Γραφένιο: Πως δημιουργήθηκε το πρώτο αγώγιμο ρούχο στον κόσμο

Γραφένιο: Πως δημιουργήθηκε το πρώτο αγώγιμο ρούχο στον κόσμο

Μια έξυπνη ιδέα ένδυσης συναντάει ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πείραμα.

Το γραφένιο είναι ένα «μαγικό» δισδιάστατο υλικό: δεκάδες φορές ισχυρότερο από ατσάλι και χιλιάδες φορές λεπτότερο από μια τρίχα, ανθεκτικότατο και σχεδόν αόρατο. Μία ίνα του μπορεί να αντέξει το βάρος ενός ανθρώπου. Ανακαλύφθηκε μάλλον κατά σύμπτωση προ δεκαπενταετίας και οι (πιθανές κι απίθανες) εφαρμογές του σκορπούν αισιοδοξία ότι θα φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους δίνοντας λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα με πολύ μικρό συγκριτικά κόστος.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροπλάνα και διαστημόπλοια ώστε να γίνουν ελαφρύτερα και να πετούν μόνο με ηλιακή ενέργεια, σε αυτοκίνητα που γίνονται ανθεκτικότερα, πιο ασφαλή και ενεργειακά αυτόνομα, σε φίλτρα αέρα ή νερού (που χρησιμοποιούνται για αφαλάτωση), σε εύκαμπτες μπαταρίες, σε άθραυστα προφυλακτικά και σε αναρίθμητες ακόμη εφαρμογές.

Το γραφένιο βέβαια είναι ακόμη δύσκολο να παραχθεί και σχετικά ακριβό, αλλά το ενδιαφέρον και οι επενδύσεις γύρω από αυτό δείχνουν ότι είναι ένα υλικό με λαμπρό μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες Andre Geim και Konstantin Novoselov που το απομόνωσαν (από τη μύτη μολυβιού με τη βοήθεια ενός απλού σελοτέιπ!) τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ.

graphene-still-life-graphite-mountain
Photo credit: vollebak

Γραφένιο που φοριέται 

Δύο δίδυμα αδέρφια, ο Nick και ο Steve Tidball, ιδρυτές μίας startup που σχεδιάζει και παράγει καινοτόμο ρουχισμό περιπέτειας και άθλησης, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το γραφένιο σε ένα μπουφάν. Όταν τα κατάφεραν, πριν μερικούς μήνες, συνειδητοποίησαν με ενθουσιασμό ότι κατασκεύασαν το πρώτο αγώγιμο ρούχο στον κόσμο.

Το jacket της Vollebak είναι το πρώτο ένδυμα που διαθέτει επικάλυψη από γραφένιο, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε αδύνατο. Προκειμένου να το υλοποιήσουν, απομόνωσαν πολύ λεπτά φύλλα άνθρακα (απ’ όπου προέρχεται το γραφένιο) και τα ανέμιξαν με πολυουρεθάνη.

Το αποτέλεσμα ήταν μια λεπτή μεμβράνη με την οποία επενδύεται η εξωτερική επιφάνεια, χαρίζοντας στο νάιλον μοναδικές ιδιότητες όπως η μεταφορά θερμότητας ή ενέργειας, χωρίς όμως να βαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστο. Τα πάνελ μάλιστα κόβονται με λέιζερ ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια του πανάκριβου υλικού.

Photo credit: vollebak

Υπερανθεκτικό και θερμοδυναμικό

Το μπουφάν είναι διπλής όψης και όταν το φοράτε με την επένδυση του γραφενίου προς το σώμα σας, θα σας ζεσταίνει κατανέμοντας μάλιστα τη θερμοκρασία σωστά σε όλο το σώμα. Όταν το γυρνάτε προς τα έξω, θα λειτουργεί ως συλλέκτης θερμότητας, ενώ σε αμφότερες τις θέσεις ελαχιστοποιεί τα επίπεδα υγρασίας, απορροφώντας και τον ιδρώτα. Είναι επίσης αφάνταστα ανθεκτικό: «δεν σκίζεται με τίποτα» αναφέρουν οι δημιουργοί του, αλλά στην πρώτη του έκδοση δεν θα είναι 100% αλεξίσφαιρο. Επομένως, αν σας πυροβολήσουν είναι προτιμότερο να τρέξετε.

Το Jacket Graphene θα κυκλοφορήσει σύντομα σε «δοκιμαστική φάση», ώστε και οι ίδιοι οι δημιουργοί του να βγάλουν το concept από το εργαστηριακό περιβάλλον και να το τεστάρουν σε πραγματικές συνθήκες. Όσοι, βέβαια, θελήσουν να πειραματιστούν μαζί τους, θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, αφού το jacket θα κοστίζει €595.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.