Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες νέας γενιάς μπαίνουν στην πρίζα

Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες νέας γενιάς μπαίνουν στην πρίζα

Ακόμη και οι μεγάλοι κατασκευαστές στρέφονται στις οικονομικές και οικολογικές ηλεκτροκίνητες μοτοσυκλέτες.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές υιοθετούν την τάση, ενώ ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο τα επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους. Οι μοτοσυκλέτες, από την άλλη, δεν έχουν ακολουθήσει ακόμη το trend είτε γιατί οι κατασκευαστές δεν θέλουν να «αλλοιώσουν» τη συνταγή που τους καθιέρωσε στην αγορά, είτε γιατί οι καταναλωτές δεν θεωρούν ότι τα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα θα καλύψουν τις απαιτήσεις τους.

Η κατάσταση αυτή, όμως, φαίνεται αλλάζει με δεκάδες κατασκευαστές να λανσάρουν στην αγορά ποιοτικά και ιδιαίτερα αποδοτικά δίκυκλα. Όπως δείχνουν σχετικές μελέτες, η αγορά των ηλεκτροκίνητων μοτοσυκλετών αναμένεται να αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 40% την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τη Statista μέσα στην επόμενη πενταετία θα πωληθούν πάνω από 40 εκατομμύρια μονάδες, ενώ άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για υπερδιπλασιασμό των πωλήσεων σε άξονα δεκαετίας.

Johammer_J1-min
Photo credit: Johammer

Η φουτουριστική J1 της αυστριακής Johammer είναι μια ηλεκτροκίνητη μηχανή με αυτονομία μπαταριών που ξεπερνά τα 200 χλμ.

Οι ανεξάρτητοι κατασκευαστές και οι «μεγάλες δυνάμεις»

Στη μικρή συγκριτικά αγορά των ηλεκτροκίνητων δίκυκλων κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια μικρότερες εταιρείες, όπως η Zero Motorcycles, η Victory Motorcycles, η Alta, η Z Electric κ.ά.

Τους τελευταίους μήνες όμως παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από μεγάλους κατασκευαστές με μεγάλη παράδοση στα «συμβατικά» βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα μοντέλα. Η Harley-Davidson, για παράδειγμα, είναι έτοιμη να λανσάρει την πρώτη της ηλεκτροκίνητη μηχανή. Το δίκυκλο που παρουσιάστηκε ως concept με την ονομασία “Project LiveWire” αναμένεται να μπει σε μαζική παραγωγή κατά τη διάρκεια του 2019, σηματοδοτώντας μια κομβική αλλαγή για τη θρυλική φίρμα.

BMW_C_Evolution-min
Photo credit: BMW

Εκτός όμως από τη Harley-Davidson, ένας ακόμη εμβληματικός κατασκευαστής δίκυκλων στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση. Η Yamaha παρουσίασε πρόσφατα το ηλεκτρικό μοντέλο TY-E, το οποίο μάλιστα συμμετείχε σε πρωτάθλημα Trial στην Ιαπωνία.

Εξάλλου, η ιταλική MV Agusta ετοιμάζεται να αναβιώσει τον θρύλο της Cagiva με ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο, ενώ η Kymco που διαθέτει ήδη μεγάλη εμπειρία στα ηλεκτροκίνητα scooters, αναμένεται να επενδύσει και σε μοντέλα περισσότερων κυβικών και μεγαλύτερων απαιτήσεων. Το ανανεωμένο ηλεκτρικό scooter (υψηλότατων όμως απαιτήσεων) C Evolution παρουσίασε πρόσφατα και η BMW.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η ηλεκτροκίνηση σύντομα θα επεκταθεί και στους δύο τροχούς, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος (και της τσέπης μας).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.