e-Bikes: Το μέλλον της μετακίνησης σε δυο τροχούς

e-Bikes: Το μέλλον της μετακίνησης σε δυο τροχούς

Το πεντάλ βάζει φρένο στο βολάν: Έξυπνα δίκυκλα, ηλεκτρικά ποδήλατα και hi tech αξεσουάρ, δείχνουν τον δρόμο προς πιο βιώσιμες μετακινήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μέχρι το 2022, σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ατόμων που πηγαίνουν στην εργασία τους με ποδήλατο, θα έχει διπλασιαστεί. Οι συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης και συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το κόστος μεταφοράς, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η ελευθερία στην κίνηση, είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη αυτή στροφή του εργαζόμενου, αλλά και του ευρύτερου, πληθυσμού στην ποδηλασία, ωθείται σε μεγάλο βαθμό και από τις τεχνολογικές καινοτομίες που αξιοποιεί ο κλάδος, καθιστώντας το ποδήλατο ένα ολοένα και πιο ελκυστικό μέσο μεταφοράς.

bike_1

Photo credit: TREK BIKES

Πόση καινοτομία χωράει στην ποδηλασία;

Η μορφή του ποδηλάτου όπως το ξέρουμε δεν έχει αλλάξει και πολύ από τον προηγούμενο αιώνα, ωστόσο νέες τεχνολογίες και εφαρμογές το έχουν αναβαθμίσει σημαντικά ως μέσο μεταφοράς. Για παράδειγμα η ιδέα για το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε καινούρια: πρωτοεμφανίστηκε το 1895. Σήμερα όμως, χάρη σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της τεχνολογίας των μπαταριών ιόντων λιθίου (LIB), η αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων και ειδικά τα μοντέλα υψηλών προδιαγραφών, παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο. Επιπλέον, εφαρμογές που διευκολύνουν τη μετακίνηση στην πόλη, αλλά και τα υψηλής αποδοτικότητας αξεσουάρ, βελτιώνουν την ποδηλατική εμπειρία και την καθιστούν αρκετά πιο ασφαλή.

Video credit: TREK BIKES

Τόσο καλό που δεν θα ξαναχρειαστείτε το αυτοκίνητό σας

Αυτό είναι σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Allant + 9.9S, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, με ισχυρό κινητήρα Bosch που πιάνει τα 45 χλμ./ώρα και περιλαμβάνει επιπλέον μπαταρία μεγάλης χωρηστικότητας. Έχει ενσωματωμένο χειριστήριο για να το συνδέσετε το με το smartphone σας και να απολαύστε μουσική, να απαντήσετε στις κλήσεις σας ή να πλοηγηθείτε εύκολα στην πόλη ενώ κάνετε ποδήλατο.

bike_2

Photo credit: Gocycle

(Τα) «Σπάει» και πάει παντού

Αυτό το μοντέλο είναι ιδανικό για αστικές μετακινήσεις αλλά και παρκάρισμα μέσα στο γραφείο σας, καθώς η σχεδίασή του σας επιτρέπει να το διπλώνετε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Το GoCycle GXi που φορτίζεται σε λιγότερες από τέσσερις ώρες και με γεμάτη μπαταρία μπορεί να διανύσει έως και 80 χιλιόμετρα, διαθέτει εργονομικό τιμόνι με οθόνη LED για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα της μπαταρίας, ενώ αν επιλέξετε να συνδεθείτε με το GocycleConnect app μπορείτε να παρακολουθείτε μέχρι και τις θερμίδες που καίτε με κάθε πεταλιά.

Οικογενειακό και πολυμορφικό

Πώς θα μπορούσατε να βγείτε για ψώνια με το ποδήλατο παίρνοντας μαζί σας και το παιδί σας; Αυτό σκέφτηκαν οι δημιουργοί του PACKA και έστησαν μία καμπάνια crowdfunding προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα το ηλεκτρικό ποδήλατο των ονείρων τους. Με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η διπλή μπαταρία για εύρος έως και 70 μίλια ανά φόρτιση, το πολυ-αρθρωτό σύστημα ραφιών με συνολική χωρητικότητα φόρτωσης μέχρι 400 κιλά, αλλά και το μικρό μέγεθος για εύκολη οδήγηση, το 2020 απέσπασε το βραβείο του «Best Value Cargo Ebike».

Video credit: Blix Electric Bikes

Το κλασικό ποδήλατο

Για τους λάτρεις του κλασικού πεντάλ, το Haanjo 3 είναι ένα ποδήλατο κατάλληλο για κάθε είδος εδάφους από άσφαλτο και χωματόδρομο μέχρι πλακόστρωτο ή και χαλίκι. Ζυγίζει κάτι παραπάνω από δέκα κιλά και περιλαμβάνει βάσεις πλαισίου για την προσθήκη αποθηκευτικών εξαρτημάτων.

Μέχρι το 2022, σε πολλές μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός των ατόμων που πηγαίνουν στην εργασία τους με ποδήλατο, θα έχει διπλασιαστεί.

bike_3

Το ποδήλατο τροχόσπιτο

Χωράει μέχρι τρία παιδιά, αλλά μπορεί να φιλοξενήσει και το κατοικίδιό σας ή ακόμα και εξοπλισμό κάμπινγκ αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιήσετε για τις διακοπές σας. Το Packster 70 είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όλη την οικογένεια, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της σέλας και του τιμονιού, και διαθέτει μία ολόκληρη σειρά με αξεσουάρ, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Video credit: Riese & Müller

Ένα κράνος με στιλ

Ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε αστικό περιβάλλον, το μίνιμαλ κράνος Thousand Heritage θα σας κρατήσει ασφαλείς αλλά και κομψούς. Έχει χαμηλό γείσο για καλή ορατότητα, κλείνει με κρυφή ασφάλεια ενώ περιλαμβάνει και επτά αεραγωγούς που θα σας κρατήσουν cool κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Photo credits: Thousand

Ένα καρότσι με πολλές χρήσεις

Το Thule Chariot Cross 2 είναι ένα πολυμορφικό τρέιλερ ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει άνεση και ευελιξία σε γονείς με ενεργό τρόπο ζωής. Με ανακλινόμενο και εύκολα αναδιπλούμενο κάθισμα που χωράει μέχρι δύο παιδιά, το τρέιλερ εκτός από το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από όσους θέλουν να κάνουν τζόκινγκ, σκι ή έναν απλό περίπατο μεταφέροντας ταυτόχρονα τα παιδιά τους.

Photo credit: Thule

Μια εφαρμογή που ανοίγει δρόμους

Το Komoot είναι το αντίστοιχο του Google Maps αλλά για ποδηλάτες. Για να μην χρειαστεί ποτέ να αναρωτηθείτε πώς να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β με το ποδήλατό σας, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, η εφαρμογή Komoot έχει τη λύση.

Video credit: Komoot

Βιώσιμη μετακίνηση για βιώσιμες πόλεις

Η άνοδος της μετακίνησης με το ποδήλατο –ηλεκτρικό ή μη– θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρεσης, λιγότερη ρύπανση και κατ’ επέκταση καλύτερη ποιότητα του αέρα και βελτίωση της δημόσιας υγείας. Οι αλλαγές αυτές γίνονται ακόμη πιο αισθητές στα αστικά κέντρα, και γι’ αυτό μεγάλες πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και το Παρίσι, προωθούν και ενθαρρύνουν τη χρήση ποδηλάτου.

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο», έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της χρήσης του ποδηλάτου σε βάθος δεκαετίας, ενώ όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση ηλεκτρικού ποδήλατου μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.