Τα οφέλη της τέχνης στη σωματική & ψυχική υγεία

Τα οφέλη της τέχνης στη σωματική & ψυχική υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέτασε 900 μελέτες που αποδεικνύουν ότι ακόμη και η απλή ενασχόληση με τη ζωγραφική, τον χορό, το γράψιμο ή τη μουσική μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να καταπολεμήσει σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

Αν ασχολείστε με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, μπορεί να μην κάνετε (μεγάλο) καλό στην ίδια την τέχνη, αλλά σίγουρα κάνετε καλό στον εαυτό σας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελέτησαν περισσότερες από 900 σχετικές επιστημονικές έρευνες απ’ όλο τον κόσμο.

Το συμπέρασμά τους είναι απλό αλλά απολύτως τεκμηριωμένο: Η ενασχόληση με τις τέχνες είναι επωφελής ακόμη κι αν είναι περιστασιακή, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία. Όπως εξηγεί η Δρ. Piroska Östlin, Περιφερειακή Διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη, οι τέχνες μπορούν να αντιμετωπίσουν ψυχικές αλλά και σωματικές νόσους, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία.

art2-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Οφέλη από τις τέχνες σε όλη μας τη ζωή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι θετικές επιδράσεις της τέχνης στην υγεία όλων μας μπορούν να ξεκινήσουν από τη γέννηση (πιθανόν και νωρίτερα!) και να συνεχιστούν ακατάπαυστα έως το τέλος της ζωής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα μικρά παιδιά οι γονείς των οποίων τους διαβάζουν πριν τον ύπνο, κοιμούνται καλύτερα και είναι πιο συγκεντρωμένα στο μάθημα. Εξάλλου, οι έφηβοι που συμμετέχουν σε θεατρικές ομάδες είναι λιγότερο βίαιοι, πιο υπεύθυνοι και δηλώνουν σαφώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Στους ηλικιωμένους, και ειδικά σε όσους πάσχουν από άνοια, η μουσική και το τραγούδι βελτιώνει διαπιστωμένα τη μνήμη, την προσοχή, και πολυάριθμες γνωστικές λειτουργίες. Ο χορός επίσης βοηθά επίσης συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες εξετάζεται η δυνατότητα «συνταγογράφησης» προγραμμάτων τέχνης και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Video credit: WHO

Τα οφέλη δεν είναι μόνο για τους επαγγελματίες καλλιτέχνες, λέει η Piroska Östlin αναλύοντας τη σχέση της καλής υγείας με την τέχνη.

Καλλιτεχνική «περίθαλψη»

Όπως αποδεικνύεται από πληθώρα ερευνών, οι τέχνες δεν έχουν μόνο προληπτικό όφελος, αλλά μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες και κατά τη διάρκεια της ιατρικής θεραπείας, σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ακρόαση μουσικής ή η ενασχόληση με τη ζωγραφική μειώνει αισθητά τις παρενέργειες από τη θεραπεία του καρκίνου, όπως η υπνηλία, η έλλειψη όρεξης, η δύσπνοια και η ναυτία.

Όπως παρατηρούν αρκετές σχετικές μελέτες, η συμμετοχή ή έστω η παρακολούθηση καλλιτεχνικών δράσεων σε αίθουσες εκτάκτων περιστατικών αποδεδειγμένα μειώνουν το άγχος, τον πόνο και την αρτηριακή πίεση – ιδιαίτερα για τα παιδιά που νοσηλεύονται και παρακολουθούν μια θεατρική παράσταση ή έναν κλόουν.

art1-min

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

Είτε «καλλιτεχνίζεις» είτε παρακολουθείς, μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις

Στον όρο «τέχνη» οι ειδικοί του ΠΟΥ περιλαμβάνουν είτε την ενεργητική είτε την παθητική συμμετοχή σε ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα. Ό,τι κι αν επιλέξετε δηλαδή: μουσική, χορό, τραγούδι, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές τέχνες (χειροτεχνία, σχεδιασμός, ζωγραφική, φωτογραφία), λογοτεχνία (συγγραφή, ανάγνωση, παρακολούθηση λογοτεχνικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ), θέατρο, και ψηφιακές τέχνες. Ακόμη και οι επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, συναυλίες.

Με λίγα λόγια, είτε κάνετε οι ίδιοι τέχνη, είτε απλώς την απολαμβάνετε τα οφέλη για την υγεία σας είναι δεδομένα. Η αναλυτική μελέτη εκδόθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, και εστιάζει στα ευρήματα των εκατοντάδων ερευνών που κατά καιρούς έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση των τεχνών με την υγεία. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.