε υλικά και προϊόντα για την κουζίνα και όχι μόνο.

Χρήσιμα για την κουζίνα σας είναι και τα έξυπνα συστήματα φωτισμού, με λαμπτήρες και άλλες λύσεις που εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ενώ μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του μάγειρα. Αν επίσης ο κήπος σας δεν έχει ακόμη smart προδιαγραφές, ή δεν έχετε καν κήπο, μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο από τα υπερσύγχρονα συστήματα καλλιέργειας, όπως το iHarvest, το Spigo ή το ελληνικού σχεδιασμού City Crop που παρουσιάσαμε εκτενώς εδώ. Έτσι, θα έχετε όλο τον χρόνο μυρωδικά και άλλα φρέσκα λαχανικά και φρούτα κατευθείαν από το σπίτι

Scan to Cook-min

Photo credit: Amazon

Ο έξυπνος φούρνος μικροκυμάτων που σκανάρει τα barcodes των συσκευασιών, και «αποφασίζει» πώς θα μαγειρέψει το εκάστοτε τρόφιμο.

Καφετιέρες που «τους κόβει»

Οι σύγχρονες οικιακές καφετιέρες διαθέτουν λειτουργίες που μέχρι πρόσφατα συναντούσαμε μόνο στα πολύ ακριβότερα επαγγελματικά μοντέλα. Αρκετά όμως από τα χαρακτηριστικά των smart coffee makers, βγάζουν βγαλμένα από ταινία sci-fi. Το βασικότερο ατού τους είναι η δικτύωση, καθώς αρκετά μοντέλα συνδέονται μέσω Wi-Fi στο οικιακό ή εργασιακό δίκτυο. Χάρη σε αυτή τη δυνατότητά τους, μπορείτε να τις χειριστείτε από απόσταση. Να ετοιμάσετε πχ τον καφέ σας πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να δώσετε εντολή ενεργοποίησης ενώ κατευθύνεστε προς το σπίτι.

Αρκετές καφετιέρες της Siemens συνεργάζονται με την εφαρμογή Home Connect, η οποία εκτός από τον τηλεχειρισμό, επιτρέπει την εύκολη επιλογή ροφημάτων μέσω του app, τη δημιουργία coffeePlaylist (οι καλεσμένοι σας επιλέγουν τον καφέ της αρεσκείας μέσω του tablet ή του κινητού, και η καφετιέρα τον ετοιμάζει χωρίς δική σας παρέμβαση), αλλά και την ενημέρωση για συμβουλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τον καφέ.

Αντίστοιχες λειτουργίες προσφέρουν αρκετά μοντέλα της Bosch και της της Nespressο. Η Prodigio, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμού της εκχύλισης του αγαπημένου σας καφέ, συγκεκριμένη ώρα, ενώ το συμβατό app σας ειδοποιεί εγκαίρως για τη συντήρηση της μηχανής, αλλά και για το απόθεμα καψουλών.

Ακόμη πιο έξυπνες λειτουργίες, όμως, προσφέρει η Smarter Coffee Machine 2.0 που συνεργάζεται με την Alexa και τον Google assistant. Έτσι, με μια απλή φωνητική εντολή στο έξυπνο ηχείο σας, μπορείτε να παραγγείλετε τον καφέ της επιλογής σας, και να επιλέξετε πόσο δυνατό τον επιθυμείτε.

Το νεότερο μοντέλο, μάλιστα, είναι συμβατό με την πλατφόρμα IFTTT, κάτι που συνεπάγεται ότι μπορεί να συνδεθεί και με άλλες συσκευές του έξυπνου σπιτιού.  Μπορείτε για παράδειγμα, να συνδέσετε την καφετιέρα με την έξυπνη κλειδαριά, και να ορίσετε να ξεκινά η παρασκευή ροφήματος κάθε φορά που ξεκλειδώνετε. Αρκεί να μη μπαινοβγαίνετε συχνά στο σπίτι, γιατί από τους πολλούς καφέδες θα απειληθούν τα νεύρα σας…

Photo credit: LG

Ψυγεία με τεχνητή νοημοσύνη

Το ψυγείο είναι η συσκευή που άλλαξε οριστικά και αμετάκλητα τις μεθόδους συντήρησης των τροφίμων, αλλά και τον τρόπο διατροφής μας. Επί δεκαετίες, όμως, οι τεχνολογικές τους αναβαθμίσεις δεν ήταν εντυπωσιακές. Στην εποχή της δικτύωσης, βέβαια, τα ψυγεία φιλοδοξούν να γίνουν πιο χρηστικά και να προσφέρουν επιπρόσθετες λειτουργίες, προκειμένου να βρεθούν στο επίκεντρο της έξυπνης κουζίνας, και κατ’ επέκταση του έξυπνου σπιτιού.

Τα ψυγεία της σειράς InstaView ThinQ της LG, ενσωματώνουν διαφανή οθόνη αφής χάρη στην οποία μπορείτε να δείτε τα περιεχόμενα του ψυγείου, να ανεβάσετε φωτογραφίες, να ανταλλάξετε σημειώσεις και μηνύματα με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, και πολλά ακόμη. Μέσω της οθόνης μπορείτε επίσης να καταγράψετε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν πλησιάζει.

Το ψυγείο αυτό είναι εξάλλου συμβατό με την Alexa, τη φωνητική βοηθό της Amazon, ώστε να του δίνετε φωνητικές εντολές για να παίξει μουσική και βίντεο, να σας ενημερώσει για τον καιρό, αλλά και να αναλάβει τα ψώνια σας σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρουν και τα ψυγεία της σειράς Family Hub της Samsung. Μέσω της ενσωματωμένης οθόνης των ψυγείων της σειράς, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να κρατούν σημειώσεις, να ζωγραφίζουν, αλλά και να ενημερώνονται για τον καιρό και τις ειδήσεις της ημέρας, ενώ η λειτουργία Family Hub προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε συνταγές βάσει των ειδών και των προϊόντων που βρίσκονται στο ψυγείο.

Εξάλλου, η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Bixby επιτρέπει τη συνεργασία του ψυγείου και με άλλες εφαρμογές και συσκευές. Η ίδια πλατφόρμα επιτρέπει τον έλεγχο πολυάριθμων συμβατών συσκευών της ίδιας εταιρείας (φούρνος, πλυντήριο κ.ά.) με απλές φωνητικές εντολές.

Ακόμη και ο σκουπιδοτενεκές μπορεί να γίνει smart με την προσθήκη ενός barcode scanner που συνδέεται στο οικιακό δίκτυο, ώστε να σας ενημερώνει για τα περιεχόμενά του, άρα και για τις ελλείψεις της κουζίνας σας όπου κι αν είστε.

Photo credit: GeniCan

Genican-min

(Παν)έξυπνα add-ons

Αν πάντως δεν διαθέτετε τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για ένα ψυγείο όπως αυτά (γιατί, εδώ που τα λέμε, η καινοτομία στοιχίζει), μπορείτε να χαρίσετε στο ψυγείο σας ορισμένες έξυπνες λειτουργίες, εγκαθιστώντας μία ή περισσότερες κάμερες στο εσωτερικό του. Αρκεί να είναι δικτυακή, ώστε να στριμάρει το εσωτερικό του ψυγείου σας (αν π.χ. βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ και δεν θυμάστε αν έχει τελειώσει το γιαούρτι), αλλά και να αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τον έξυπνο μαγνήτη ψυγείου Hiku που σας επιτρέπει να καταγράφετε εύκολα και γρήγορα τη λίστα με τα ψώνια σας, και να τη στέλνετε σε όλες τις συμβατές εφαρμογές ή και να ψωνίζετε απευθείας online. To GeniCan είναι ο έξυπνος κάδος απορριμάτων που διαβάζει τα barcodes των προϊόντων που πετάτε, ώστε να ενημερώνει τη λίστα με τα προϊόντα που τελείωσαν χωρίς εσείς να μπαίνετε στον κόπο.

Video credit: Nutribullet

Το έξυπνο blender που προσφέρει τη δυνατότητα παρασκευής ροφημάτων, smoothies, αλλά και snacks, βασισμένο στις προτιμήσεις που θα καταχωρήσετε στη συμβατή εφαρμογή για smartphones.

Έξυπνη γίνεται ακόμη και η βρύση που υπακούει σε φωνητικές εντολές, υποσχόμενη ευκολία και εξοικονόμηση στην κατανάλωση του νερού. Αν σκοπεύετε επίσης να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορείτε να αποκτήσετε μια δικτυωμένη κατσαρόλα ή ένα σύστημα μαγειρέματος sous vide.

H λίστα πιθανών και απίθανων gadgets που υπόσχονται να αλλάξουν την κουζίνα μοιάζει ατελείωτη. Το ζήτημα είναι να εντοπίσετε αυτά που χρειάζεστε πραγματικά, γιατί πολλά από αυτά είναι μεν εντυπωσιακά, αλλά δεν είναι και τόσο χρηστικά. Φροντίστε επίσης να κρατήσετε το budget σε λογικά επίπεδα, γιατί καλή η έξυπνη κουζίνα αλλά κοστίζει αρκετά…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.