ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

ZapataJetRacer: Η «καρέκλα» που πετάει με 250 χλμ. την ώρα

Με 10 μικροκινητήρες στην περίμετρό της, η καρέκλα-drone που δημιούργησε ο πρώην πρωταθλητής τζετ σκι και Γάλλος εφευρέτης Franky Zapata, αποτελεί μία νέα ακραία πρόταση ιπτάμενης μετακίνησης.

Από αυτή εδώ τη σελίδα, σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς φουτουριστικά μέσα μετακίνησης κάθε είδους: Ιπτάμενα αυτοκίνητα, VTOL και λεωφορεία, γιοτ που κολυμπάει και πετάει, ένα τζιπ με τέσσερα πόδια, ένα hovercraft, μέχρι και ένα ιπτάμενο όχημα που λυγίζει τα «πόδια» του σαν πουλί, αναδιπλώνει τα φτερά του και μπορεί να εκτελέσει μια σχεδόν κάθετη απογείωση και προσγείωση.

Photo credit: Zapata

Εάν λοιπόν νομίζατε ότι τα είχατε δει όλα, σας έχουμε κάτι ακόμα πιο «εξωφρενικό»: Μια «καρέκλα» που πετάει με 250 χλμ. την ώρα, χάρη στους 10 μικροκινητήρες που είναι εγκατεστημένοι στην περίμετρό της.

Extreme sport καταβολές

Ο λόγος για το ZapataJetRacer, το μονοκινητήριο όχημα που σχεδίασε και δημιούργησε ο Franky Zapata, ήδη διάσημος στους κύκλους των extreme για το FlyBoard: Εάν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, δεν αποκλείεται να το έχετε παρακολουθήσει εν πτήσει ή ακόμη και δοκιμάσει σε κάποια παραλία της Ελλάδας.

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ημέρας της Βαστίλης, το 2019 ο Franky Zapata πραγματοποίησε μια εναέρια επίδειξη με το Flyboard προς τιμήν των Γάλλων συμπατριωτών του.

Το ZapataJetRacer είναι ένα είδος μονοθέσιου ιπτάμενου οχήματος. Ασφαλώς πετάει, όπως θα δείτε και από το βίντεο παρακάτω, ωστόσο, δεν μπορεί να περιγραφεί ως αυτοκίνητο, όπως το λάνσαρε ο δημιουργός του στο Twitter, λόγω του μικρού του μεγέθους, της έλλειψης τροχών και του ανοιχτού σχεδιασμού του. Προσομοιάζει με επιβατηγό drone, απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα, αλλά δεν είναι ηλεκτρικό. Κινείται χάρη σε δέκα τουρμπίνες τζετ εγκατεστημένες περιμετρικά και μπορεί να φτάσει σε υψόμετρο μέχρι 3 χλμ. με ταχύτητα 250χλμ. ανά ώρα και μέγιστο βάρος μεταφοράς τα 200 κιλά.

Video credit: Zapata

Τι θα τα κάνουμε τόσα drone;

Χρειάζεται πραγματικά ο κόσμος μας ένα ακόμη ακραίο concept όχημα, ένα επιβατηγό drone ή έστω μια ιπτάμενη καρέκλα; Η εταιρεία θεωρεί ότι ένα όχημα όπως το ZapataJetRacer μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές δεδομένης της ικανότητάς του να προσεγγίζει άμεσα ανώμαλα εδάφη ή θαλάσσια σκάφη απομακρυσμένα από την ξηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω όχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ή διασωστικούς λόγους, προκειμένου, παραδείγματος χάρη, να πραγματοποιεί πτήσεις αναγνώρισης ή επιτήρησης ή να αξιοποιείται σε ειδικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι φανατικοί των extreme αδημονούν για τις ψυχαγωγικές χρήσεις του: Μιας και ιπτάμενα αυτοκίνητα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε να μπαίνουν σύντομα σε γραμμή μαζικής παραγωγής, το ZapataJetRacer είναι μια κάποια λύση. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει πρόγραμμα παραγωγής ή τιμή, ωστόσο, θα κληρώσει 100 εθελοντές, 25 από τους οποίους θα επιλεγούν για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του ZapataJetRacer στις ΗΠΑ.

Η λίστα των εγγεγραμμένων φέρεται να είναι τόσο μεγάλη, που μετατρέπει σε ρητορικό το εισαγωγικό μας ερώτημα για το εάν πραγματικά χρειαζόμαστε μια ιπτάμενη καρέκλα.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

7 ημέρες ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

2 εβδομάδες ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

2 εβδομάδες ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

3 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

4 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

1 μήνα ago