ZapataJetRacer: Η «καρέκλα» που πετάει με 250 χλμ. την ώρα

ZapataJetRacer: Η «καρέκλα» που πετάει με 250 χλμ. την ώρα

Με 10 μικροκινητήρες στην περίμετρό της, η καρέκλα-drone που δημιούργησε ο πρώην πρωταθλητής τζετ σκι και Γάλλος εφευρέτης Franky Zapata, αποτελεί μία νέα ακραία πρόταση ιπτάμενης μετακίνησης.

Από αυτή εδώ τη σελίδα, σας έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς φουτουριστικά μέσα μετακίνησης κάθε είδους: Ιπτάμενα αυτοκίνητα, VTOL και λεωφορεία, γιοτ που κολυμπάει και πετάει, ένα τζιπ με τέσσερα πόδια, ένα hovercraft, μέχρι και ένα ιπτάμενο όχημα που λυγίζει τα «πόδια» του σαν πουλί, αναδιπλώνει τα φτερά του και μπορεί να εκτελέσει μια σχεδόν κάθετη απογείωση και προσγείωση.

final_jetracer1

Photo credit: Zapata

Εάν λοιπόν νομίζατε ότι τα είχατε δει όλα, σας έχουμε κάτι ακόμα πιο «εξωφρενικό»: Μια «καρέκλα» που πετάει με 250 χλμ. την ώρα, χάρη στους 10 μικροκινητήρες που είναι εγκατεστημένοι στην περίμετρό της.

Extreme sport καταβολές

Ο λόγος για το ZapataJetRacer, το μονοκινητήριο όχημα που σχεδίασε και δημιούργησε ο Franky Zapata, ήδη διάσημος στους κύκλους των extreme για το FlyBoard: Εάν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, δεν αποκλείεται να το έχετε παρακολουθήσει εν πτήσει ή ακόμη και δοκιμάσει σε κάποια παραλία της Ελλάδας.

final_jetracer2

Με την ευκαιρία εορτασμού της Ημέρας της Βαστίλης, το 2019 ο Franky Zapata πραγματοποίησε μια εναέρια επίδειξη με το Flyboard προς τιμήν των Γάλλων συμπατριωτών του.

Το ZapataJetRacer είναι ένα είδος μονοθέσιου ιπτάμενου οχήματος. Ασφαλώς πετάει, όπως θα δείτε και από το βίντεο παρακάτω, ωστόσο, δεν μπορεί να περιγραφεί ως αυτοκίνητο, όπως το λάνσαρε ο δημιουργός του στο Twitter, λόγω του μικρού του μεγέθους, της έλλειψης τροχών και του ανοιχτού σχεδιασμού του. Προσομοιάζει με επιβατηγό drone, απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα, αλλά δεν είναι ηλεκτρικό. Κινείται χάρη σε δέκα τουρμπίνες τζετ εγκατεστημένες περιμετρικά και μπορεί να φτάσει σε υψόμετρο μέχρι 3 χλμ. με ταχύτητα 250χλμ. ανά ώρα και μέγιστο βάρος μεταφοράς τα 200 κιλά.

Video credit: Zapata

Τι θα τα κάνουμε τόσα drone;

Χρειάζεται πραγματικά ο κόσμος μας ένα ακόμη ακραίο concept όχημα, ένα επιβατηγό drone ή έστω μια ιπτάμενη καρέκλα; Η εταιρεία θεωρεί ότι ένα όχημα όπως το ZapataJetRacer μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές δεδομένης της ικανότητάς του να προσεγγίζει άμεσα ανώμαλα εδάφη ή θαλάσσια σκάφη απομακρυσμένα από την ξηρά.

Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω όχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς ή διασωστικούς λόγους, προκειμένου, παραδείγματος χάρη, να πραγματοποιεί πτήσεις αναγνώρισης ή επιτήρησης ή να αξιοποιείται σε ειδικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι φανατικοί των extreme αδημονούν για τις ψυχαγωγικές χρήσεις του: Μιας και ιπτάμενα αυτοκίνητα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε να μπαίνουν σύντομα σε γραμμή μαζικής παραγωγής, το ZapataJetRacer είναι μια κάποια λύση. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα ανακοινώσει πρόγραμμα παραγωγής ή τιμή, ωστόσο, θα κληρώσει 100 εθελοντές, 25 από τους οποίους θα επιλεγούν για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του ZapataJetRacer στις ΗΠΑ.

Η λίστα των εγγεγραμμένων φέρεται να είναι τόσο μεγάλη, που μετατρέπει σε ρητορικό το εισαγωγικό μας ερώτημα για το εάν πραγματικά χρειαζόμαστε μια ιπτάμενη καρέκλα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.