Ιπτάμενα ταξί: Έτοιμα για απογείωση τα drones χωρίς πιλότο

Ιπτάμενα ταξί: Έτοιμα για απογείωση τα drones χωρίς πιλότο

Μετά από 2.500 δοκιμαστικές πτήσεις, η κινεζική startup EHang απογειώνει σύντομα τα πρώτα διθέσια επιβατικά drones, χωρίς όμως χειριστή.

Η ιδέα της μεταφοράς επιβατών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μία από τις πιο ελκυστικές και ταυτόχρονα από τις πλέον αμφιλεγόμενες της tech βιομηχανίας παγκοσμίως. Όπως έχουμε ήδη γράψει. αρκετές εταιρείες του κλάδου όπως η Airbus και η Boeing, έχουν ενδιαφερθεί για τις αερομεταφορές με AAV (Autonomous Aerial Vehicle), ενώ ενεργό ενδιαφέρον για τα αυτόνομα σκάφη έχουν εκδηλώσει και εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber.

Οι πρόδηλες ανησυχίες για την ασφάλεια των επιβατών και το ελλιπές νομικό πλαίσιο, είχαν όμως φρενάρει την ανάπτυξη των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων, παρά το έντονο ενδιαφέρον σε αρκετές χώρες. Οι δυσκολίες όμως μοιάζουν να μένουν στο παρελθόν και οι πρώτες εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στην Κίνα πριν τα τέλη του έτους

EH013

Photo credit: EHang

Πρεμιέρα στην Κίνα

Η startup EHang ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι πτήσεις των ιπτάμενων ταξί χωρίς πιλότο σε αρκετές κινεζικές πόλεις. Οι πρώτες επιβατικές πτήσεις θα γίνουν στην Καντόνα (Κουανγκτσόου), όπου θα δημιουργηθούν και οι απαιτούμενες υποδομές για τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις των αεροσκαφών, αλλά και θα εγκατασταθούν οι απαιτούμενοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Στις αρχές του επόμενου έτους θα ακολουθήσουν κι άλλες αστικές περιοχές στην Κίνα, αφού σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες, και έχουν συναφθεί οι συμφωνίες με τις τοπικές αρχές. Στην πρώτη φάση, οι πτήσεις θα γίνονται με τα ηλεκτροκίνητα διθέσια EHang 216, τα οποία πετούν για περίπου 25 λεπτά πριν χρειαστούν φόρτιση, ενώ η εμβέλειά τους φτάνει τα 30-40 χιλιόμετρα.

Η Κίνα, λοιπόν, προλαβαίνει με αυτή την κίνηση άλλες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είχαν δεσμευτεί ότι θα προηγηθούν στην κούρσα των ιπτάμενων ταξί. Σίγουρα όμως δεν θα μείνουν στην Κίνα, καθώς η συγκεκριμένη startup έχει υπογράψει διεθνείς συμφωνίες, ακόμη και στη Γερμανία.

Video credit: EHang

Η πρώτη μαζική παράδοση και πτήση των διθέσιων drones EHang 216 πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες.

Πόσο ασφαλή θα είναι τα drones χωρίς πιλότους;

Μετά από 2.500 δοκιμαστικές πτήσεις που σύμφωνα με την EHang έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα χωρίς απρόοπτα, οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός ενδοιασμός για την ασφάλεια των επιβατών.

Το θέμα βέβαια είναι αν και πότε θα πειστεί το επιβατικό κοινό ότι μπορεί να μετακινείται με ασφάλεια στους αιθέρες με AAV, drones δηλαδή στα οποία δεν επιβαίνει πιλότος, ούτε προσφέρουν δυνατότητα χειρισμού. Όλα πάντως δείχνουν ότι το μέλλον των αερομεταφορών βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Το 2018 μάλιστα μια δοκιμαστική πτήση του EHang 216 έγινε στο Amsterdam Arena, με επιβάτη τον Ολλανδό πρίγκιπα Pieter-Christiaan. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα στο βίντεο που ακολουθεί:

Video credit: South China Morning Post

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.