Συνωστισμός στον Άρη! Τι γυρεύουμε στον κόκκινο πλανήτη;

Συνωστισμός στον Άρη! Τι γυρεύουμε στον κόκκινο πλανήτη;

Η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Παρά τις δυσκολίες όμως, αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για κάθε χώρα που διατηρεί αεροδιαστημικό πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!

Nasa1

Photo credit: NASA

Ο Άρης γοήτευε τους γήινους ήδη από την αρχαιότητα, όταν πρωτοπαρατήρησαν την ερυθρόμορφη ύπαρξή του και του έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου. Με την εξέλιξη των τηλεσκοπίων, που αποκάλυψαν πως η επιφάνεια του πλανήτη είναι διάσπαρτη με ενδιαφέροντα μοτίβα και σχηματισμούς, η φαντασία της ανθρωπότητας άρχισε να οργιάζει ανακαλύπτοντας κανάλια νερού και «δημιουργήματα» νοημόνων όντων.

Μετά από 49 αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, μόνο 11 από τις οποίες προσεδαφίστηκαν επιτυχώς, σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν τεχνητές κατασκευές στον Άρη. Ωστόσο, μάθαμε επίσης ότι, πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, ο άνυδρος, τοξικός πλανήτης με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως ήταν κατοικήσιμος όπως η Γη.

Nasa2

Το 1976 μια φωτογραφία του Viking 1 φαινόταν να απεικονίζει ένα τεχνητό δημιούργημα που έμοιαζε με κεφάλι στην περιοχή Cydonia. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα επόμενα χρόνια αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για ένα βραχώδη σχηματισμό.

Photo credit: NASA

Υπήρξε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη;

Η προσεδάφιση του οχήματος Perseverance – Επιμονή των ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου στον Άρη, αποτελεί την ένατη επιτυχημένη αποστολή της NASA στον κόκκινο πλανήτη. Ο στόχος είναι να εξερευνήσει τον κρατήρα Jezero, μια περιοχή του Άρη που κάποτε ήταν πολύ πιο ζεστή και υγρή. Ενδεχομένως να φιλοξενούσε και ζωή.

Σήμερα ο κρατήρας είναι διάσπαρτος με γεωλογικούς σχηματισμούς που υπονοούν ότι κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν λίμνη ή το δέλτα ενός ποταμού, οπότε η μελέτη της σύνθεσης των πετρωμάτων αυτών, ίσως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη NASA προκειμένου να απαντήσει στο διαχρονικό ερώτημα εάν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.

Video credit: NASA

Το ρομποτικό όχημα της NASA, θα εξερευνήσει την περιοχή συλλέγοντας γεωλογικά δείγματα, τα οποία θα αποθηκεύει στο σκελετό του, προκειμένου να περισυλλεγούν από επόμενες διαστημικές αποστολές και να έρθουν στη Γη για ανάλυση.

Οι εξερευνητές του διαστήματος από την Κίνα και τα Αραβικά Εμιράτα

Ωστόσο το Perseverance δεν θα είναι για καιρό μόνο του στον Άρη. Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό σκάφος Tianwen-1 εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και σε περίπου τρεις μήνες, θα αποπειραθεί να στείλει μια κάψουλα προσεδάφισης που θα μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα 240 κιλών σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη κινεζική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, με στόχο να αναζητήσει την αλήθεια του ουρανού, όπως μαρτυράει και το όνομά του Tianwen.

Photo credit: NASA

Ένα ακόμη, διαστημικό σκάφος, έφτασε τον Φεβρουάριο στον Άρη. Το διαστημικό σκάφος Hope – Ελπίδα, μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, αναδεικνύοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) ως την πρώτη αραβική χώρα που πραγματοποιεί ένα τέτοιο επίτευγμα. Το Hope θα κάνει μετεωρολογικές μετρήσεις, αλλά σε αντίθεση με το αμερικανικό και το κινεζικό σκάφος, δεν θα επιχειρήσει προσεδάφιση.

Η οδύσσεια του διαστήματος ετοιμάζεται να ξεκινήσει

Όλος αυτός ο συνωστισμός στον Άρη δεν προέκυψε ξαφνικά και φυσικά δεν είναι τυχαίος, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την αποστολή ανθρώπων σε έναν καινούριο πλανήτη. Η NASA ήδη κατασκευάζει μία νέα γενιά διαστημόπλοιων, τα Orion, με στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και την κατάκτηση του Άρη, ενώ και ιδιωτικές εταιρείες διαστημικών πτήσεων όπως η SpaceX, εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Mission to Mars» (2000) η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη πραγματοποιείται το 2020 και οδηγεί στην ανακάλυψη νοήμονος ζωής

Video credit: TheTrailerSiteDOTcom

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έχει έκφρασει πολλές φορές την πεποίθησή του ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να γίνει «πολυπλανητικό είδος» προκειμένου να επιβιώσει. Αν μπορεί ο Άρης να αποτελέσει τη νέα μας πατρίδα, το μέλλον της ανθρωπότητας φαντάζει ήδη επικό.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.