Ένα αυτόνομο αυτοκίνητο διδάσκει οδήγηση

Ένα αυτόνομο αυτοκίνητο διδάσκει οδήγηση

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι άνθρωποι προσπαθούν να «διδάξουν» στα αυτοκίνητα πώς να (αυτό)οδηγούνται. Ωστόσο, μία πατέντα που κατατέθηκε πρόσφατα φέρνει στο προσκήνιο ένα αυτο-οδηγούμενο όχημα το οποίο θα διδάσκει στους ανθρώπους πώς να οδηγούν!

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό βρίσκονται προ των πυλών, υποσχόμενα οικονομία, ασφάλεια, ταχύτητα και μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ήδη, άλλωστε, κυκλοφορούν δοκιμαστικά σε πολλά αστικά κέντρα ανά την υφήλιο. Διαβάστε σχετικά στο προηγούμενο άρθρο μας «Τα αυτόνομα οχήματα έρχονται για να αλλάξουν τον κόσμο».

final_selfdrive1

Photo credit: Waymo

Το πρώτο αυτο-οδηγούμενο όχημα της Google έκανε την εμφάνισή του το 2015 στους δρόμους του Όστιν στο Τέξας των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή οδήγησης.

Εάν αυτό δεν σας ακούγεται πια και τόσο φουτουριστικό, μία εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης ένα βήμα παραπέρα. Σχεδίασε ένα αυτόνομο όχημα το οποίο θα μπορεί να διδάξει στους ανθρώπους να οδηγούν.

Μία καινοτόμος μέθοδος εκμάθησης οδήγησης

Ο λόγος για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, η οποία πρόσφατα κατέθεσε αίτημα στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να κατοχυρώσει μία μέθοδο εκπαίδευσης νέων οδηγών μέσω ενός αυτόνομου οχήματος.

Όπως υποστηρίζεται στο αίτημα, η διδασκαλία οδήγησης έχει πολλά μειονεκτήματα τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητευομένους οδηγούς: Το υψηλό κόστος, η δαπάνη χρόνου και κόπου, ο αυξημένος κίνδυνος και το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα, είναι μερικά μόνο από αυτά.

Photo credit: Mercedes-Benz

Από την άλλη, το σύστημα που θέλει να αναπτύξει η εταιρεία, θα διδάσκει τους νέους οδηγούς αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες: Θα επιστρατεύσει τεχνητή νοημοσύνη, πολυμέσα, αισθητήρες και επεξεργαστές, προκειμένου να παρέχει κάθε πληροφορία στον μαθητευόμενο σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα, θα ενημερώνει για την απόδοσή του και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, όπως τους γονείς του ή πραγματικούς εκπαιδευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγίες θα δίνονται από έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή, αντί του παραδοσιακού δασκάλου. Το αυτοκίνητο θα επιτάσσει, παραδείγματος χάρη, «Στρίψτε αριστερά - Παρκάρισμα στο επόμενο τετράγωνο - Οπισθογωνία» επιδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο υλοποίησής τους. Στη συνέχεια, ο επεξεργαστής θα συγκρίνει τις ενέργειες του οδηγού με έναν αλγόριθμο υποδειγματικής συμπεριφοράς και θα καταγράφει κατά πόσο η απόδοση του οδηγού ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του οχήματος.

Τι να τα κάνω τα μαθήματα αφού έρχονται τα αυτό-οδηγούμενα;

Εύλογη ερώτηση, δεδομένου ότι και η ίδια General Motors κατασκευάζει και ήδη δοκιμάζει τα δικά της αυτό-οδηγούμενα οχήματα, πολλά από τα οποία δεν έχουν καν τιμόνι.

Εντούτοις, όπως επιχειρηματολογεί η εταιρεία στην αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας της, η μαζική υιοθέτηση των αυτό-οδηγούμενων αυτοκινήτων απέχει ακόμα αρκετά. Ζητήματα όπως το κόστος και η δυνατότητα πρόσβασης στις εν λόγω τεχνολογίες, η κατάσταση του οδικού δικτύου και η νομοθεσία, εγείρουν περιορισμούς που χρειάζονται χρόνο προκειμένου να λυθούν.

Video credit: Cruise

Το αυτόνομο όχημα που αναπτύσσει η General Motors διασχίζει εδώ και μερικούς μήνες τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, για να κυκλοφορήσουν κανονικά τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, πρέπει να προσαρμοστεί αντίστοιχα και το οδικό δίκτυο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι έξυπνοι δρόμοι φέρνουν την αυτόνομη οδήγηση πιο κοντά».

Στο πλαίσιο αυτό, ίσως έχουμε ακόμα χρόνια μέχρι να δούμε την Εθνική Οδό γεμάτη αυτό-οδηγούμενα οχήματα με τους επιβάτες να απολαμβάνουν τη διαδρομή ή το βιβλίο τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους. Ωστόσο, το ενδεχόμενο οι σχολές οδήγησης να χρησιμοποιούν ως εκπαιδευτικό εργαλείο ένα αυτό-οδηγούμενο όχημα, δεν ακούγεται και τόσο μακρινό!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.