«Ρίξε» έναν μεσημεριανό υπνάκο, και ζήσε περισσότερο

«Ρίξε» έναν μεσημεριανό υπνάκο, και ζήσε περισσότερο

Οι Έλληνες και οι άλλοι Μεσόγειοι που επιλέγουν τη σιέστα, βλέπουν την αρτηριακή πίεσή τους να πέφτει.

Συχνά η σύγχρονη επιστήμη καταφεύγει στη λαϊκή σοφία και στις εμπειρικές συνήθειες που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μία απ’ αυτές, ειδικά στα μέρη μας, είναι ο μεσημεριανός ύπνος –ή «υπνάκος» όπως χαρακτηριστικά λέμε για να περιγράψουμε τη συνήθεια της σιέστας.

Ίσως για κάποιους, η σιέστα να είναι μια συνήθεια που μαρτυρά τον ράθυμο χαρακτήρα ενός λαού ή ακόμη και τη ροπή του προς την τεμπελιά, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον άνθρωπο.

Sleep2-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Η ελληνική συνήθεια που ρίχνει την πίεση

Ο Μανώλης Καλλίστρατος, καρδιολόγος στο Ασκληπιείο Βούλας, μελετά επί σειρά ετών τις επιδράσεις που έχουν σε ασθενείς με υπέρταση οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στην πιο πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη που συμμετείχε, ο κ. Καλλιστράτος συμπέρανε ότι ακόμη κι ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μειώνει αισθητά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Είναι ενδεικτικό ότι η σιέστα μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά 3 έως 5 mm Hg, όταν συγκριτικά ένα αντιυπερτασικό φάρμακο μειώνει κατά μέσο όρο τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά 5 έως 7 mm Hg. Επιπλέον, για κάθε 60 λεπτά μεσημεριανού ύπνου, η μέση συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του 24ώρου μειώθηκε κατά 3 mm Hg.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JACC, και παρουσιάστηκε στην 68η Ετήσια Επιστημονική Συνεδρίαση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας: «ο μεσημεριακός ύπνος έχει αντίστοιχες επιδράσεις με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως για παράδειγμα η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ».

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Γιατί είναι σημαντική η μείωση

Όπως ανέφερε ο Έλληνας καρδιολόγος, ακόμη και μια πτώση της αρτηριακής πίεσης της τάξης των 2 mm Hg, ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Μακροπρόθεσμα, η συνήθεια αυτή έχει κι άλλα οφέλη, αφού μειώνεται η ανάγκη λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Το εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι οι θετικές επιδράσεις της σιέστας που κατέγραψαν οι Έλληνες επιστήμονες, δεν διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο ζωής των ασθενών. Η μείωση ήταν αισθητή ακόμη και σε όσους λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή ή υπέφεραν από άλλα νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

«Προφανώς και δεν λέμε σε όλους να κοιμούνται με τις ώρες κάθε μεσημέρι» τόνισε ο κ Καλλίστρατος, «αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να αισθάνονται τύψεις εφόσον μπορούν να κοιμηθούν για λίγα λεπτά».

Sleep3-min

Photo credit: CC0 licence via rawpixel.com

Σε κάθε περίπτωση, η σιέστα δεν αρκεί για να «θεραπεύσει» την αρτηριακή πίεση, ούτε βέβαια μπορεί να υποκαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή. Σε συνδυασμό, όμως, με ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και ήπια άσκηση, μπορεί να παρατείνει και να βελτιώσει τον βίο όλων μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.