Η επανάσταση των delivery drones ξεκινάει με το ελικόπτερο ΤΙΤΑΝ

Η επανάσταση των delivery drones ξεκινάει με το ελικόπτερο ΤΙΤΑΝ

Αν και αρχικά κατασκευάστηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, τα drones έχουν πλέον ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών και εμπορικών εφαρμογών. Ήδη, το πρώτο, επαναστατικό delivery drone ελικόπτερο που ονομάζεται ΤΙΤΑΝ και μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 2,5 τόνους είναι έτοιμο για απογείωση.

k max titan-37-min

Photo credit: Kaman Air Vehicles

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Drones, δορυφόροι και υψηλή τεχνολογία στη μάχη κατά της φωτιάς».

Τα drones (ή δρόνοι στα ελληνικά) τα ιπτάμενα οχήματα δηλαδή που δεν έχουν χειριστή στην άτρακτό τους, αλλά πραγματοποιούν πτήσεις είτε αυτόνομα είτε μέσω τηλεκατεύθυνσης, έκαναν δυναμική εμφάνιση στις αρχές του 21ου αιώνα στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Την τελευταία δεκαετία ωστόσο, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται πλέον για ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, από τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση, μέχρι την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Ένας όμως από τους τομείς που αναμένεται να ωφεληθεί ιδιαίτερα από την ανάπτυξη των drones είναι η παράδοση αγαθών. Ήδη, η εταιρεία Kaman Air Vehicles, ανακοίνωσε την παρθενική πτήση του πρώτου μη επανδρωμένου ελικοπτέρου, το οποίο ονόμασε K-MAX TITAN.

Video credit: Aviation International News

Η μητρική εταιρεία της Kaman Air Vehicles, η Kaman Aerospace Corporation, χρησιμοποιεί το K-MAX σε μη επανδρωμένες αποστολές φορτίου για αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, εδώ και περίπου μια δεκαετία. Τώρα, το K-MAX TITAN γίνεται το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο βαρέων ανελκυστήρων στον κόσμο για την εμπορική αγορά.

Ένας Τιτάνας θα σηκώσει το βάρος

Σύμφωνα με την εταιρεία, το K-MAX TITAN πρωτοστατεί στις επαναλαμβανόμενες πτήσεις μεταφοράς βαρέων φορτίων χωρίς τους περιορισμούς των επανδρωμένων επιχειρήσεων. Με έμφαση στην ασφάλεια και τη λειτουργική απόδοση, ο νέος αυτός τύπος ελικοπτέρου-drone θα επαναπροσδιορίσει τη σχετική αγορά ελικόπτερων βαρέων ανελκυστήρων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παράδοσης αγαθών σε οποιαδήποτε τοποθεσία και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Photo credit: Kaman Air Vehicles

Οι Αμερικανοί έχουν τον Τιτάνα τους, κι εμείς τον Ουρανό μας. Διαβάστε περισσότερα για το πρώτο drone ελληνικής κατασκευής στο άρθρο «Απογειώθηκε το πρώτο drone ελληνικής κατασκευής».

Το K-MAX TITAN είναι ένα ανθεκτικό αεροσκάφος χαμηλής συντήρησης, σχεδιασμένο για μέγιστη απόδοση ανύψωσης και μπορεί να μεταφέρει φορτίο έως 2.722 κιλών, με σύστημα καλωδίου και αγκίστρου. Επιτρέπει στους χειριστές του να εκτελούν μη επανδρωμένες αποστολές που διαφορετικά θα ήταν επικίνδυνες για τον πιλότο, όπως καταστάσεις πυρόσβεσης, ή παράδοση αγαθών σε δύσκολες τοποθεσίες ή με κακές καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, καθώς τα ρομπότ δεν χρειάζονται ξεκούραση, μπορεί να εκτελέσει επαναλαμβανόμενες διαδρομές ανά πάσα στιγμή.

Το μέλλον των drones φαίνεται πολύ ελπιδοφόρο και η Gartner προβλέπει ότι έως το 2026, περισσότερα από ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να πραγματοποιούν παραδόσεις λιανικής. Διαβάστε περισσότερα για το πως τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μεταμορφώνουν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας στο άρθρο «5 τρόποι που τα drones αλλάζουν τον κόσμο».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.