Πώς το μέλι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματός

Πώς το μέλι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματός

Μια επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι το μέλι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές επιλογές για θεραπεία από κρυολογήματα και ιώσεις.

Το μέλι είναι ένα οικονομικό προϊόν, σχετικά εύκολα διαθέσιμο στους περισσότερους, το οποίο εκτός από τη γλυκιά γεύση του, χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως γιατροσόφι για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι το μέλι είναι αποτελεσματικότερο από τις συμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του βήχα, την αποσυμφόρηση της μύτης και την ανακούφιση του πονόλαιμου; Μπορεί όμως ο ισχυρισμός να αποδειχθεί επιστημονικά; Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζονται πώς η αποτελεσματικότητα του είναι εντυπωσιακή.

Προτείνουν μάλιστα στους γιατρούς να το συστήνουν ως εναλλακτική στα αντιβιοτικά, τα οποία συχνά συνταγογραφούνται για τέτοιες λοιμώξεις, παρόλο που δεν είναι αποτελεσματικά.

honey2

CC0 licence via pexels.com

14 + 1 μελέτες λένε ναι στο μέλι

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από 14 κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του μελιού ως προς την ανακούφιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 1.761 εθελοντές διαφορετικών ηλικιών, αξιολογούσαν την ανακούφιση των συμπτωμάτων με διάφορα κριτήρια όπως μείωση του βήχα, κάμψη του πόνου και των ενοχλήσεων, εξάλειψη της συμφόρησης κ.ά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν το μέλι με φάρμακα, εικονικά και μη καθώς και άλλα αντίστοιχα σκευάσματα. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από τη συνήθη φαρμακευτική φροντίδα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του βήχα.

CC0 licence via rawpixel.com

Πότε λέμε όχι στα αντιβιοτικά για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι ο πιο συχνός λόγος για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Δεδομένου όμως ότι οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ιογενείς, η λήψη αντιβιοτικών είναι πλήρως αναποτελεσματική, πιθανόν και επικίνδυνη. Γι’ αυτό προτείνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή εναλλακτική λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

sneeze

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Μπορούν τα παιδιά και τα βρέφη να καταναλώνουν μέλι;

Τα παιδιά μπορούν να τρώνε άφοβα μέλι, ειδικά αν είναι κρυωμένα. Αρκεί όμως να έχουν γιορτάσει τα πρώτα τους γενέθλια. Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι μια συμβουλή που δίνουν διαχρονικά οι παιδίατροι.

Ο λόγος είναι ότι το μέλι σε ακραίες περιπτώσεις συνδέεται με την πρόκληση βρεφικής αλλαντίασης – μιας σπάνιας αλλά σοβαρής δηλητηρίασης. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν να μη δίνετε στο παιδί σας μέλι πριν την ηλικία των 12 μηνών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η πιο προηγμένη επιστημονική έρευνα, η πιο εξελιγμένη τεχνολογία αλλά και η πιο πολύπλοκη εφεύρεση υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, να κάνουν την καθημερινότητά μας απλούστερη και ευκολότερη. Με δυο λόγια να ομορφύνουν τη ζωή μας!

Αυτή είναι η πηγή απ την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog. Αν και πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε… και στο φεγγάρι.