Arosa: Το hovercraft που γίνεται δικό σας μέσω crowdfunding

Arosa: Το hovercraft που γίνεται δικό σας μέσω crowdfunding

Καθώς η στάθμη της θάλασσας διαρκώς ανεβαίνει, τα οχήματα τύπου hovercraft αναδύονται ως ενδιαφέρουσα επιλογή όχι μόνο μεταφοράς αλλά και διάσωσης. Ένα, μπορεί να γίνει δικό σας μέσω crowdfunding.

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η στάθμη της θάλασσας ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, από το 1992, δηλαδή όταν οι δορυφόροι της άρχισαν να καταγράφουν το ύψος της επιφάνειας των ωκεανών σε όλο τον κόσμο, η μέση στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά 10,1 εκατοστά.

final_Arosa1

Photo credit: VonMercier

Καθώς η στάθμη της θάλασσας διαρκώς ανεβαίνει, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες και θεσμικοί φορείς επανασχεδιάζουν το μέλλον των παράκτιων ανθρώπινων οικισμών σε πλωτή μορφή. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι πλωτές πόλεις του μέλλοντος σχεδιάζονται σήμερα».

Από την άλλη, εκτιμάται ότι έως το 2030, ο παγκόσμιος πληθυσμός που εκτίθεται συχνά σε πλημμύρες, θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 25% σε σχέση με σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, τα οχήματα τύπου hovercraft αναδύονται ως ενδιαφέρουσα επιλογή όχι μόνο μεταφοράς αλλά και διάσωσης σε πλημμύρες και ρηχά νερά.

Τι είναι το hovercraft;

Το hovercraft –ή αερόστρωμνο στα Ελληνικά– είναι ειδικός τύπος πλοίου, η κίνηση του οποίου πραγματοποιείται πάνω σε ένα στρώμα αέρος με τη χρήση ειδικών αεροστροβίλων και πηδαλίων. Με απλά λόγια, το σκάφος ουσιαστικά αιωρείται σε μικρή απόσταση πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή οποιουδήποτε άλλου εδάφους, χάρη σε ένα στρώμα αέρα που δημιουργείται κάτω από τη γάστρα του.

Λόγω των αμφίβιων ικανοτήτων του, το hovercraft έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών που ξεκινά από μεγάλου μεγέθους στρατιωτικά σκάφη, μέχρι μικρότερου μεγέθους σκάφη αναψυχής και αγωνιστικά.

Στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το hovercraft χαρακτηρίζεται ως Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) και μπορεί να μεταφέρει άρματα μάχης και στρατιώτες.

final_Arosa2

Photo credit: Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Ωστόσο, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να πλοηγηθούν, έχουν μεγάλη κατανάλωση καυσίμων και είναι θορυβώδη, τα hovercraft δεν έγιναν ποτέ δημοφιλή για ιδιωτική χρήση. Παράλληλα, το υψηλό κόστος συντήρησης, η έλλειψη κοινών ανέσεων και μοντέρνου σχεδιασμού, σίγουρα δεν συνέβαλλαν στη διάδοση τους.

Τα δεδομένα αυτά ήρθε να ανατρέψει η VonMercier, μία νεοφυής εταιρεία που έχει βάλει στόχο να κατασκευάσει ένα μοντέρνο, ηλεκτρικό hovercraft, αντλώντας χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.

Ένα hovercraft που μοιάζει με οικολογικό super car

Ο λόγος για το Arosa, ένα hovercraft που μοιάζει με super car και μπορεί να ταξιδέψει τόσο στη στεριά όσο και σε υδάτινες επιφάνειες. Με αφετηρία ένα παιδικό του όνειρο, ο Michael Mercier αξιοποίησε την υπάρχουσα τεχνολογία αιωρούμενων «μαξιλαριών» αέρα που χρησιμοποιούν τα hovercraft, συνδυάζοντάς τη με ένα νέο σύστημα ελέγχου κατεύθυνσης και ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης, προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο Arosa στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το Arosa, ενσωματώνει καινοτόμα ηλεκτρική τεχνολογία, που το κάνει αθόρυβο και εύκολο στη χρήση. Παράλληλα, ως αμφίβιο ηλεκτρικό όχημα, το Arosa συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, ενώ προσαρμόζεται στο σύγχρονο, μεταβαλλόμενο κλίμα.

Photo credit: VonMercier

Το Arosa αποτελεί μία οικολογική εναλλακτική επιλογή μετακίνησης, όπως και το ferry boat που σύντομα θα ίπταται στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Candela P-12: Το πρώτο «ιπτάμενο» ηλεκτρικό ferry boat».

Καθώς η έρευνα και η περαιτέρω ανάπτυξη του οχήματος συνεχίζεται, ο Mercier στράφηκε στο ευρύ κοινό προκειμένου να αντλήσει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίησή του, τρέχοντας καμπάνιες crowdfunding σε περισσότερες από μία πλατφόρμες. Ήδη, επτά υποψήφιοι πελάτες έχουν καταθέσει προκαταβολή για ένα Arosa, ενώ πολλοί ακόμη έχουν αγοράσει μερίδιο κερδών επενδύοντας στην προσπάθεια της VonMercier.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.