Smart Helmets για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες

Smart Helmets για μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες

Smart tech και στους δύο τροχούς για ασφάλεια και άνεση

Οι έξυπνες τεχνολογίες έχουν εισχωρήσει προ πολλού στον κλάδο της οδήγησης και των μετακινήσεων, αλλά η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στα αυτοκίνητα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, αρκετές συσκευές και τεχνολογίες έρχονται να διευκολύνουν την καθημερινότητα όσων κινούνται με δίτροχα.

Οι πλέον ενδεικτικές είναι τα έξυπνα κράνη που επιτρέπουν σε αναβάτες μοτοσυκλετών αλλά και ποδηλάτων να κινούνται με μέγιστη ασφάλεια και άνεση, αλλά και να ψυχαγωγούνται εν κινήσει. Γι’ αυτό και ορισμένα από αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν και για άλλες χρήσεις – όπως οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους ή τα extreme sports. Από τις πολυάριθμες συσκευές που αναπτύσσονται ή πωλούνται ήδη ως «έξυπνα κράνη» (smart helmets), ξεχωρίζουμε τις εξής:

Quin

Photo credit: quintessential design

Jarvish X

Μία νέα πρόταση κράνους που ενσωματώνει μικρόφωνο και ηχεία, προκειμένου ο χρήστης να επικοινωνεί με τος ψηφιακούς βοηθούς όπως η Siri, η Alexa και ο Google Assistant, αλλά και με διάφορες υπηρεσίες φωνητικών εντολών και πλοήγησης. Η πρόταση της Jarvish ενσωματώνει επίσης μια full HD κάμερα για να απαθανατίζετε τις διαδρομές σας σε υψηλή ανάλυση, ενώ μια δεύτερη κάμερα στην πίσω πλευρά του κράνους ενισχύει την ασφάλεια του αναβάτη.

Κυκλοφορεί ήδη, ενώ ετοιμάζεται το Jarvish X-AR, μια ενισχυμένη (και πολύ ακριβότερη) έκδοση που προσθέτει λειτουργίες AR {δείτε το θέμα μας} για να κάνει πιο άνετη και δημιουργική την οδήγηση, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας.

 

Skully Fenix AR

Λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας που θυμίζουν τις αντίστοιχες των παρμπρίζ των αυτοκινήτων προσφέρει και το Skully Fenix AR. Το βελτιωμένο μοντέλο ενσωματώνει ειδικά σχεδιασμένο σύστημα πλοήγησης βασισμένο σε υψηλής ακρίβεια πομποδέκτη, ενώ η οθόνη heads-up display προβάλλει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο. Διαθέτει επίσης λειτουργίες hands-free για έλεγχο των τηλεφωνικών κλήσεων και της μουσικής, αλλά και μια άκρως χρηστική κάμερα οπισθοπορείας.

Video credit: Skully Technologies

Quintessential Design

Προσφέροντας τη μέση λύση μεταξύ των παραδοσιακών και των έξυπνων κρανών, αυτή η πρόταση είναι πιο ελαφριά και οικονομική από τις άλλες, καθώς οι κατασκευαστές του επενδύουν κυρίως στην ασφάλεια του αναβάτη και όχι στις φαντεζί high-tech (και ενδεχομένως περιττές) λειτουργίες.

Η λύση της quintessential design δεν ενσωματώνει δηλαδή κάμερα ή λειτουργία Heads-up Display, αλλά συνδέεται στο κινητό μέσω Bluetooth. Ενσωματώνει βέβαια ένα πλήκτρο έκτακτης ανάγκης, ενώ κατασκευάζεται από ανθρακονήματα για έξτρα αντοχή και αναβαθμισμένη ασφάλεια.

Ahead

Αυτό το αξεσουάρ μετατρέπει οποιοδήποτε κράνος σε «έξυπνο» με πολύ χαμηλότερο κόστος και προφανείς ευκολίες τοποθέτησης και χρήσης. Το κράνος της Play Ahead δεν προσφέρει, βέβαια, τις διευρυμένες λειτουργίες των ειδικών συσκευών της κατηγορίας.

Σας επιτρέπει όμως να οδηγείτε ανεμπόδιστοι χωρίς να αποκόπτεστε από το smartphone, με το οποίο επικοινωνεί με έναν καινοτόμο τρόπο: αντί για τη Bluetooth συνδεσιμότητα μεταφέρει τα ηχητικά σήματα από τη συσκευή μέσω ενός ειδικού συστήματος δόνησης που ο κατασκευαστής περιγράφει ως «ταλαντωτή». Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ακούτε μουσική, να δέχεστε τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και φωνητικές οδηγίες (π.χ. για πλοήγηση μέσω GPS).

Photo credit: JARVISH, QUINTESSENTIAL DESIGN, PLAY AHEAD

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.