Διακοπή ρεύματος; Βάλτε στο σπίτι μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Διακοπή ρεύματος; Βάλτε στο σπίτι μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Η επόμενη γενιά ηλεκτρικών οχημάτων θα ενσωματώνει μπαταρίες ικανές να τροφοδοτήσουν με ενέργεια όχι μόνο το σπίτι σας, αλλά και το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Σίγουρα θα τα έχετε δει πλέον να κυκλοφορούν αθόρυβα, και κυρίως χωρίς να ρυπαίνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα, στους ελληνικούς δρόμους: Τα ηλεκτρικά οχήματα δηλώνουν δυναμικό παρών τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 τουλάχιστον 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών θα κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

final_evcarhouse1

Photo credit: Mini Electric

Η ηλεκτροκίνηση οχημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;».

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γνωρίζουν πλέον «μεγάλες δόξες» έχοντας απήχηση σε πολλές και διαφορετικές κατηγορίες οδηγών. Άλλοι φιλοδοξούν να εξοικονομήσουν χρήματα από την κατανάλωση βενζίνης, άλλοι θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τις νέες τεχνολογίες και άλλοι στρέφονται σε αυτά λόγω περιβαλλοντικής συνείδησης. Ωστόσο, για ορισμένες περιοχές του πλανήτη που δοκιμάζονται συχνά με διακοπές ρεύματος λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία εφεδρική πηγή ενέργειας.

Μια «μπαταρία» σε τέσσερις τροχούς

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, εντούτοις, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη υπόσχονται στους δυνητικούς πελάτες τους ότι το ηλεκτρικό όχημά τους θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια «μπαταρία» σε τέσσερις τροχούς, ικανή να τροφοδοτήσει με ηλεκτρικό ρεύμα το σπίτι τους – εφόσον χρειαστεί.

final_evcarhouse2

Το F-150 Lightning μία μόνο φόρτιση της μπαταρίας του, μπορεί να τροφοδοτήσει πλήρως και για τρεις ημέρες ένα μέσο σπίτι.

Παραδείγματός χάρη, η αμερικανική εταιρεία Ford παρουσιάζει ως σημείο υπεροχής του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning, το γεγονός ότι με μία μόνο φόρτιση μπορεί να τροφοδοτήσει πλήρως και για τρεις ημέρες ένα μέσο σπίτι. Είναι ενδεικτικό ότι στο αποκορύφωμα μίας μεγάλης χιονοθύελλας που έπληξε το Τέξας το 2021 αφήνοντας εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί ιδιοκτήτες του προκατόχου του F-150 στη γκάμα των υβριδικών της εταιρείας, το αξιοποίησαν ως γεννήτρια μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο.

Μια επαναστατική τεχνολογία υπό ανάπτυξη

Προς το παρόν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρικό όχημα ως εναλλακτική οικιακή γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Άλλωστε, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μοντέλων προσφέρουν την εν λόγω δυνατότητα, ενώ παράλληλα απαιτείται η εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού.

Ωστόσο, η τεχνολογία αμφίδρομης φόρτισης, αφενός από το δίκτυο προς το σπίτι και το όχημα και αφετέρου από το όχημα προς το σπίτι (VTH/ vehicle-to-house) και το δίκτυο (VTG/ vehicle-to-grid) βρίσκεται ήδη υπό εντατική ανάπτυξη.

final_evcarhouse3

Vehicle to Home - V2H Infographic by Clean Energy Reviews

Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα θα προσφέρονται ως οικιακές γεννήτριες μέσω της ενέργειας που αποθηκεύεται στη μπαταρία τους. Ωστόσο, για την κατασκευή των μπαταριών αυτών, χρειάζονται τεράστια αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί και (σ)την ηλεκτροκίνηση».

Και παρόλο που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα είναι διαθέσιμη για μαζική χρήση, αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν στο μέλλον τα ηλεκτρικά δίκτυα παγκοσμίως.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.