Τα σούπερ δέντρα που θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Τα σούπερ δέντρα που θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, οι επιστήμονες «κατασκευάζουν» δέντρα που μεγαλώνουν πιο γρήγορα και απορροφούν περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανθρωπότητα. Καθώς λοιπόν κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις επιπτώσεις μιας άνευ προηγουμένη περιβαλλοντικής κρίσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους αντιστροφής της.

final_trees1

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα δάση σώζουν (τον) κόσμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι προσφέρει η φύση στον άνθρωπο με 20 λεπτά επαφής».

Μια ομάδα ερευνητών, ψάχνοντας για τρόπους απορρόφησης των ρύπων άνθρακα από το περιβάλλον, αποφάσισε να στραφεί στην ίδια τη φύση. Σκέφτηκε λοιπόν, να αξιοποιήσει το πρωταρχικό εργαλείο της για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας: Τα δέντρα.

Γενετική μηχανική εναντίον ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο λόγος για την Living Carbon, μία νεοφυή εταιρεία η οποία απαρτίζεται από βιολόγους, δασολόγους, βοτανολόγους και οικολόγους ερευνητές. Εντούτοις, σε συνθήκες ακραίας περιβαλλοντικής κρίσης, δοκιμάζονται και ακραίες λύσεις. Έτσι, οι ερευνητές της Living Carbon, αποφάσισαν να «κατασκευάσουν» σούπερ δέντρα που μεγαλώνουν πιο γρήγορα και δεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες ρύπων άνθρακα σε σχέση με τους φυσικούς προκατόχους τους που απαρτίζουν σήμερα τα δάση μας.

Photo credit: Free to use from Pexels

Πώς θα το κάνουν αυτό; Μέσω γενετικής μηχανικής, δηλαδή τροποποίησης του γονιδιώματος των δέντρων με τη χρήση της βιοτεχνολογίας. Σε πειραματικό στάδιο, οι ερευνητές προσπάθησαν να βελτιώσουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης σε λεύκες. Ενσωμάτωσαν στις λεύκες γονίδια από κολοκύθες και φύκια και δημιούργησαν ένα δέντρο-υβρίδιο, το οποίο όπως παρατηρήθηκε είχε εκπληκτικά χαρακτηριστικά: Ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και μεγαλύτερη συσσώρευση βιομάζας κατά 53%.

Αυτό σημαίνει ότι οι «μεταλλαγμένες» λεύκες της Living Carbon πάνε ένα βήμα παραπέρα το πλέον πολύτιμο προσόν των δέντρων: Δεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα αποτρέποντας την κυκλοφορία επιπλέον εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Η έρευνα συνεχίζεται από το εργαστήριο στο πεδίο

Προς το παρόν, τα υβριδικά δέντρα της Living Carbon έχουν αποδείξει τις σούπερ ιδιότητές τους μόνο στο εργαστήριο. Οι καλλιέργειες πραγματοποιήθηκαν σε θερμοκήπιο, υπό στενά ελεγχόμενες συνθήκες. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν όταν οι ίδιοι σπόροι φυτευτούν στη φύση.

final_trees3

Photo credit: Living Carbon

Εκτός από «όπλα» για την καταπολέμηση της ρύπανσης, τα φυτά μπορούν να αποτελέσουν και πηγή ενέργειας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ηλεκτρισμός από φυτά: Πώς θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια».

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Πάνω από 600 υβριδικά δέντρα έχουν φυτευτεί στο ύπαιθρο και παρακολουθούνται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι μεταλλαγμένες λεύκες της Living Carbon θα αξιοποιηθούν σε 3.200 στρέμματα ιδιωτικής γης για πιλοτικά έργα ερευνητικής φύτευσης και ανάπτυξης.

Είναι εφικτό άραγε κάποια στιγμή στο σύντομο μέλλον να βρεθούμε σε θέση να «συλλαμβάνουμε» άνθρακα στην ίδια κλίμακα που τον απελευθερώνουμε σήμερα μέσω των δραστηριοτήτων μας; Μπορεί η γενετική μηχανική να δώσει λύσεις εκεί που άλλοι επιστημονικοί αλλά και θεσμικοί και κοινωνικοί τομείς απέτυχαν; Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο η έρευνα και η ανάπτυξη συνεχίζονται, τόσο ενισχύεται η φαρέτρα της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής –και κάθε είδους– κρίσης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.