Τardigrade: Η μοτοσυκλέτα που θα κάνει τον γύρο της Σελήνης

Τardigrade: Η μοτοσυκλέτα που θα κάνει τον γύρο της Σελήνης

Η επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη θα συνοδευτεί από όλα τα απαραίτητα gadgets που θα κάνουν δυνατή την εξερεύνησή της όπως η μοτοσυκλέτα Τardigrade.

Από τότε που η NASA και άλλοι διαστημικοί οργανισμοί ανακοίνωσαν την πολυαναμενόμενη επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη, επιστήμονες, ερευνητές και μηχανικοί από όλο τον κόσμο εξερευνούν λύσεις τόσο για τη μεταφορά προς αυτή όσο και για την κατοίκησή της. Πλέον, στο παιχνίδι εισήλθαν και οι designers προκειμένου να προτείνουν δημιουργικές και βιώσιμες ιδέες για τη μελλοντική ζωή στον δορυφόρο της Γης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Andrew Fabishevskiy, ένας βιομηχανικός σχεδιαστής από τη Μόσχα, απαντώντας σε μία πρόκληση στο Instagram, δημιούργησε ένα πρωτότυπο σχέδιο για μία ειδικά σχεδιασμένη για την επιφάνεια της Σελήνης μοτοσυκλέτα.

final_tardigrade1

Photo credit: Hookie Co

Η μοτοσυκλέτα Τardigrade σχεδιάστηκε για μελλοντικές «βόλτες» στη Σελήνη. Πίσω στη Γη τα έξυπνα δίκυκλα δείχνουν τον δρόμο για πιο βιώσιμες μετακινήσεις. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «e-Bikes: Το μέλλον της μετακίνησης σε δυο τροχούς».

Η πρώτη φεγγαρο-μοτοσυκλέτα στον κόσμο

Αντλώντας έμπνευση από τα οχήματα Rover που χρησιμοποιήθηκαν από τη NASA στις αποστολές της στη Σελήνη τη δεκαετία του 1970, ο Fabishevskiy σχεδίασε ένα τρισδιάστατο μοντέλο για το πώς φανταζόταν μία μοτοσυκλέτα κατάλληλη για το ανάγλυφο του φεγγαριού. Μοιράστηκε τα σχέδιά του στο Instagram και η Hookie Co, μια εξειδικευμένη εταιρεία σχεδιασμού δίκυκλων, του πρότεινε να συνεργαστούν για την υλοποίησή της.

Video credit: Hookie Co.

Κάπως έτσι προέκυψε η Tardigrade, η πρώτη φεγγαρο-μοτοσυκλέτα στον κόσμο, η οποία πήρε το όνομά της από τα Βραδύπορα, μία συνομοταξία μικροσκοπικών οργανισμών που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες συνθήκες, ακόμα και στο διάστημα.

Concept & design για εξωγήινες συνθήκες οδήγησης

Τα Βραδύπορα έχουν βρεθεί παντού στη βιόσφαιρα της Γης: Από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη των ωκεανών, και από τα τροπικά δάση μέχρι την Ανταρκτική. Είναι αληθινοί επιζώντες σε ακραίες συνθήκες κάθε είδους, γήινες και εξωγήινες, αφού έχουν αντέξει ακόμα και τις κακουχίες του διαστήματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μοτοσυκλέτα Tardigrade έχει κατασκευαστεί προκειμένου να εξερευνήσει το περίπλοκο ανάγλυφο της Σελήνης. Εκεί όπου θα συναντήσει ηφαίστεια, κρατήρες, διάφορους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Photo credit: Hookie Co

H Τardigrade θα μετακινείται με μπαταρία στη Σελήνη. Ωστόσο, και στη Γη, οι κατασκευαστές μηχανών έχουν στραφεί στην ηλεκτροκίνηση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν «ρεύμα»».

Με όριο ταχύτητας τα 15 χλμ./ώρα και αυτονομία μπαταρίας για σχεδόν 110 χλμ, ο κάθε αναβάτης θα μπορεί να μεταφέρει διαφορετικούς τύπους εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπρόσθετα, η Tardigrade κατασκευάζεται από έναν συνδυασμό εξαιρετικά ελαφρών υλικών και μεταβλητών τμημάτων, καθώς και από ελαστικά χωρίς αέρα, που θα επιτρέπουν στο διαστημικό πλήρωμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πιθανό εμπόδιο στην αποστολή του.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η Tardigrade θα κάνει δυνατή μία κοσμική εμπειρία οδήγησης μεταξύ σεληνιακών κρατήρων και διαστημικών σταθμών. Ωστόσο, η μαζική υλοποίησή της βρίσκεται ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, εάν επιθυμείτε να δείτε από κοντά μία μοτοσυκλέτα με concept & design για εξωγήινες συνθήκες οδήγησης, το πρωτότυπό της Tardigrade εκτίθεται στο Μουσείο Αυτοκίνησης Πέτερσεν στο Λος Άντζελες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.