Οι έξυπνοι δρόμοι φέρνουν την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά

Οι έξυπνοι δρόμοι φέρνουν την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά

Τεχνολογίες και οι εφαρμογές που φέρνουν την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά

Τα έξυπνα οχήματα παραμένουν διαρκώς στο προσκήνιο, και οι διαρκείς τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις υπόσχονται να τα καταστήσουν ακόμη πιο έξυπνα, ασφαλή και χρηστικά. Στην πορεία όμως προς την ημιαυτόνομη και, κάποια στιγμή στο μέλλον, την πλήρως αυτόνομη οδήγηση, δεν αρκούν μόνο το έξυπνα οχήματα. Χρειάζονται και έξυπνοι δρόμοι.

Οι ιδέες και οι πειραματικές εφαρμογές smart roads είναι ήδη αρκετές, αλλά για πρώτη φορά το φετινό καλοκαίρι ένας δημόσιος δρόμος μετατρέπεται σε επιφάνεια αφής. Πρόκειται για τον Highway 285 στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ο πρώτος smart αυτοκινητόδρομος θα δοκιμαστεί για μια περίοδο πέντε ετών, ώστε να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.

cod
Photo credit: Colorado Department of Transportation

Πώς λειτουργεί ο δρόμος-touchpad

Το έξυπνο οδοστρώματα αλλά και τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες αφής, που λειτουργούν όπως περίπου οι οθόνες αφής ή τα pads στους φορητούς υπολογιστές. Το υφιστάμενο οδόστρωμα θα καλύπτεται από πλάκες στις οποίες θα ενσωματώνονται καλώδια οπτικών ινών ειδικά διαμορφωμένων ως αισθητήρες πίεσης, αλλά και πομποδέκτες που θα διασφαλίζουν τη συνδεσιμότητα μέσω Wi-Fi.

Η πρακτική τους χρήση είναι ότι μπορούν να ειδοποιούν τους διερχόμενους οδηγούς για τις κυκλοφοριακές συνθήκες –προκειμένου να αποφεύγουν τη συμφόρηση και τις καθυστερήσεις–, για την κατάσταση του οδοστρώματος (ειδικά για έκτακτες περιπτώσεις, όπως χιονοπτώσεις, πλημμύρες ή πυρκαγιές), αλλά και για τυχόν τροχαία. Στις έκτακτες περιπτώσεις, μάλιστα, οι αισθητήρες στέλνουν αυτομάτως ειδοποιήσεις και σήματα στις αρμόδιες αρχές άμεσης βοήθειας με ακριβή θέση, περιγραφή και εικόνα ώστε να επέμβουν έγκαιρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών του Κολοράντο ετοιμάζεται για μια άλλη εφαρμογή έξυπνων δρόμων στο ορεινό δίκτυο της περιοχής. H ανάπτυξη του V2X (vehicle-to-everything) περιβάλλοντος θα είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του Internet των Δρόμων.

Video credit: Colorado Department of Transportation

Κόστος και μελλοντικές δυνατότητες

Εφόσον οι πρώτες δοκιμές κριθούν επιτυχείς, οι έξυπνοι δρόμοι θα επεκταθούν και θα αξιοποιηθούν ειδικά σε απομακρυσμένες αγροτικές και νησιωτικές περιοχές όπου τα τροχαία συχνά αποδεικνύονται μοιραία, λόγω αργοπορημένης επέμβασης των αρχών.

Το ευνόητο ζήτημα που προκύπτει όμως είναι το κόστος, ειδικά αν αποφασιστεί η εκτεταμένη υλοποίηση. Όπως εκτιμούν οι αρχές, το κόστος μετατροπής μιας υφιστάμενης εθνικής οδού σε smart highway ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια ανά μίλι, ποσό κατά προσέγγιση διπλάσιο από αυτό που απαιτείται για την κατασκευή ενός συμβατικού δρόμου.

Ενδέχεται όμως στην πράξη η εξοικονόμηση που θα προκύψει να είναι μεγαλύτερη από το αρχικό κόστος κατασκευής. Σε κάθε περίπτωση, η νέα εποχή της αυτοκίνησης αναμένεται πολύ πιο συναρπαστική απ' ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε.

CDOT I-70
Photo credit: Colorado Department of Transportation

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.