Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο "συνομιλεί" μαζί σας μέσω του ChatGPT

Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο "συνομιλεί" μαζί σας μέσω του ChatGPT

Το νέο «έξυπνο» ηλεκτρικό ποδήλατο με ενσωματωμένο το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT μπορεί να ακούσει κάθε ερώτησή σας και να επανέλθει με τις απαντήσεις του.

Από το λανσάρισμά του πριν μερικούς μήνες, το ChatGPT δεν έχει σταματήσει να απασχολεί την επικαιρότητα. Είτε για τις δυνατότητές του, είτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις του, αφενός μονοπωλεί την τεχνολογική ατζέντα και αφετέρου ενσωματώνεται διαρκώς σε περισσότερες εφαρμογές: Από έξυπνα τηλέφωνα και ρολόγια, μέχρι –πιο πρόσφατα– σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

final_urtopia1

Photo credit: Urtopia

Τα έξυπνα δίκυκλα και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, δείχνουν τον δρόμο προς πιο βιώσιμες μετακινήσεις. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «e-Bikes: Το μέλλον της μετακίνησης σε δυο τροχούς».

Ο λόγος για το νέο e-bike της Urtopia, μίας εταιρείας που δημιουργήθηκε από μια ομάδα απόφοιτων από το MIT, το Cornell και άλλα κορυφαία πανεπιστήμια στον τομέα της μηχανολογίας, τους οποίος ένωσε το κοινό τους πάθος για την ποδηλασία.

Είχα τ’ όνειρό μου, το ποδήλατό μου

Με αφετηρία το όνειρό τους για μία Urban Utopia –από όπου προέρχεται και το όνομα της εταιρείας– η αστική ουτοπία της Urtopia θέλει τους πολίτες της να μετακινούνται με τρόπο βιώσιμο και να απολαμβάνουν τεχνολογίες επωφελείς για τις ζωές του και παράλληλα για τον πλανήτη.

Έτσι, στο πλαίσιο του EUROBIKE 2023, της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης για τον κόσμο του ποδηλάτου και της μελλοντικής κινητικότητας, η Urtopia παρουσίασε ένα νέο «έξυπνο» ηλεκτρονικό ποδήλατο με ψηφιακή φωνητική διεπαφή που θέτει το ChatGPT στη διάθεση του αναβάτη ή της αναβάτριάς του.

Video credit: Urtopia

Εάν θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο με ένα e-bike, τα chatbot τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σας βοηθήσουν. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Σχεδιάστε διακοπές πιο φιλικές στο περιβάλλον με τη βοήθεια του ChatGPT».

Το ενσωματωμένο AI chatbot περιλαμβάνει σύστημα αναγνώρισης φωνής, επιτρέποντας στους χρήστες να επικοινωνούν με το e-bike τους: Να θέτουν ερωτήσεις και να λαμβάνουν απαντήσεις. Περιγράφοντάς το ως ένα «ποδήλατο με νου», το e-bike της Urtopia περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένο GPS, αντικλεπτικό σύστημα κλειδώματος, δικλίδες ασφαλούς οδήγησης και καταγραφής δεδομένων.

Με τη δύναμη του ChatGPT και τη λειτουργία αναγνώρισης φωνής της Urtopia, το έξυπνο e-bike μπορεί να μετατραπεί σε έναν πολύτιμο σύντροφο για τον αναβάτη. Παραδείγματός χάρη σας χάλασε το λάστιχο και δεν ξέρετε πώς να το αλλάξετε; Κανένα πρόβλημα, το ChatGPT μπορεί να σας καθοδηγήσει προς το κοντινότερο συνεργείο ή να σας δώσει οδηγίες για να το αλλάξετε μόνοι σας.

Φτιάχνει και καφέ;

Προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ούτε την τιμή, ούτε την ημερομηνία κυκλοφορίας του έξυπνου e-bike της στην αγορά. Από την άλλη, το ChatGPT δεν είναι ακόμη σε θέση να προσαρμοστεί σε ζωντανές ενημερώσεις – η γλωσσική του εκπαίδευση εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση του για την παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, όπως για τον καιρό ή για την κίνηση, δεν είναι ακόμα εφικτή.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, υπάρχουν πλεονεκτήματα για τους ποδηλάτες. Το ChatGPT του e-bike τους μπορεί να γίνει ο προσωπικός βοηθός τους δημιουργώντας προσαρμοσμένα προγράμματα διαδρομών και άσκησης, να προσφέρει συμβουλές στρέτσινγκ και αποκατάστασης τραυματισμών, ακόμα και να ενημερώσει τον αναβάτη σε εγκυκλοπαιδικό επίπεδο για τις διαδρομές, το κλίμα, την ιστορία και τη γεωγραφία της περιοχής που διατρέχει.

final_urtopia2

Η Urtopia οραματίζεται ένα μέλλον όπου η απρόσκοπτη ενσωμάτωση εφαρμογών και συσκευών, εμπλουτίζει την εμπειρία της ποδηλασίας.

Πλέον του ChatGPT, το e-bike της Urtopia μπορεί να συνδεθεί με δημοφιλείς πλατφόρμες όπως η Apple Health και η Strava, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθούν ζωτικές λειτουργίες τους κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Παράλληλα, το e-bike μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα την αντιστάθμιση ισχύος, προσφέροντας μια καλύτερη και αποδοτικότερη εμπειρία ανάλογα με την κατάσταση και τις αντοχές του χρήστη.

Πολλές οι δυνατότητες του νέου διασυνδεδεμένου e-bike που αναμένεται να δούμε τα επόμενα χρόνια και στους ελληνικούς δρόμους. Παρόλα αυτά η εταιρεία υποστηρίζει ότι κρύβει και άλλους άσσους στο μανίκι της. «Ναι, αλλά καφέ θα φτιάχνει;» θα ρωτήσουν οι πιο υποψιασμένοι. Μάλλον όχι. Αλλά θα μπορεί να σας οδηγήσει στην πλησιέστερη καφετέρια!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.