Fliteboard: Δαμάζοντας τον αέρα πάνω από τα ύδατα

Fliteboard: Δαμάζοντας τον αέρα πάνω από τα ύδατα

Εάν φέτος το καλοκαίρι παρατηρήσετε στον ορίζοντα surfers που ίπτανται πάνω από τη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν κουνιέται φύλλο, δεν θα είναι ψευδαίσθηση!

Άλλοι υποστηρίζουν πως σου δίνει την αίσθηση ότι πετάς, άλλοι λένε ότι θυμίζει το να κάνεις snowboard σε φρέσκο, σαν «πούδρα», χιόνι.

final_fliteboard1

Photo credit: Fliteboard

Εάν βαρεθήκατε το γυμναστήριο ή την άσκηση στο σπίτι, σας έχουμε 10 είδη άσκησης για να ιδρώσετε τη φανέλα και στην παραλία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γυμναστική στη Θάλασσα: 10 είδη ασκήσεων για την παραλία».

Εντούτοις, όλοι όσοι το δοκίμασαν, το περιγράφουν ως μία μαγική εμπειρία: Ένα θαλάσσιο σπορ που υπόσχεται πολλές συγκινήσεις, καθώς προσφέρει ασύγκριτη ελευθερία κίνησης και εξερεύνησης. Τι είναι λοιπόν το Fliteboard;

Τι είναι το Fliteboard

Συνδυάζοντας στοιχεία από μία σανίδα του surf και ένα jet ski, το Fliteboard εκπροσωπεί ένα είδος θαλάσσιου σπορ που λέγεται foil surfing: Η σανίδα κινείται ακριβώς πάνω από το νερό, σε ύψους περίπου μισού μέτρου, χάρη σε ένα –μερικώς υποβρύχιο– ηλεκτρικό υδροπτέρυγο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν χρειάζεται τη δύναμη του ανέμου ή μεγάλα κύματα για να εκτελέσει τις «χαμηλές» πτήσεις του.

Οι αναβάτες ελέγχουν το επαναφορτιζόμενο υδροπτέρυγο μέσω του φορητού χειριστηρίου Flite Controller, το οποίο ρυθμίζει την ταχύτητα της σανίδας. Ως αποτέλεσμα, το Fliteboard μπορεί να σερφάρει, να πετάξει ή απλά να διασχίσει «αέρινα» τη θάλασσα ή μια λίμνη, δίνοντας στους αναβάτες μία αίσθηση απόλυτης ελευθερίας.

Για την πλοήγησή του δεν απαιτείται κάποιο ειδικό δίπλωμα. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε αθλήματα σανίδας, οι περισσότεροι μπορούν να μάθουν να το χειρίζονται σε λιγότερο από μία ώρα. Ωστόσο, η εταιρεία συστήνει τη χρήση του Fliteboard μόνο σε όσους είναι πάνω από 16 ετών.

Photo credit: Fliteboard

Το όνειρο ενός kite surfer από την Αυστραλία

Το Fliteboard γεννήθηκε στη φαντασία ενός kite surfer από την Αυστραλία. Γέννημα θρέμμα του δημοφιλούς προορισμού για κάθε είδους surf, Byron Bay, ο David Trewern είχε το όνειρο να «πετάξει» με τη σανίδα του πάνω από το νερό, ακόμα και χωρίς άνεμο ή κύμα.

Έτσι, όταν το 2016 βρέθηκε σε ένα τουρνουά kitefoiling το οποίο δεν μπορούσε να ξεκινήσει λόγω άπνοιας, είχε μια επιφοίτηση. Αφού αναρωτήθηκε γιατί να περιμένει τον άνεμο, όταν θα μπορούσε απλώς να συνδέσει έναν ηλεκτρικό κινητήρα στη σανίδα του, ανέλαβε δράση: Μελέτησε υπολογιστικά προγράμματα σχεδιασμού, απέκτησε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή, και άρχισε να πειραματίζεται.

Video credit: Fliteboard

Ο David Trewern παρουσιάζει τη νέα γενιά Fliteboard - Flite Air. Την τεχνολογία των υδροπτέρυγων χρησιμοποιεί και το Candela P-12, ένα πρωτότυπο σκάφος που αναμένεται να ενσωματωθεί στις δημόσιες συγκοινωνίες της Στοκχόλμης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Candela P-12: Το πρώτο “ιπτάμενο” ηλεκτρικό ferry boat».

Κάμποσες προσπάθειες μετά, δημιούργησε το πρωτότυπο Fliteboard: Μια μηχανοκίνητη σανίδα αλουμινίου με μπαταρίες, η οποία δεν χρειαζόταν τον άνεμο για να «πετάξει». Ωστόσο, γρήγορα έγινε φανερό ότι η δημιουργία ενός ασφαλούς, αξιόπιστου και υψηλής απόδοσης σκάφους θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις σε ακριβές πρώτες ύλες, όπως ανθρακονήματα και αλουμίνιο αεροπλάνων.

Γι' αυτό και η τιμή της πρώτης σειράς μοντέλων, κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, της τάξης των χιλιάδων ευρώ. Εντούτοις, η εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε από την Brunswick, ηγέτιδα στην θαλάσσια αναψυχή, ανακοίνωσε πρόσφατα μια πιο προσιτή έκδοση χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα ή την απόδοση.

Εάν, λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι παρατηρήσετε στον θαλάσσιο ορίζοντα surfers που ίπτανται πάνω από τη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δεν κουνιέται φύλλο, δεν θα είναι ψευδαίσθηση! Το Fliteboard θα έχει φτάσει και στις παραλίες της Ελλάδας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.