Αντλίες θερμότητας: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Αντλίες θερμότητας: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας ίσως είναι ό,τι πρέπει για το σπίτι σας, το πορτοφόλι σας αλλά και το περιβάλλον.

Πώς σκοπεύετε να ζεσταθείτε φέτος; Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, το εν λόγω ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες. Όπως άλλωστε προέκυψε από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) η ενεργειακή κρίση προβάλει ως ένα από τα μεγαλύτερη προβλήματα των Ελλήνων καταναλωτών ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.

final_heatpump1

Photo credit: Free to use from Pexels

Διαβάστε για έξυπνες αλλά και high-tech λύσεις που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την ενέργεια που καταναλώνετε στο άρθρο «Οικονομικοί τρόποι θέρμανσης με έξυπνες & high-tech λύσεις».

Από την άλλη, οι τρομακτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν συνεπάρει τον πλανήτη καθώς και το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος απασχολεί όλο και πιο έντονα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα και με τα ευρήματα έρευνας της διαΝΕΟσις, οι Έλληνες πολίτες σε σημαντικό ποσοστό ήδη λαμβάνουν ή επιθυμούν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί παγκοσμίως συμφωνούν: οι σύγχρονες αντλίες θερμότητας αποτελούν έναν οικονομικό και ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, προκειμένου να διατηρήσετε ζεστά τα σπίτια και τα γραφεία σας με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι η αντλία θερμότητας ένα «μαγικό» air condition;

Με απλά λόγια, η αντλία θερμότητας αποτελεί ένα είδος αμφίδρομου κλιματιστικού. Το καλοκαίρι λειτουργεί ως κλασικό air condition, απομακρύνοντας τη θερμότητα εκτός σπιτιού και διαχέοντας ψυχρό αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Τους πιο δροσερούς μήνες, κάνει το αντίθετο: Αντλεί θερμική ενέργεια από τον εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού.

Video credit: BC Hydro

Ακούγεται σαν κάτι μαγικό, ωστόσο, υπάρχει στην πραγματικότητα επιστημονική εξήγηση για το αποτέλεσμα αυτό. Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα, και η λειτουργία τους βασίζεται στις ίδιες αρχές που εφαρμόζονται στα ψυγεία, τους καταψύκτες και τα κλιματιστικά.

Αντικαθιστούν το ήδη υπάρχον σύστημα θέρμανσης με την ενσωμάτωσή τους στις σωληνώσεις και την απεγκατάσταση του παλιού λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Εκτός από τα καλοριφέρ, μπορούν να συνδεθούν με μπόιλερ για ζεστό νερό, με τον ηλιακό θερμοσίφωνα ή με φωτοβολταϊκά πάνελ, να θερμάνουν έναν χώρο, αλλά και να τον ψύξουν. Ωστόσο, για να λειτουργήσει η ψύξη, απαιτείται ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως ειδικές τερματικές μονάδες ή ενδοδαπέδια θέρμανση.

Photo credit: Free to use from Pexels

Ένα ζευγάρι κάλτσες, όχι μόνο θα κρατήσουν τα πόδια σας ζεστά αλλά και στο σπίτι σας καθαρό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «5 λόγοι για να μην μπαίνετε με τα παπούτσια στο σπίτι».

Αποδοτικότητα με περιβαλλοντικό πρόσημο

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται ιδιαίτερα αποδοτικές, διότι, με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, απλώς μετακινούν τη θερμότητα, αντί να την παράγουν με την καύση κάποιας καύσιμης ύλης. Έτσι πετυχαίνουν μείωση του κόστους θέρμανσης σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας.

Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ (Σεπτέμβριος 2022), εάν διαθέτετε ένα σπίτι περίπου 80 τ.μ., κατασκευής 1980-2000, με την τοποθέτηση μίας αντλίας θερμότητας μπορείτε να πετύχετε:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 70% για θέρμανση και ζεστό νερό.
  • Μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης κατά 65% σε σύγκριση με το φυσικό αέριο και κατά 64% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Παράλληλα, οι αντλίες θερμότητας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Βάσει των στοιχείων της ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά το παράδειγμα του παραπάνω νοικοκυριού, αφενός μπορούν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές άνθρακα. Αφετέρου, προτιμώντας αντλία θερμότητας είναι σαν να έχετε 10 δέντρα επιπλέον στη γειτονιά σας σε σχέση με την καύση φυσικού αερίου. Εάν πάλι χρησιμοποιείτε πετρέλαιο, η μετάβαση σε αντλία θερμότητας θα προσφέρει στο περιβάλλον τα οφέλη που εξασφαλίζουν 47 δέντρα. Ένα μικρό άλσος δηλαδή!

final_heatpump3

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα νοικοκυριά –και οι καταναλωτικές τους συνήθειες– ευθύνονται για το 72% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;».

Στην αγορά υπάρχει πληθώρα επιλογών και ειδών σε ό,τι αφορά αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε εμπειρία στις ανακαινίσεις σπιτιών, είναι προτιμότερο να εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει τόσο με την επιλογή όσο και με την εγκατάσταση της αντλίας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.