Τα αυτόνομα οχήματα «βλέπουν» με μάτια-laser

Τα αυτόνομα οχήματα «βλέπουν» με μάτια-laser

Tο 2022 βγαίνει στους δρόμους το πρώτο Volvo που δεν χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση (ούτε καν απαιτεί την προσοχή του οδηγού). Προκειμένου να «βλέπει» τι συμβαίνει γύρω του αξιοποιεί τους προηγμένους αισθητήρες laser της LIDAR, οι οποίοι επιτέλους γίνονται πιο προσιτοί οικονομικά.

Αν και τα αυτοοδηγούμενα οχήματα δεν «τρέχουν» με την ταχύτητα που αναμενόταν, οι περισσότεροι κατασκευαστές συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες και να προσαρμόζουν υπάρχουσες προκειμένου να δούμε σύντομα στους δρόμους αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Η έμφαση πλέον δίνεται στον τρόπο που τα αυτόνομα οχήματα θα «βλέπουν» τόσο τα υπόλοιπα αυτοκίνητα όσο και τον δρόμο, τους πεζούς, τα εμπόδια και οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αντιλαμβάνονται ώστε να οδηγούν χωρίς απρόοπτα.

Ορισμένοι κατασκευαστές μάλιστα ενσωματώνουν τις τεχνολογίες αυτές στα αυτοκίνητα που ήδη πωλούνται (π.χ. αισθητήρες και κάμερες για τήρηση αποστάσεων, παραμονή στη λωρίδα, συστήματα προειδοποιήσεων, λειτουργίες για αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης κ.ά.). Προς το παρόν όμως δεν είναι 100% αποτελεσματικές και γι’ αυτό οι κατασκευαστές τις εξελίσσουν δοκιμάζοντας παράλληλα κι άλλες λύσεις.

lidar-luminar

Photo credit: Luminar

Η τεχνολογία laser που αλλάζει τα δεδομένα

Μία υπάρχουσα τεχνολογία που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι η LIDAR (LIght Detection And Ranging). Βασίζεται σε υψηλής ισχύος αισθητήρα λέιζερ που επιτρέπει την εκπομπή και καταγραφή παλμικής ακτινοβολίας ώστε τα αυτοκίνητα να «βλέπουν» καλύτερα και σε όλες τις συνθήκες. Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να λαμβάνει και να αναλύει σήματα με μεγάλη ακρίβεια σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμη και σε περιβάλλοντα με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι οι λύσεις αυτές είναι εξωφρενικά ακριβές – σε ορισμένες περιπτώσεις ακριβότερες από το ίδιο το αυτοκίνητο που πρόκειται να ενσωματωθούν. H αμερικανική Luminar ανακοίνωσε ότι εφόσον αναλάβει τη μαζική παραγωγή τους, τα κόστη θα μειωθούν σε λογικά επίπεδα και πολύ σύντομα ήρθε σε συμφωνία με τη σουηδική Volvo, ώστε οι αισθητήρες να εγκατασταθούν σε εμπορικά μοντέλα που θα λανσαριστούν στην αγορά μέσα στο 2022.

Video credit: Volvo

Μόνο σε αυτοκινητοδρόμους

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια εξέλιξη των σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) όπως το «Highway Pilot», με βασική διαφοροποίηση ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες θα επιτρέπει στα οχήματα να οδηγούνται χωρίς καν ανθρώπινη επίβλεψη.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία και οι αισθητήρες LiDAR θα ενσωματωθούν στα υπό ανάπτυξη μοντέλα της Volvo – αρχικά στο επόμενης γενιάς SUV (XC90) αλλά και στα ηλεκτροκίνητα Polestar 3 SUV και XC40 Recharge. Σύμφωνα με τους Σουηδούς αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για την εισαγωγή στον κόσμο της αυτόνομης οδήγησης, χωρίς μεγάλο ρίσκο αλλά και με συγκριτικά χαμηλότερο κόστος.

Προαπαιτούμενη βέβαια θεωρείται η δοκιμή της τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια και οι δυνατότητές της. Εφόσον το project αποδειχθεί επιτυχημένο, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για αντίστοιχες υλοποιήσεις.

Volvo2

Photo credit: Volvo

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.