Ένα Αυτοκίνητο που Γίνεται Πατίνι θα μας Σώσει από την Κίνηση;

Ένα Αυτοκίνητο που Γίνεται Πατίνι θα μας Σώσει από την Κίνηση;

Καθώς οι μετακινήσεις και η εύρεση χώρου στάθμευσης γίνονται όλο και πιο δύσκολες στις πόλεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιστρατεύουν τη φαντασία για να δώσουν πρακτικές λύσεις σε ζητήματα καθημερινής τρέλας.

Εάν οδηγείτε σε αστικό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι κάποια –ή κάθε στιγμή– θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με τα προβλήματα της υπερβολικής κίνησης και της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

final_audi1

Photo credit: Hyunsik Moon on Behance

Τα μικρά και ευέλικτα οχήματα έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν το μέλλον της μετακίνησης σε αστικό περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Είναι το microcar το μέλλον της μετακίνησης στην πόλη;».

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος οδηγός που κινείται στην Αθήνα καταναλώνει 70 ώρες ετησίως λόγω της κίνησης στους δρόμους. Επιπρόσθετα, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 30η θέση στην κατάταξη των πλέον πολυσύχναστων πόλεων παγκοσμίως, σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς έρευνας για τις μεταφορές και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα αυτοκίνητο που γίνεται πατίνι ακούγεται ως ένα πραγματικά ανακουφιστικό σενάριο για τους κατοίκους μεγαλουπόλεων όπως η Αθήνα.

Ένα compact αυτοκίνητο που μπορεί να μεταμορφωθεί σε Segway

Το πρωτότυπο όχημα σχεδίασε ένας φοιτητής που συμμετείχε σε ένα ακαδημαϊκό project με την υποστήριξη της AUDI. Πρόκειται για ένα compact αυτοκίνητο που μπορεί να μεταμορφωθεί σε Segway, χωρίς οι επιβάτες να χρειαστεί να σηκωθούν από τις θέσεις τους.

Χάρη σε έναν διακόπτη, το AUDI Vista όπως ονομάστηκε, αλλάζει μορφή ενώ οι μηχανισμοί των καθισμάτων προσαρμόζονται αυτόματα στην αναδίπλωση. Επιπρόσθετα, το όχημα είναι κάμπριο από επιλογή: Η σχεδίαση του αυτοκινήτου χωρίς οροφή –παράλληλα με την Segway διάστασή του– προσφέρει πανοραμική θέα στους επιβάτες.

Photo credits: Hyunsik Moon on Behance

Ο εμπνευστής του AUDI Vista, Hyunsik Moon, αναφέρει ότι το όχημα σχεδιάστηκε προκειμένου να μεταφέρει τέσσερα άτομα με την ίδια εμπειρία μετακίνησης. Φαντάστηκε τους επιβάτες καθισμένους ανά δύο, πλάτη με πλάτη, ώστε να υπάρχει περισσότερος χώρος για τα πόδια τους, καθώς και να είναι δυνατή η αναδίπλωση του οχήματος.

Γιατί θέλουμε να γίνει από θεωρία - πράξη

Καθώς ο κόσμος παλεύει με την αστικοποίηση και την αυξανόμενη ιδιοκτησία αυτοκινήτων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και τα κυκλοφοριακά αδιέξοδα, έχουν γίνει πλέον ζητήματα καθημερινής τρέλας για τους πολίτες. Ακόμα και εκείνους που δεν οδηγούν – μια ματιά στα γεμάτα αυτοκίνητα πεζοδρόμια θα σας πείσει.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή ενός μικρότερου οχήματος, όπως το AUDI Vista, έχει πολλά πλεονεκτήματα: Μπορεί να ελίσσεται καλύτερα στην κίνηση αλλά και σε στενούς δρόμους, είναι πιο εύκολο στο παρκάρισμα, και παρά το μικρό του μέγεθος μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερα άτομα. Παράλληλα, δεν είναι ρυπογόνο: Πρόκειται για concept ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Video credit: PeepDaSlan9

Εκτός από τα μικρά οχήματα, ανακούφιση στις αστικές μετακινήσεις αναμένεται να φέρει η έλευση των ιπτάμενων ταξί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ιπτάμενα ταξί; Ναι παρακαλώ. Πότε έρχονται στην Ελλάδα;».

Το AUDI Vista βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο και πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει σύντομα η μαζική παραγωγή του. Εντούτοις, ως μοντέλο είναι ενδεικτικό του γενικού ενδιαφέροντος αλλά και των προθέσεων του σχεδιαστή του να εξερευνήσει νέους τρόπους προσέγγισης της κινητικότητας.

Γι’ αυτό και ελπίζουμε να γίνει από θεωρία - πράξη, καθώς και να δούμε παρόμοιες προτάσεις για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μεγαλουπόλεις.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.