Το ασανσέρ του μέλλοντος πάει πάνω-κάτω και πλαγίως

Το ασανσέρ του μέλλοντος πάει πάνω-κάτω και πλαγίως

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα ασανσέρ κινούνται κάθετα, είτε ανοδικά, είτε καθοδικά. Ωστόσο φαίνεται ότι τα ασανσέρ του μέλλοντος θα κινούνται επίσης οριζόντια, διατρέχοντας όχι μόνο κτίρια αλλά και ολόκληρες πόλεις.

Γκουανγκντόνγκ – Κίνα: 45 εκατομμύρια κάτοικοι. Τόκυο – Ιαπωνία: 40 εκατομμύρια κάτοικοι. Σαγκάη – Κίνα: 35 εκατομμύρια κάτοικοι. Και η λίστα συνεχίζεται με περισσότερες από 30 πόλεις να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια κατοίκους, πληρώντας τα κριτήρια του ΟΗΕ, ώστε να χαρακτηριστούν μεγαλουπόλεις.

final_megacity_1

Photo credit: Thyssenkrupp

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι το 2030 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού δηλαδή 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε πόλεις και το ζήτημα των μετακινήσεων απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς κλάδους. Διαβάστε περισσότερα για μία φιλόδοξη ιδέα για το μέλλον των μαζικών μεταφορών στο άρθρο «Το νέο ιπτάμενο ηλεκτρικό λεωφορείο που αλλάζει τα δεδομένα».

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε αστικά περιβάλλοντα, η οικοδομική και αρχιτεκτονική σύνθεση των πόλεων θα πρέπει να αλλάξει. Και ενώ οι άνθρωποι –αλλά και οι συνθήκες– θα απαιτούν γρήγορες, αποτελεσματικές και ασφαλείς μετακινήσεις, τα ασανσέρ θα αποτελέσουν σημείο κλειδί στην εξυπηρέτησή τους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η γερμανική εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων και άλλων υποδομών Thyssenkrupp.

Οι ανελκυστήρες ως δίκτυα μεταφοράς

«Δεν είμαστε πλέον εταιρεία ανελκυστήρων, είμαστε εταιρεία μεταφορών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Thyssenkrupp, Patrick Bass. Με εφόδιο, την 26ετή σταδιοδρομία του στη σχετική βιομηχανία, ο Bass προβλέπει ότι οι ανελκυστήρες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέα δίκτυα μεταφοράς για να υποστηρίξουν τις πόλεις του μέλλοντος.

«Σήμερα, αν ζεις σε μεγάλη πόλη, χρειάζεσαι ένα μέσο μεταφοράς προς και από τον σταθμό του τρένου, καθώς και διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης είτε μέσα στο σταθμό είτε μέσα στο κτίριο που εργάζεσαι. Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων ή πεζοδρομίων θα μπορούσε τελικά να διαχειριστεί το σύνολο των αναγκών μας για μετακίνηση» σύμφωνα με τον οραματιστή Bass.

Ωστόσο, η Thyssenkrupp δεν έμεινε απλώς στο όραμα. Πρόσφατα αποκάλυψε το MULTI, τον πρώτο ανελκυστήρα πολλαπλών κατευθύνσεων χωρίς καλώδια, έναν βιώσιμο τρόπο μεταφοράς χαμηλού αποτυπώματος ιδανικό για τις πόλεις του μέλλοντος.

Video credit: The B1M

Πάνω, κάτω, πλαγίως και διαγωνίως

Ο MULTI είναι ο πρώτος ανελκυστήρας χωρίς καλώδια στον κόσμο. Κινείται όχι μόνο κάθετα αλλά επίσης οριζόντια και διαγώνια. Λειτουργεί με τεχνολογία κίνησης σε γραμμικό κινητήρα και παράλληλα αξιοποιεί τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης. Έτσι, καταργεί τα παραδοσιακά συστήματα ανάρτησης που μεταφέρουν μια καμπίνα πάνω και κάτω και σε έναν μόνο άξονα.

Παράλληλα, ο επαναστατικός σχεδιασμός του, επιτρέπει την ενσωμάτωση πολλαπλών καμπινών συνεχούς κίνησης, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μέσα σε ένα κτίριο ή ακόμη και μεταξύ διαφορετικών κτισμάτων, εφόσον το επιτρέπουν οι σχετικές υποδομές.

final_megacity_2

Photo credit: Thyssenkrupp

Το MULTI λειτουργεί με τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης. Την ίδια τεχνολογία αξιοποιεί το ειδικά σχεδιασμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ιαπωνίας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Super Trains: Οι μετακινήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ».

Ως μηχανικό θαύμα, το MULTI θα αποτελέσει σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία τη ραχοκοκαλιά για το έξυπνο κτίριο του μέλλοντος. Συνδυάζοντας την πρωτοποριακή καινοτομία του MULTI με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και την τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), το ασανσέρ θα προβλέπει τη ροή των επιβατών και θα προσαρμόζεται αναλόγως κατά τις ώρες αιχμής.

Το πρώτο εγκατεστημένο MULTI δοκιμάζεται και εξελίσσεται συνεχώς στον Πύργο της Thyssenkrupp, ένα επισκέψιμο ερευνητικό κέντρο στο Rottweil της Γερμανίας. Μήπως είναι το πρώτο σήμα της νέας εποχή αστικών μετακινήσεων που ετοιμάζεται να ανατείλει;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.