Θα μπορούσε αυτός ο εξωπλανήτης να φιλοξενήσει ζωή;

Θα μπορούσε αυτός ο εξωπλανήτης να φιλοξενήσει ζωή;

Αν ποτέ χρειαστεί να μετακομίσουμε από τον πλανήτη μας, θα πρέπει να πάμε κάπου με αντίστοιχες συνθήκες. Εδώ, κάτι γίνεται...

Μία ακόμη ανακάλυψη με τη βοήθεια του Hubble γεμίζει με ελπίδα την επιστημονική κοινότητα. Η διεθνής ομάδα αστρονόμων που ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη του WASP-121b, αποκάλυψε μέσω της δημοσίευσης στο επιστημονικό περιοδικό Nature ότι ο πλανήτης αυτός διαθέτει στρατόσφαιρα.

Οι ισχυρές ενδείξεις (με βαθμό βεβαιότητας 99,99994%) βασίζονται στην ανίχνευση μορίων νερού στην ατμόσφαιρα γύρω από τον εξωπλανήτη. Οι αστρονόμοι σε συνεργασία με τη NASA παρατήρησαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και τον ασύρματο ανιχνευτή Spitzer ότι τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι θερμότερα από τα χαμηλότερα στρώματα, κάτι που συνιστά τη στρατόσφαιρα.

Αυτό έχει ως συνέπεια ότι τα αέρια μπλοκάρουν το υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, τα οποία ανεβαίνουν από τα θερμότερα στρώματα. Αυτή η εν πολλοίς μυστηριώδης διαδικασία απορρόφησης έχει ως ορατή συνέπεια τον σχηματισμό μορίων νερού.

Τα παιχνίδια της στρατόσφαιρας

Θα μπορούσε λοιπόν να φιλοξενήσει ζωή; Ενδεχομένως, αλλά σίγουρα όχι με τη μορφή που του φανταζόμαστε.  Ο WASP-121b απέχει 880 έτη φωτός από τη Γη και είναι ένας εξωπλανήτης σχεδόν διπλάσιος του Δία. Επειδή περιστρέφεται πολύ πιο κοντά στο αστέρι του, αναπτύσσει θερμοκρασίες της τάξης των 2.700 - 2.800 °C, ενώ η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας εκτιμάται σε περίπου 1.000 °C περισσότερους.

Αυτό που είναι καίριο για τους επιστήμονες είναι να κατανοήσουν τον τρόπο σχηματισμού και λειτουργίας της στρατόσφαιρας στους διάφορους πλανήτες. Μέσω αυτής της κατανόησης, ενδεχομένως να φτάσουν πιο κοντά στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής.

Έως τότε μπορούμε να συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε τη ζωή σε άλλους πλανήτες, διαβάζοντας περισσότερα για τον WASP-121b εδώ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.