Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί και (σ)την ηλεκτροκίνηση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί και (σ)την ηλεκτροκίνηση

Μια νεοφυής εταιρεία επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό σπάνιων πρώτων υλών – απαραίτητων για την κατασκευή των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για την άμεση απαλλαγή των συστημάτων μεταφορών από τον άνθρακα ώστε μακροπρόθεσμα να αποφευχθούν και οι βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

final_aicar1

Photo credit: Jack S from Pexels

Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είναι κομβική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) λόγω αυξημένης ζήτησης, για την κατασκευή των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα, θα χρειαστούν όλα τα παγκόσμια αποθέματα κοβαλτίου, νικελίου, χαλκού και λιθίου. Και μία νεοφυής εταιρεία αποφάσισε να επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για το γεωγραφικό εντοπισμό τους.

Η «εξόρυξη» δεδομένων προηγείται των ορυκτών

Η KoBold Metals, η οποία ιδρύθηκε το 2018, έχει εμπνευστεί το όνομά της από το κοβάλτιο, το μέταλλο που συμβάλλει στην απόδοση των μπαταριών λιθίου. Οι εν λόγω μπαταρίες έφεραν πραγματική επανάσταση στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το κοβάλτιο τους δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια και διάρκεια ζωής, καθώς και καλύτερη προστασία στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Photo credit: Free to use (CC0)

Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών μεταφορών –αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας– έχει δημιουργήσει έντονη ζήτηση για αποθηκευτικά μέσα όπως οι μπαταρίες λιθίου. Κατά συνέπεια, η εύρεση και η εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό, η KoBold διαβλέποντας ότι οι παραδοσιακοί τρόποι εύρεσης κοιτασμάτων δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη και μελλοντική ζήτηση για ορυκτά καθαρής ενέργειας, αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) αλλά και από μεγάλα «πορτοφόλια».

Με τη βοήθεια των Big Data (και όχι μόνο)

Με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, η KoBold ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 190 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή επενδυτών όπως η BHP και η Equinor, κορυφαίες εταιρείες στους κλάδους των εξορύξεων και της ενέργειας, η Mitsubishi και η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς.

Με τα χρήματα που συγκέντρωσε, η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει αυτό που οι επενδυτές της περιγράφουν ως «χάρτες Google» για το φλοιό της Γης. Με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, η KoBold θα αναλύσει τεράστιες ποσότητες υπαρχόντων δεδομένων, συνδυάζοντάς τις με σύγχρονες τοπογραφικές έρευνες, δειγματοληψίες και μικρής έκτασης πιλοτικές γεωτρήσεις για την εύρεση νέων κοιτασμάτων.

final_aicar4

Photo credit: Citroën

Μετά την ταχύτατη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ακολουθούν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Oι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν «ρεύμα»».

Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης, η KoBold θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν –από δείγματα εδάφους και έρευνες στην ατμόσφαιρα έως ακόμη και ιστορικές πηγές–ως δομικά στοιχεία για την κατάρτιση σύνθετων γεωλογικών μοντέλων. Η σουίτα αλγορίθμων της, αξιοποιώντας μια σειρά τεχνικών με αιχμή του δόρατος την μηχανική μάθηση και την ανάλυση πεδίου, θα αναδημιουργήσει τη σύνθεση του υπεδάφους με στατιστικά έγκυρο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η KoBold, όσο και οι υποστηρικτές της, στοιχηματίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προβλέψει με τον πλέον έγκυρο τρόπο πού έχουν σχηματιστεί νέα μεταλλεύματα και τελικά θα ξεκλειδώσει βαθύτερα, ανεξερεύνητα  κοιτάσματα.

Και το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο! Αν και οι μετακινήσεις επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα, οι τιμές στα καύσιμα και το φυσικό αέριο συνεχώς αυξάνονται, διαγράφοντας την ανάγκη για υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης όλο και πιο επιτακτική.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.