Η Ελληνίδα επιστήμονας που υπόσχεται μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες

Το εργαστήριο υποκαθιστά τη φύση για καλό σκοπό

Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο τμήμα Βιοεπιστημών της NASA, με αντικείμενο τη διερεύνηση των επιδράσεων της ακτινοβολίας στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, και για το έργο της βραβεύτηκε ως NASA – ESA Outstanding Researcher 2012. Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους κορυφαίους «30 κάτω από τα 30» επιστήμονες στον χώρο της υγείας για το 2015. Αναδείχθηκε «Γυναίκα της χρονιάς στην τεχνολογία» για το 2013 και βραβεύτηκε από τον οργανισμό FDM Everywoman. Πλέον, υπηρετεί ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Υγείας στις Βρυξέλλες με αρμοδιότητα την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης οργάνων.

Κι όμως, η γεννημένη μόλις το 1988, Ελένη Αντωνιάδου δεν αρκείται σε αυτά. Είναι συνιδρύτρια της startup Transplants Without Donors που έχει στόχο τη δημιουργία τεχνητών οργάνων στο εργαστήριο, ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να προσφέρει τη δυνατότητα μεταμοσχεύσεων ακόμη κι αν δεν υπάρχουν δότες.

Photo credit: © El. Antoniadou

Transplants Without Donors

Η Ελληνίδα επιστήμονας έχει σπουδάσει και έχει ασχοληθεί ενεργά με τη νανοτεχνολογία, τη νανοεπιστήμη, τη βιοτεχνολογία, τη βιοϊατρική πληροφορική, την ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και την αναγεννητική ιατρική. Ο συνδυασμός της εμπειρίας της σε όλα αυτά τα πεδία (και δεν τα αναφέραμε όλα!) με την αλματώδη ανάπτυξη των συναφών αναδυόμενων τεχνολογιών, γεννά πολλές ελπίδες για την επόμενη μέρα των μεταμοσχεύσεων.

Στόχος της Transplants Without Donors είναι να δημιουργήσει το επιστημονικό πλαίσιο για την εργαστηριακή ανάπτυξη πλήρως λειτουργικών οργάνων από ανθρώπινα κύτταρα. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία μοσχευμάτων από βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα.

Ως υπότροφος του προγράμματος «Global Leaders» του ιδρύματος Tällberg, η Ελένη Αντωνιάδου κλήθηκε να αναφερθεί στην εμπειρία της, αλλά και στις αφορμές που την οδήγησαν στην απόφαση ίδρυσης της Transplants Without Donors.

Photo credit: © El. Antoniadou

Ενάντια στην παράνομη διακίνηση οργάνων

Επισημαίνει ότι εκτός από το αυστηρό νομικό πλαίσιο και τις βαρύτατες ποινές για όσους συμμετέχουν στην εμπορία οργάνων, είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη και επιστημονικά αποδεκτή εναλλακτική λύση. «Πρέπει να έχουμε ειδικούς χειρουργούς μεταμοσχεύσεων, μηχανικούς ειδικών υλικών και ηλεκτρολόγους μηχανικούς, βιοϊατρικούς μηχανικούς και ανθρώπους όπως εγώ, προκειμένου να συνδυάσουμε τη γνώση για την εξεύρεση λύσεων.

»Είναι επίσης σημαντικό να ενοποιήσουμε τις προσπάθειες διαφόρων φορέων ή πανεπιστημίων που εργάζονται σε αντίστοιχα ζητήματα. Μία ομάδα μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί την πολυπλοκότητα και να υπερπηδήσει τα επιστημονικά εμπόδια που εμφανίζονται στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων».

Όσον αφορά το κίνητρο για την ίδρυση της startup, η Ελληνίδα επιστήμονας δηλώνει: «Το θεμελιώδες πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων είναι ότι η λίστα αναμονής στις περισσότερες χώρες είναι τεράστια. Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ευαισθητοποίηση για την εγγραφή στα μητρώα δοτών, αυξάνεται αλματωδώς η παράνομη διακίνηση οργάνων σε χώρες του τρίτου κόσμου».

Η συνέντευξη της Ελένης Αντωνιάδου
Photo credit: © El. Antoniadou

«Να αφήσουμε την αρνητικότητα και να εστιάσουμε στο τι είναι εφικτό»

«Θεωρώ ότι αντί να επισημαίνουμε διαρκώς τι κακό συμβαίνει στον κόσμο και να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά, είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στο τι είναι δυνατόν να συμβεί ώστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος», δηλώνει η Ελένη Αντωνιάδου. «Γι’ αυτό θεωρώ ότι η πρόοδος εξαρτάται από μας».

Όπως σημειώνει η κ. Αντωνιάδου, πρέπει να ανακαλύψουμε τους τρόπους που οι άνθρωποι με διαφορετικές νοοτροπίες, από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορούν να συνεργαστούν ώστε να δημιουργήσουν λύσεις. Επισημαίνει μάλιστα ότι στην προσπάθειά της να κατακτήσει μια θέση στην Ακαδημία της NASA, αντιλήφθηκε πόσα μπορεί να πετύχει κανείς όταν πιστέψει στις δυνάμεις του. «Πολλοί άνθρωποι γύρω μου δεν πίστευαν ότι κάποιος από την Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό του» δηλώνει χαρακτηριστικά.