Κλωνοποίηση ανθρώπου: Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί ο Μέσι;

Κλωνοποίηση ανθρώπου: Μπορεί να ξαναδημιουργηθεί ο Μέσι;

23 χρόνια μετά την κλωνοποίηση της Ντόλι, οι επιστήμονες δηλώνουν έτοιμοι να κλωνοποιήσουν και ανθρώπους. Ποιες είναι όμως οι ηθικές πτυχές της επιστημονικής προόδου;

Ακόμη κι αν δεν ασχολείστε με το ποδόσφαιρο, είναι εξαιρετικά απίθανο να μην έχετε ακούσει το όνομα του Lionel Messi. Αυτό που πιθανότατα δεν έχετε πληροφορηθεί είναι η πρόθεση ενός διάσημου Καταλανού επιστήμονα να τον κλωνοποιήσει.

Ο καθηγητής γενετικής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενωμικής στο Universitat Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, Arcadi Navarr δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να κλωνοποιηθεί με τις υπάρχουσες τεχνικές.

«Το αποτέλεσμα της κλωνοποίησης θα ήταν ένα ον σαν δίδυμος αδερφός του ποδοσφαιριστή», είπε ο κ. Navarr. «Θα ήταν σαν να γεννήθηκαν δύο δίδυμα αδέρφια, και το ένα να διατηρήθηκε παγωμένο σε μια χρονοκάψουλα. 20 ή 30 χρόνια αργότερα θα τον επαναφέραμε με την ελπίδα ότι, εφόσον όλα είχαν πάει καλά, θα ήταν ίδιος με τον αδερφό του».

Ακούστε εδώ τη ραδιοφωνική παρέμβαση του γενετιστή, αναφορικά με το ζήτημα (στα ισπανικά).

messi-pes-min

Photo credit: Konami Europe

Πόσο κοντά είμαστε στην ανθρώπινη κλωνοποίηση;

Ο γνωστός γενετιστής χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Messi προκειμένου να επαναφέρει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας γύρω από τις εξελίξεις στη γενετική επιστήμη. Το ιστορικό debate για τις ηθικές πτυχές της κλωνοποίησης ανθρώπων εντάθηκε μετά την κλωνοποίηση της Dolly το 1996 με την τεχνική της πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων (SCNT), και συνεχίζεται αμείωτο.

Πριν μερικούς μήνες, με την ίδια τεχνική γεννήθηκαν δύο θηλυκοί μακάκοι, οι οποίοι ως κλώνοι του ίδιου δότη είναι γενετικά ταυτόσημοι. Πολυάριθμοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο άνθρωπος, όπως και όλα τα θηλαστικά, μπορούν να κλωνοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο.

Θα παίζει καλό ποδόσφαιρο ο κλώνος;

Το ζητούμενο όμως είναι αν η κλωνοποίηση ανθρώπων θεωρείται ηθικά ορθή, αλλά και ποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνικής για το μέλλον της ανθρωπότητας. Τι θα συμβεί δηλαδή αν οι επιστήμονες σταματήσουν να επιθυμούν την κλωνοποίηση ποδοσφαιριστών και αρχίσουν να παράγουν εργαστηριακά αντίγραφα δολοφόνων;

Απαντήσεις δεν έχουμε, αλλά είναι ενδεικτικό ότι σε τουλάχιστον 46 χώρες η ανθρώπινη κλωνοποίηση ακόμη και για ερευνητικούς σκοπούς κρίνεται παράνομη, ενώ τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται είναι πολλαπλάσια.

Ο καθηγητής, βέβαια, έσπευσε να σχολιάσει ότι ακόμη κι αν κατορθώσει να κλωνοποιήσει τον σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μοιράζεται και το ποδοσφαιρικό ταλέντο του «πρωτότυπου». Οι αθλητικές ικανότητες του Messi έχουν δύο συνιστώσες, σύμφωνα με τον κ. Navarr, «εκτός από τη γενετική, σίγουρα παίζουν ρόλο και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις, αλλά και ο τρόπος που προπονείται». Και πάνω που ετοιμαζόμασταν για μετεγγραφές...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.