Πότε θα απογειωθεί η πρώτη ιπτάμενη μηχανή;

Πότε θα απογειωθεί η πρώτη ιπτάμενη μηχανή;

Η τεχνολογία που θα επιτρέψει στις μοτοσυκλέτες να απογειωθούν είναι πλέον διαθέσιμη, κάνοντας την έλευσή τους, μια υπόθεση που ίσως γίνει πραγματικότητα όχι σε πολύ καιρό και σε έναν γαλαξία καθόλου μακρινό.

Το τοπίο των ιδιωτικών μεταφορών έχει αλλάξει ριζικά τον 21ο αιώνα: Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμφανίζονταν σπάνια στους δρόμους. Πλέον, αναμένουμε τη μαζική παραγωγή οχημάτων που θα τροφοδοτούνται από τον ήλιο.

final_flyingbike1

Photo credit: AERWINS Technologies Inc.

Μέχρι οι ιπτάμενες μηχανές όπως το XTURISMO να γίνουν mainstream, ταχύτατη διείσδυση γνωρίζουν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Oι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν “ρεύμα” ».

Από την άλλη, η βιομηχανία των VTOL, των αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, είναι σε πλήρη ανάπτυξη – εν αναμονή, βέβαια, του ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει τη λειτουργία τους σε αστικές περιοχές. Και παρόλο που στην πλέον κοινή μορφή τους τα VTOL προσομοιάζουν με αυτοκίνητα, κάποιες νεοφυείς εταιρείες φέρνουν στο προσκήνιο και την εναλλακτική της ιπτάμενης μοτοσυκλέτας. Πότε θα απογειωθεί λοιπόν η πρώτη ιπτάμενη μηχανή;

Όχι σε πολύ καιρό και σε έναν «γαλαξία» κοντινό

Όχι πριν από καιρό, και σε έναν «διαδικτυακό» γαλαξία όχι και τόσο μακρινό, η ιαπωνική startup AERWINS Technologies παρουσίασε το XTURISMO hoverbike. Εμπνευσμένο από το Star Wars, το XTURISMO φαίνεται να ίπταται χάρη σε δύο μεγάλους κεντρικούς ρότορες που τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα Kawasaki. Εάν η περιγραφή σας θυμίζει κάτι, είναι η σκηνή της καταδίωξης του Λουκ Σκαϊγουόκερ και της Πριγκίπισσας Λέια από τους αυτοκρατορικούς φρουρούς στα δάση του πλανήτη Έντορ, από την «Επιστροφή των Τζεντάι».

Video credit: AERWINS Technologies Inc.

Το πότε θα δούμε στους «αεροδιαδρόμους» το XTURISMO Bike είναι άγνωστο. Προς το παρόν, ένα φουτουριστικό VTOL, με αεροδυναμικό σχεδιασμό και αισθητική «supercar» πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια πτήση του στο Dubai Airshow. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Antelope: Το Ιπτάμενο Αμάξι που Βρίσκεται ήδη στον Αέρα».

Το hoverbike της AERWINS Technologies μπορεί να πετάξει για περίπου 40 λεπτά με ταχύτητα έως και 100 χλμ/ώρα με μία μόνο φόρτιση, ενώ πλέον της αστικής του χρήσης, η εταιρεία σημειώνει επίσης ότι θα μπορούσε να έχει πιο πρακτικές εφαρμογές όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης, παροχή βοήθειας ή επιθεώρηση υποδομών.

Ο «Λάζαρος» των ιπτάμενων μηχανών

Η Lazareth LMV 496 πρωτοπαρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2023. Πρόκειται για μια υβριδική μοτοσυκλέτα, η οποία μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο αλλά και να ίπταται για 10 περίπου λεπτά. Η εναλλαγή γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα έως και 100 χλμ/ώρα.

Video credit: Planet Car News

Η ανάπτυξη ιπτάμενων οχημάτων για μετακίνηση στις πόλεις φαντάζει πλέον πιο εφικτή από ποτέ. Είναι όμως και πρακτική; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ιπτάμενο αυτοκίνητο: Εν δυνάμει πραγματικότητα ή όνειρο απατηλό;».

Για την οδήγηση της κατασκευασμένης από τη γαλλική Lazareth Auto-Moto, LMV 496, αρκεί το δίπλωμα μοτοσυκλέτας. Ωστόσο, εν αναμονή της πιστοποίησής της για πτήσεις από τη Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία της, τουλάχιστον προς το παρόν.

Εν αναμονή ανάστασης;

Όπως ανέφερε ο ιδρυτής της, Ludovic Lazareth, μετά από 25 χρόνια αποφάσισε να βάλει προσωρινό λουκέτο στην εταιρεία του, αναστέλλοντας την ανάπτυξη αντισυμβατικών δικύκλων, όπως η ιπτάμενη μηχανή LMV 496.

Από την άλλη, και η εταιρεία πίσω από το XTURISMO, η AERWINS Technologies, ανακοίνωσε παύση εργασιών στην Ιαπωνία: Η εταιρεία θα μετακομίσει στις ΗΠΑ προκειμένου να επικεντρωθεί στον επανασχεδιασμό του hoverbike και στην απόκτηση ρυθμιστικής πιστοποίησης επί αμερικανικού εδάφους, προτού προχωρήσει σε μαζική παραγωγή.

Photo credits: ForSuperRich.com

Η ιστοσελίδα ForSuperRich.com, έχει βγάλει προς πώληση μία Lazareth LMV 496, έναντι $575,000.

Είτε πρόκειται για οριστικό επίλογο, είτε για προσωρινή παύση εργασιών, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα δούμε ιπτάμενες μοτοσυκλέτες να διασχίζουν τους αιθέρες – και όχι μόνο στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, για όσους προσδοκούν «ανάσταση» ιπτάμενων μηχανών, γεγονός παραμένει ότι πρωτότυπες δημιουργίες όπως το XTURISMO και η Lazareth LMV 496 απέδειξαν ότι η τεχνολογία είναι διαθέσιμη, καθιστώντας την έλευσή τους, μια υπόθεση που ίσως γίνει πραγματικότητα όχι σε πολύ καιρό και σε έναν γαλαξία όχι και τόσο μακρινό!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.