Το λευκό χρώμα στους τοίχους που θα αντικαταστήσει το κλιματιστικό

Το λευκό χρώμα στους τοίχους που θα αντικαταστήσει το κλιματιστικό

Μία ομάδα επιστημόνων δημιούργησαν ένα σούπερ λευκό χρώμα που μπορεί να «δροσίσει» τα σπίτια μας και να συμβάλλει στον αγώνα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα και αν συγκαταλέγεστε σε εκείνους και εκείνες που δεν πτοούνται από λίγη παραπάνω ζεστή, ο φετινός, παρατεταμένος καύσωνας έδωσε ηχηρό μήνυμα ότι το καλοκαίρι δεν είναι πλέον βιώσιμο χωρίς air-condition. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε πολλές ακόμη περιοχές της υφηλίου που ήρθαν αντιμέτωπες με το κλιματικό φαινόμενο της μεγάλης ανόδου της θερμοκρασίας.

final_white_paint1

Photo credit: Free to use from Pexels

Για να υπάρχει μέλλον, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη για έξυπνα και βιώσιμα σπίτια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;».

Ωστόσο, το air-condition μπορεί να είναι πολύτιμη λύση για την υπερθέρμανση του σπιτιού μας, τι συμβαίνει όμως με την υπερθέρμανση του πλανήτη;

Τα βάφουμε λευκά για να γίνουμε «πράσινοι»

Είναι γεγονός ότι οι νέες γενιές air-condition χρησιμοποιούν τεχνολογίες ψύξης λιγότερο ενεργοβόρες και ρυπογόνες. Εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία τους εξαρτάται από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω διεργασιών με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς λοιπόν η κλιματική αλλαγή κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, οι επιστήμονες αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα από την καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, μία ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, ανέπτυξε μια λευκή μπογιά που μπορεί να αντανακλά έως και το 98% της ακτινοβολίας του ήλιου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον καθηγητή μηχανολογίας Xiulin Ruan, εφόσον χρησιμοποιηθεί σε στέγες, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις θερμοκρασίες που σημειώνονται στο εσωτερικό των κτιρίων από την απορρόφηση εξωτερικής θερμότητας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Πιο συγκεκριμένα, όπως έδειξαν οι δοκιμές, η εφαρμογή της εν λόγω μπογιάς στην οροφή μίας κατασκευής, μπορεί να ρίξει την θερμοκρασία του κτιρίου έως και οκτώ βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και έως και 19 βαθμούς τη νύχτα.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, εάν παραδείγματος χάρη χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη μπογιά για την κάλυψη μίας στέγης εμβαδού 93 τετραγωνικών, επιτυγχάνεται ψυκτική ισχύ 10 κιλοβάτ, δηλαδή πολύ ισχυρότερη από τα κεντρικά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν τα περισσότερα σπίτια, σύμφωνα με τον Δρ. Ruan.

Ένα παγκόσμιο «φρεσκαρισματάκι» με το λευκότερο λευκό

Αν και το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καταχώρισε τη μπογιά που ανακάλυψε το Πανεπιστήμιο Purdue ως το «λευκότερο χρώμα στη γη», ο στόχος της ερευνητικής ομάδας δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, αυτός.

Στην πραγματικότητα, μελετώντας τα αίτια υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ερευνητές εξέταζαν τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο «κατέβασμα» της θερμοκρασίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας.

final_white_paint3

Photo credit: Purdue University

Η μπογιά του Δρ. Ruan δεν είναι ακόμα διαθέσιμη προς πώληση στο εμπόριο. Για να παραμείνετε δροσεροί χωρίς τη χρήση κλιματισμού, αλλά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον διαβάστε το άρθρο «Tips για την αντιμετώπιση της ζέστης χωρίς τη χρήση κλιματισμού».

Επί του παρόντος, το «λευκότερο λευκό» δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς μαζική πώληση, καθώς οι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για τη βελτίωση της ποιότητας και της ανθεκτικότητάς του στους εξωτερικούς ρύπους.

Ωστόσο, με τον πλανήτη να καταγράφει πλέον σε ετήσια βάση θερμοκρασίες ρεκόρ, ένα παγκόσμιο «φρεσκαρισματάκι» με τη μπογιά που ανακάλυψε το Πανεπιστήμιο Purdue είναι αναγκαίο το συντομότερο δυνατό!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.