Είναι το microcar το μέλλον της μετακίνησης στην πόλη;

Είναι το microcar το μέλλον της μετακίνησης στην πόλη;

Μικρό, ευέλικτο, λιγότερο κοστοβόρο και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, το concept του microcar έχει τη δυναμική να αποτελέσει το μέλλον της μετακίνησης σε αστικό περιβάλλον.

Κατά μέσο όρο, ένα αυτοκίνητο μεταφέρει 1,2 άτομα για μόλις 35 χιλιόμετρα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι το μέσο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλο για το 95% της χρήσης του. Τότε γιατί τα νέα αυτοκίνητα γίνονται όλο και μεγαλύτερα;

final_microcars1

Photo credit: Microlino

Αυτό είναι σπατάλη χώρου, χρόνου και κόστους για κάθε οδηγό σκέφτηκε η οικογένεια Ouboter και αποφάσισε να προχωρήσει στην παραγωγή του Microlino, ενός «μικροσκοπικού» αυτοκινήτου, ιδανικού για καθημερινή οδήγηση στην πόλη.

Όταν η κίνηση κάνει τη ζωή πατίνι

Εάν έχετε παιδιά, είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη τα προϊόντα της οικογένειας Ouboter: Το 1999 λανσάρισε τα kickscooter, τα τρίτροχα σκούτερ που αποτέλεσαν το πρώτο ατομικό μεταφορικό μέσο εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο. Πρόσφατα, η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει και στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Για όσους έμαθαν να αποφεύγουν τις κακοτοπιές της κίνησης στην πόλη με το σκούτερ τους, το Microlino έχει σχεδιαστεί ως το επόμενο ιδανικό μέσο μεταφοράς για καθημερινή χρήση. Μικρό και ευέλικτο, αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και αρκετά ευρύχωρο, αναλαμβάνει εκεί που το σκούτερ δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει, είτε πρόκειται για μετακίνηση στη δουλειά, είτε για επίσκεψη σε φίλους ή και για ψώνια.

Photo credits: Microlino

Το Microlino μεταφέρει άνετα μέχρι και δύο ενήλικες, ενώ το 220 λίτρων πορτμπαγκάζ του, θα χωρέσει τα ψώνια σας ακόμη και αν πρόκειται για τρία κασόνια μπίρας! Το μέγεθός του, θα σας επιτρέψει να παρκάρετε στο 1/3 του χώρου που καταλαμβάνει ένα μέσο αυτοκίνητο, ενώ δεδομένου ότι η πόρτα είναι μπροστά, απλά την ανοίγετε και βγαίνετε απευθείας στο πεζοδρόμιο, αφότου σταθμεύσετε.

Απλώς συνδέστε το Microlino σας στην πρίζα του σπιτιού για τέσσερις ώρες, ενώ σε περίπτωση που βιάζεστε, μπορεί να φορτιστεί μέσα σε μόλις μία ώρα σε σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αναμένεται σε διάφορα χρώματα, μεταξύ των οποίων το «Λευκό της Σαντορίνης».

Photo credit: Citroën

Τα microcar δεν είναι μόνο για την πόλη! Το My Ami Buggy της Citroën είναι ένα ηλεκτρικό μικρο-αυτοκίνητο για την εξοχή. Διαβάστε περισσότερα για τα ηλεκτρικά οχήματα στο άρθρο «Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;».

Πόσο μεγάλο αμάξι χρειάζεστε;

Το Microlino είναι εμπνευσμένο από τα λιλιπούτεια αυτοκίνητα «φούσκες» (bubble cars) που πρωτοεμφανίστηκαν λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής λιτότητας. Λόγω του μικροσκοπικού κινητήρα και του συνολικού μεγέθους τους, ήταν φθηνά στην παραγωγή και εύκολα στη συντήρηση.

final_microcars6

Το Alta 200 ήταν το Ελληνικό microcar, ένα τρίκυκλο επιβατικό όχημα ελληνικής παραγωγής που παρουσιάστηκε το 1968. Σήμερα έχει μεγάλη συλλεκτική αξία.

Photo credit: Automobilia Club Denmark

Με το πέρασμα του χρόνου τα αυτοκίνητα πλήρους μεγέθους έγιναν πιο προσιτά και διαθέσιμα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, οπότε και τα μικρο-αυτοκίνητα έχασαν την αίγλη τους. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς οι οδηγοί αναζητούν πιο προσιτές, αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μετακίνησης.

Photo credit: devanga borah

Ο σχεδιαστής Devanga Borah καταθέτει την άποψή του για το πώς θα μπορούσε να είναι το πρώτο, αυτόνομο Apple car. Διαβάστε περισσότερα για τα αυτό-οδηγούμενα οχήματα στο άρθρο «Τα αυτόνομα οχήματα έρχονται για να αλλάξουν τον κόσμο».

Η αρχή έγινε με microcar όπως το smart fortwo και το Mini και οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες ακολούθησαν. Με το μέλλον της οδήγησης να βρίσκεται στα αυτό-οδηγούμενα οχήματα, ο κλάδος ανυπομονεί για την πρώτη απόπειρα της Apple, τα σχέδια της οποίας για ένα πλήρως αυτόνομο όχημα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση –ούτε καν τιμόνι ή πεντάλ– φυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Μην μπορώντας να περιμένει, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Devanga Borah, κατέθεσε στο διαδίκτυο τη δική του οπτική για το apple όχημα του μέλλοντος. Ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό, εντελώς apple-οειδές…. microcar για δύο επιβάτες.

Εσείς, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο μεγάλο αμάξι χρειάζεστε τελικά;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.