Aptera SEV: Ένα όχημα που φορτίζεται από τον ήλιο

Aptera SEV: Ένα όχημα που φορτίζεται από τον ήλιο

Δαμάζοντας τη δύναμη του ήλιου, το διθέσιο, τρίτροχο όχημα με την κωδική ονομασία Aptera, φιλοδοξεί να «δώσει φτερά» στην παραγωγή μίας νέας κατηγορίας οικολογικών μέσων μεταφοράς.

H ανθρωπότητα έχει πλέον αντιληφθεί για τα καλά ότι η καύση ορυκτών καυσίμων είναι επιβλαβής τόσο για το περιβάλλον, όσο και για όλα τα έμβια όντα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα μέλλον όπου θα κυκλοφορούμε με οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων διαγράφεται ευχάριστα ουτοπικό. Άλλωστε, ήδη, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν εναλλακτικές προτάσεις ηλεκτροκίνησης.

final_aptera1

Photo credit: Aptera Motors

Το Aptera μοιάζει σαν να ξεπήδησε από το σύμπαν του Star Trek. Για περισσότερα φουτουριστικά οχήματα διαβάστε το άρθρο «CES 2023: Φουτουρισμός & μετακίνηση στο Λας Βέγκας».

Εργαζόμενες προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα θα μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ μακροπρόθεσμα θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, μία αμερικανική εταιρεία παρουσίασε μία νέα εκδοχή οικολογικής μετακίνησης: Ένα όχημα που χαρακτηρίζει ως SEV (Solar Electric Vehicle) – είναι, δηλαδή, και ηλιακό και ηλεκτρικό.

Από το σύμπαν του Σταρ Τρεκ στην Καλιφόρνια

Ο λόγος για το Aptera, ένα τρίτροχο όχημα που μοιάζει σαν αγωνιστικό αυτοκίνητο, μικρό μαχητικό αεροσκάφος ή απλά σαν να ξεπήδησε από τον κόσμο του Star Trek. Άλλωστε, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το πρώτο Aptera όντως έκανε την εμφάνισή του στην ομώνυμη ταινία του 2009. Ωστόσο, οι τότε συνθήκες δεν ήταν γόνιμες για την ανάπτυξη ενός compact ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η ιδέα των Chris Anthony και Steve Fambro έμεινε στα χαρτιά.

Κάτι περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, και μετά την επανάσταση της Tesla, οι δύο πρώην συνέταιροι ξαναβρέθηκαν στην Καλιφόρνια με μια πιο πρωτοποριακή ιδέα: Τη δημιουργία ενός οχήματος που θα τροφοδοτείται από τον ήλιο και θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης μέχρι δύο ατόμων, ακόμα και εκτός δικτύου φόρτισης. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο Aptera SEV.

Video credit: Aptera Motors

Οι εμπνευστές του Aptera Chris Anthony και Steve Fambro αναπτύσσουν την ιδέα πίσω από το SEV (Solar Electric Vehicle) τους.

SEV: Ένα όχημα με «ηλιακό θερμοσίφωνα» για ενεργειακή απόδοση

Τα SEV ενσωματώνουν φωτοβολταϊκές κυψέλες που αιχμαλωτίζουν το ηλιακό φως. Το μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται στη μπαταρία του οχήματος. Χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την τροφοδοσία του κινητήρα και του συστήματος μετάδοσης κίνησης, παρέχοντας, έτσι, μια «καθαρή» εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα.

Τόσο το παρμπρίζ όσο και το πορτμπαγκάζ του Aptera περιλαμβάνει ηλιακά πάνελ, καθιστώντας το αυτόνομο ενεργειακά.

final_aptera2

Σύμφωνα με τους Anthony και Fambro, το Aptera δημιουργήθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό: την ενεργειακή απόδοση. Το αεροδυναμικό σχήμα του σε μορφή δελφινιού και το ελαφρύ, αλλά στιβαρό, αμάξωμά του που κατασκευάζεται από εξαιρετικά ισχυρά υλικά όπως ανθρακονήματα, του επιτρέπουν να «γλιστράει» στον αέρα χρησιμοποιώντας το ένα τέταρτο της ενέργειας σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα.

Προς μια νέα εποχή μετακίνησης

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η ηλιακή τεχνολογία του Aptera, θα επιτρέπει στους οδηγούς του να το κινούν για εβδομάδες, ακόμη και μήνες, χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν στο ρεύμα για φόρτιση. Παραδείγματος χάρη, σε μια τοποθεσία με πολύ υψηλή ηλιοφάνεια όπως η Νότια Καλιφόρνια, δεν χρειάζεται ηλεκτρική φόρτιση εάν οι ανάγκες μετακίνησης δεν ξεπερνούν τα 45 χιλιόμετρα την ημέρα.

final_aptera3

Photo credit: Aptera Motors

To Aptera είναι κατάλληλο ακόμα και για κάμπινγκ. Τι άλλο θα χρειαστείτε; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Διακοπές σε Camping: Τα Smart Gadgets που θα χρειαστείς».

Από την άλλη, σε μια τοποθεσία με μέτρια έκθεση στον ήλιο, όπως η Νέα Υόρκη ή το Σικάγο, οι ιδιοκτήτες του Aptera, με αντίστοιχες ανάγκες μετακίνησης, θα χρειαστεί να το φορτίσουν ηλεκτρικά δύο με τρεις φορές το χρόνο. Ότι πρέπει για μια χώρα όπως η Ελλάδα!

Με 40.000 προπαραγγελίες η εταιρεία ετοιμάζεται να μπει σε γραμμή παραγωγής μέχρι το τέλος του 2023, κάνοντας την αρχή για μια νέα εποχή μετακίνησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.