Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα κινούνται με αποτσίγαρα;

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος θα κινούνται με αποτσίγαρα;

Τόσο η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όσο και η εξάρτηση από τον καπνό, είναι βλαβερές για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, μία ομάδα επιστημόνων από τη Λιθουανία, φαίνεται ότι ανακάλυψε μία βιώσιμη λύση για την πρώτη στα «απορρίμματα» της δεύτερης: Παρήγαγαν ένα καθαρό καύσιμο με αποτσίγαρα για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος!

Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται σήμερα με ορυκτά καύσιμα επιβαρύνουν σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ τα αέρια που εκπέμπουν έχουν βλαβερές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

final_cigardiesel1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εκτός από το βιοντίζελ, η ηλεκτροκίνηση προβάλει ως μία πιο «πράσινη» προσέγγιση μετακίνησης, καθώς σύμφωνα με έρευνα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη εκπέμπουν, κατά μέσο όρο, τρεις φορές λιγότερο CO₂ από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ηλεκτρικά οχήματα: Πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι».

Ερευνώντας νέους τρόπους προκειμένου να περιορίσουν την εξάρτησή μας από τοξικές, μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επιστήμονες έχουν αναδείξει το βιοντίζελ σε μία καθαρότερη πηγή καυσίμου. Εντούτοις, το υψηλό κόστος παραγωγής του, δεν επιτρέπει την ευρύτερη διάδοσή του. Ωστόσο, μία ομάδα επιστημόνων από τη Λιθουανία, φαίνεται ότι ανακάλυψε μία βιώσιμη λύση στα απορρίμματα μίας άλλης εξάρτησης: Κατασκεύασαν οικονομικό και καθαρότερο βιοντίζελ με αποτσίγαρα!

Από τη μία εξάρτηση στην άλλη, πόσα αποτσίγαρα δρόμος;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καπνός σκοτώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Εντούτοις, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο συνεχίζουν να καπνίζουν.

Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων, τα οποία περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες, μολύνουν κάθε χρόνο το περιβάλλον.

final_cigardiesel2

Photo credit: Free to use from Pexels

Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο καπνός είναι βλαβερός και για το περιβάλλον: Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων, τα οποία περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες, μολύνουν κάθε χρόνο τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, το έδαφος και τις παραλίες μας. Ωστόσο, η θανατηφόρα και ρυπογόνος αυτή εξάρτηση, ίσως ενέχει τη λύση για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα!

Και αυτό, διότι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ενεργειακού Ινστιτούτου (LEI) βρήκαν μια νέα λύση για τη μείωση του κόστους του βιοντίζελ, ενσωματώνοντας στη διαδικασία παραγωγής του ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης απορριμμάτων τσιγάρων.

«Εξαφανίζοντας» 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα

Βιοντίζελ αποκαλείται κάθε φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος που έχει συγκρίσιμες ιδιότητες ως καύσιμο με το πετρέλαιο ντίζελ. Δεδομένου όμως ότι διασπάται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτό, αποτελεί ένα μη τοξικό, καθαρότερο υποκατάστατό του. Η δυνατότητα του βιοντίζελ να υποκαταστήσει το συμβατικό, σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής του, εμποδίζει μέχρι σήμερα την ευρεία χρήση του.

Αυτό που ανακάλυψαν οι Λιθουανοί ερευνητές, είναι πώς να ανακυκλώσουν την τριακετίνη, μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ, και εμπεριέχεται στα φίλτρα τσιγάρων. Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, κατάφεραν να εξάγουν την εν λόγω ουσία από τα αποτσίγαρα μέσω της πυρόλυσης, μιας διαδικασίας θερμικής αποσύνθεσης.

final_cigardiesel3

Το «ταξίδι» της τριακετίνης από τις γόπες των τσιγάρων στο βιοντίζελ.

Infographic: Pyrolysis of cigarette butts as a sustainable strategy to recover triacetin for low-cost and efficient biodiesel production

Ειδικότερα, μέσω της εν λόγω διεργασίας, μεταξύ άλλων, παράχθηκε ένα έλαιο, ιδιαίτερα πλούσιο σε τριακετίνη. Δυνητικά, το έλαιο αυτό θα μπορούσε να ενσωματωθεί ως πρόσθετο στην παραγωγή βιοντίζελ, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και ενισχύοντας την απόδοσή του.

Αν και βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, η καινοτόμος προσέγγιση των Λιθουανών ερευνητών, θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρακτική και ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση ανακύκλωσης: Όχι μόνο αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορριμμάτων των τσιγάρων, αλλά και αξιοποιεί τα συστατικά τους για πρακτικές εφαρμογές. «Εξαφανίζοντας» 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα ετησίως από τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, το έδαφος και τις παραλίες μας. Και παράγοντας ένα καθαρότερο καύσιμο για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.