10 τρόποι που η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ασφαλέστερη

10 τρόποι που η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας ασφαλέστερη

Συσκευές που ξεκλειδώνουν με αναγνώριση προσώπου, έξυπνα συστήματα συναγερμού, «κατασκοπικά» συστήματα κρυπτογράφησης διαθέσιμα για όλους και πολλά ακόμη παραδείγματα high-tech θωράκισης των δεδομένων και της περιουσίας μας.

Διαβάζουμε διαρκώς για τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, και (δικαίως εν μέρει) ανησυχούμε μήπως πέσουμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή κλοπής. Και παρότι οι απειλές για τα προσωπικά μας δεδομένα, τις συσκευές και την περιουσία μας είναι πράγματι υπαρκτές, στην πράξη η τεχνολογία προσφέρει πολλούς τρόπους για να γίνει η καθημερινότητά μας πιο ασφαλής. Δεν αναφερόμαστε στις high-tech λύσεις και συστήματα που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά σε συσκευές και εφαρμογές στις οποίες οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση.

Επιλέγουμε ενδεικτικά:

Όλα live στην οθόνη του κινητού

Οι «παραδοσιακές» κάμερες ασφαλείας έχουν αναβαθμιστεί σε δυνατότητες και έχουν γίνει σαφώς πιο οικονομικές. Το βασικότερο ατού τους, πλέον, είναι ότι είναι διαρκώς διασυνδεμένες στο δίκτυο ώστε εφόσον το θέλετε να στριμάρουν εικόνα (και προαιρετικά ήχο) στη συσκευή της επιλογής σας.

Ακόμη και αν έχετε ήδη εγκατεστημένες απλές IP κάμερες, μπορείτε να τις συνδέσετε σε αυτή τη universal λύση που σας επιτρέπει να βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στο σπίτι. Πολλά μοντέλα προσφέρουν δυνατότητα επικοινωνίας απ' όπου κι αν είστε με τους επισκέπτες (π.χ. τον ταχυδρόμο ή τον κούριερ), ενώ ακόμη πιο προηγμένες κάμερες ενσωματώνουν δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου.

Arlo2

Photo credit: Arlo

Έξυπνος κήπος, υγιή φυτά…

Μια που αναφερθήκαμε στα φυτά του σπιτιού, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία μπορείτε να παρακολουθείτε από απόσταση την υγεία τους, ενώ ειδικοί αισθητήρες ελέγχουν τα επίπεδα υγρασίας και λίπανσης, ώστε να σας ειδοποιούν προκειμένου να τα φροντίζετε. Νέες, ακόμη πιο προηγμένες λύσεις παρουσιάζονται διαρκώς. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο έξυπνος κήπος είναι ήδη αναπόσπαστο τμήμα του έξυπνου (και ασφαλούς) σπιτιού.

…αλλά και ασφαλή κατοικίδια

Αντίστοιχα συστήματα αξιοποιούνται ήδη στη φροντίδα των κατοικίδιων, προκειμένου να έχετε το μυαλό σας ήσυχο όταν λείπετε από το σπίτι. Τα gadgets  που κυκλοφορούν είναι αναρίθμητα: Από σύστημα επικοινωνίας με το κατοικίδιο από απόσταση, μέχρι αυτόματη ταΐστρα που λειτουργεί μέσω Wi-Fi. Δείτε τι λέει για το πρωτότυπο, αλλά και άκρως χρηστικό gadget ο δημιουργος του:

Video credit: PetPal

To Internet-of-things θωρακίζει το σπίτι

Εκτός από τις έξυπνες κάμερες, είναι δεκάδες οι διασυνδεδεμένες συσκευές του σπιτιού που χάρη στην ευκολία του internet of things, μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια του χώρου, αλλά και να κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητά σας. Πολλά για παράδειγμα εφοδιάζονται με αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι επικοινωνούν με το κινητό σας σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβίαση ή έστω κίνηση. Άλλα συστήματα που ενσωματώνουν αισθητήρες φωτός ή καπνού προκειμένου να ανιχνεύουν ανά πάσα στιγμή τυχόν επικίνδυνες αλλαγές στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο του σπιτιού, και ειδοποιούν αυτόματα τον ιδιοκτήτη ή τις αρμόδιες αρχές.

Έξυπνοι συναγερμοί

Ακόμη όμως κι αν η κλειδαριά του σπιτιού σας δεν διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπορείτε να προσαρμόσετε ένα έξυπνο σύστημα στην υπάρχουσα κλειδαριά. Πολλές λύσεις επίσης σας επιτρέπουν να κλειδώσετε ή να ξεκλειδώσετε το σπίτι ή το γραφείο απ’ όπου κι αν είστε, αρκεί να έχετε συνδέσει την εφαρμογή με τον συναγερμό. Αν, για παράδειγμα, φύγατε βιαστικά, δεν θυμάστε αν κλειδώσατε ή αν απλώς θέλετε να δώσετε πρόσβαση σε κάποιον φίλο που θα ποτίσει τα λουλούδια όταν είστε διακοπές.

Photo credit: Samsung

Δακτυλικό αποτύπωμα και αναγνώριση προσώπου αντί για PIN

Ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τις συσκευές και τα δεδομένα σας, παρέχεται ήδη από πολλούς κατασκευαστές smartphones, laptops και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Τα συστήματα ασφάλειας που βασίζονται στο δακτυλικό αποτύπωμα, την αναγνώριση ίριδας ή προσώπου είναι σαφώς ασφαλέστερα από το PIN και το απλό password. Ήδη το αποτύπωμα χρησιμοποιείται για το ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου ή και του γραφείου, ενώ η αναγνώριση προσώπου μειώνει τις ουρές στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων, και παρά τις «παιδικές ασθένειες», η συγκεκριμένη τεχνολογία φαίνεται ότι θα καθιερωθεί.

 

Κρυπτογράφηση δεδομένων

Πανίσχυρα και υπερεξελιγμένα συστήματα κρυπτογράφησης τα οποία μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο σε μυστικές υπηρεσίες και κρατικούς οργανισμούς, πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν από τον καθένα. Με πολύ μικρό κόστος –ή και εντελώς δωρεάν–  έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα και αρχεία μας, αλλά και το πολύτιμο software και hardware που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Τα υπερσύγχρονα συστήματα συναγερμού εντάσσονται πλήρως στις λειτουργίες του έξυπνου σπιτιού και είναι διαρκώς συνδεδεμένα με smartphones και άλλα έξυπνα gadgets.

Photo credit: BOSCH

Bosch1

Εντοπίστε τη χαμένη συσκευή σας

Αρκετά σύγχρονα κινητά ενσωματώνουν λειτουργία εντοπισμού θέσης, προκειμένου να σας διευκολύνουν αν ξεχάσετε πού το αφήσατε. Αντίστοιχες λειτουργίες προσφέρουν αμφότερα τα δημοφιλέστερα λειτουργικά (Android και iOS). Εξειδικευμένες εφαρμογές προσφέρουν επιπλέον επίπεδα προστασίας, διευκολύνοντας τον εντοπισμό του κινητού ακόμη κι αν κλαπεί.

Ορισμένα apps ενσωματώνουν δε ακόμη και σύστημα «συναγερμού»: μία σειρήνα που μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνο από τον κάτοχο της συσκευής, και πιθανότατα θα αναγκάσει τον κλέφτη να το αφήσει πίσω.

Video credit: Apple

Το έξυπνο ρολόι της Apple ενσωματώνει πλέον μια λειτουργία ειδοποιήσεων, σε περίπτωση που ο καρδιακός ρυθμός «ξεφύγει» προς τα πάνω ή προς τα κάτω ή εκδηλωθούν αρρυθμίες.

Παρακολούθηση της υγείας

Εκτός από το σπίτι, τα κατοικίδια, και τα χρήματά σας, η τεχνολογία προσφέρει πολυάριθμες λύσεις που προστατεύουν και την υγεία μας: Από wearables και εφαρμογές που παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τους δείκτες υγείας ή ακόμη και σας ανακουφίζουν απ’ τον πόνο, μέχρι τις εφαρμογές που επιτρέπουν την ευκολότερη διασύνδεση με γιατρούς οι οποίοι μπορούν να σας παρακολουθούν και ενίοτε να επεμβαίνουν από απόσταση.

Ασφαλείς πληρωμές

Συχνά στα media προβάλλονται ειδήσεις για την υποκλοπή δεδομένων πιστωτικών καρτών, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι απείρως πιο ασφαλείς από τις συναλλαγές με μετρητά, και η ασφάλεια τους θωρακίζεται ολοένα και περισσότερο.

Πλέον, οι περισσότερες συναλλαγές μπορούν να γίνουν ανέπαφα, ενώ πολλές απαιτούν απλώς το κινητό τηλέφωνο. Η ενίσχυση με τα προαναφερθέντα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, ίριδας ή δακτυλικού αποτυπώματος θωρακίζουν στο έπακρο τα δεδομένα σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλες τις διαδικασίες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.