Το ηλεκτρικό τρένο που είναι γρηγορότερο από ιδιωτικό τζετ

Το ηλεκτρικό τρένο που είναι γρηγορότερο από ιδιωτικό τζετ

Χάρη στην τεχνολογία hyperloop, τις επόμενες δεκαετίες τα ταξίδια με τρένο σε κενό αέρος αναμένεται να φέρουν την Ευρώπη και τον κόσμο πιο κοντά μας, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και πιο οικολογικά.

Πώς θα σας φαινόταν εάν μπορούσατε να πάρετε το τρένο και σε μισή ώρα να βρεθείτε στη Θεσσαλονίκη, σε μία ώρα στο Βελιγράδι και σε λιγότερο από τρεις ώρες στο Παρίσι; Γρήγορα και άνετα, χωρίς να επιβαρύνετε το περιβάλλον με μία ακόμη πτήση και 40% οικονομικότερα από το να αγοράσετε αεροπορικό εισιτήριο.

final_TransPod1

Photo credit: TransPod

Το ταξίδι σε κενό αέρος σηματοδοτεί το πρώτο νέο κεφάλαιο στην ιστορία των μαζικών μεταφορών εδώ και έναν αιώνα και ίσως ό,τι συναρπαστικότερο έχουμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ταξίδι σε κενό αέρος με τον Πήγασο».

Εάν αυτό το σενάριο σας ακούγεται φανταστικό –μεταφορικά και κυριολεκτικά– θα πρέπει να σας ενημερώσουμε πως τα πρώτα βήματα για την υλοποίησή του έχουν ήδη γίνει πράξη.

Ένα αεροπλάνο χωρίς φτερά

Μια καναδική νεοφυής εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα υβριδικό όχημα, μεταξύ αεροσκάφους και τρένου, με την υπόσχεση ότι θα μεταμορφώσει τις μεταφορές μας. Ο λόγος για το πλήρως ηλεκτρικό FluxJet, το οποίο θα ταξιδεύει με 1000 χιλιόμετρα ανά ώρα, χωρίς να εκπέμπει καθόλου ρύπους. Θα είναι, δηλαδή, λίγο ταχύτερο από ένα μέσο ιδιωτικό τζετ ή περίπου τρεις φορές γρηγορότερο από ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, ενώ δεν θα μολύνει το περιβάλλον.

Video credit: CNET Highlights

Το πλήρως ηλεκτρικό FluxJet θα ταξιδεύει σε κενό αέρος με 1000 χιλιόμετρα ανά ώρα, χωρίς να εκπέμπει καθόλου ρύπους.

Το FluxJet, το «αεροπλάνο χωρίς φτερά» όπως το περιγράφουν οι δημιουργοί του, θα μπορεί να μεταφέρει έως και 54 επιβάτες, και δύο επιπλέον σε αναπηρικά αμαξίδια, και μέχρι 10 τόνους φορτίου. Θα αναχωρεί κάθε δύο λεπτά από τους σταθμούς της TransPod προκειμένου να ενώσει μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει περίπου 44 τοις εκατό λιγότερο από ένα αεροπορικό. Ωστόσο, πώς θα κινείται σε αυτή την ταχύτητα, χωρίς μάλιστα να καίει ορυκτά καύσιμα;

Πιο πράσινα ταξίδια σε κενό αέρος

Για την εγκατάσταση του FluxJet είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων υποδομών μετακίνησης σε κενό αέρος. Η εν λόγω τεχνολογία ονομάζεται hyperloop και αποτελεί ένα σύστημα μεταφοράς αυτόνομων οχημάτων μέσω ενός μαγνητικού συστήματος διακίνησης σε δίκτυα σωλήνων χαμηλής πίεσης. Η TransPod έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την καναδική περιφέρεια της Αλμπέρτα για την ανάπτυξη μιας πλήρους υπεραστικής γραμμής μεταξύ Έντμοντον και Κάλγκαρι, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Παράλληλα, παρόμοια δίκτυα βρίσκονται υπό έρευνα και ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Και αυτό δεν είναι τυχαίο: Οι μεταφορές ευθύνονται για περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πράσινες μετακινήσεις θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050.

final_TransPod2

Από την Αθήνα στο Παρίσι με τρένο σε λιγότερες από τρεις ώρες; Κι όμως, ίσως γίνει εφικτό τις επόμενες δεκαετίες.

Photo credit: Hardt

Για τον σκοπό αυτό, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεκλήθη πρόσφατα στις Βρυξέλλες η Hyperloop Association, η πρώτη παγκόσμια ένωση στον κλάδο ηλεκτρικών μεταφορών σε κενό αέρος. Επτά πρωτοπόρες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η TransPod, αλλά και οι ευρωπαϊκές Hardt και Zeleros, ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου τα ταξίδια σε κενό αέρος να γίνουν σύντομα πραγματικότητα, φέρνοντας την Ευρώπη και τον κόσμο πιο κοντά μας, πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και πιο οικολογικά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.