Πώς να σκέφτομαι θετικά "χακάροντας" το μυαλό μου

Πώς να σκέφτομαι θετικά "χακάροντας" το μυαλό μου

Πέντε επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να επαναπρογραμματίσεις τον νου σου ώστε να σκέφτεται πιο θετικά

Εξαρτάται η ευτυχία σας από εσάς τους ίδιους; Η σύγχρονη ψυχολογία απαντάει καταφατικά: Η ευτυχία, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, είναι μια συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε.

Ως αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει σχεδιαστεί να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις αρνητικές σκέψεις και ερεθίσματα, σε σύγκριση με τα θετικά. Γι’ αυτό και οι ειδικοί θεωρούν ότι αξίζει να μάθουμε πώς να δίνουμε περισσότερη έμφαση στις αισιόδοξες σκέψεις και τα θετικά ερεθίσματα στη ζωή μας.

Η Δρ. Tchiki Davis, εξειδικευμένη στην τεχνολογία ευημερίας από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, προτείνει στο επιστημονικό περιοδικό Psychology Today, απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε θετικά και να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

dr

Photo credit: University of Berkeley

H Dr. Tchiki Davis διδάσκει «ευτυχία», αλλά προσπαθεί να εφαρμόζει και η ίδια τα μαθήματα

  1. Αναρωτηθείτε: «Σκέφτομαι θετικά;»

Δεν είστε βέβαιοι αν κλίνετε προς τα θετικά ή τα αρνητικά; Κάντε το τεστ του Ινστιτούτου Ευεξίας του Μπέρκλεϋ, προκειμένου να αξιολογήσετε τον βαθμό της θετικής (ή αρνητικής) σκέψης. Η ίδια δοκιμασία σας επιτρέπει επίσης να εντοπίσετε τις δεξιότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευτυχία και την ευημερία σας. Εφόσον, βάσει των αποτελεσμάτων, χρειάζεται να «δουλέψετε» τη θετικότητά σας, συνεχίστε να διαβάζετε.

  1. Απομνημονεύστε μια λίστα θετικών λέξεων

Γνωρίζατε ότι είναι δυνατό να αυξήσετε τη θετικότητά σας, απομνημονεύοντας απλώς λίστες θετικών λέξεων; Όταν υποδεικνύετε στον εγκέφαλό σας να χρησιμοποιεί συχνά θετικές λέξεις, κάνετε τόσο τις λέξεις, όσο και το ουσιαστικό νόημά τους πιο προσιτές. Έτσι, όταν θέλετε να ανακτήσετε μια λέξη ή μια ιδέα από τη μνήμη σας, οι θετικές διαθέτουν ουσιαστικό προβάδισμα.

Δεν είστε βέβαιοι ποιες λέξεις είναι πιο θετικές; Οι ψυχολόγοι έχουν αξιολογήσει προσεκτικά χιλιάδες λέξεις για να προσδιορίσουν πόσο θετικές και αρνητικές είναι. Εδώ θα βρείτε μία καταγραφή στην αγγλική γλώσσα από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) των ΗΠΑ.

CC0 licence via rawpixel.com

  1. Χρησιμοποιήστε συσχετισμούς

Ο Ρώσος νομπελίστας Ivan Pavlov, έμεινε στην ιστορία όταν εκπαίδευσε τα σκυλιά του να τρώνε κάθε φορά που χτυπούσε ένα κουδούνι, συνδέοντας, στον εγκέφαλό τους, τον ήχο του κουδουνιού με φαγητό. Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας με αντίστοιχο τρόπο, δημιουργώντας συσχετισμούς που θα αξιοποιήσετε προς όφελός σας.

Για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι το αγαπημένο φαγητό για πολλούς από εσάς, είναι ένα γεύμα που μοιραζόσασταν ως παιδιά με τις οικογένειές σας. Αυτό που πιθανότητα συνέβη ήταν ότι τα θετικά συναισθήματα συνδυάστηκε στον εγκέφαλό σας με το συγκεκριμένο φαγητό. Ως αποτέλεσμα, το μυαλό σας ανασύρει το ζεστό συναίσθημα της οικογενειακής θαλπωρής, κάθε φορά που απολαμβάνετε αυτό που ορίζετε ως «αγαπημένο φαγητό».

  1. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη σας

Ένας τρόπος για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να επικεντρώνεται στα θετικά της ζωής, είναι να εξασκηθείτε προκειμένου να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας για τους ανθρώπους, τα πράγματα και τις εμπειρίες που έχετε στη ζωή σας. Όταν εκφράζετε ευγνωμοσύνη στην εργασία, μπορείτε να κερδίσετε ευκολότερα το σεβασμό και τη συντροφικότητα των συνεργατών σας. Όταν είστε ευγνώμονες για τους συντρόφους ή τους φίλους σας, εκείνοι με τη σειρά τους γίνονται πιο γενναιόδωροι και ευγενικοί απέναντί σας. Όταν είστε ευγνώμονες για τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας, θα βρίσκετε περισσότερο νόημα και ικανοποίηση στη ζωή σας.

Θέλετε να εξασκήσετε την ευγνωμοσύνη σας; Ξεκινήστε με τους πέντε τρόπους που προτείνει η Δρ. Davis.

happy

Photo credit: CC0 licence via pexels.com

  1. Αναγνωρίστε τις επιτυχίες σας, ακόμη και τις πιο μικρές

Έχετε τη συνήθεια να υποτιμάτε τις επιτυχίες σας και να μην εκτιμάτε πλήρως τις νίκες σας; Θα λέγατε για παράδειγμα «Ο καθένας θα μπορούσε να απομνημονεύσει θετικές λέξεις»; Έτσι δεν αναγνωρίζετε την προσπάθεια που καταβάλατε, μία προσπάθεια που δεν θα έκαναν όλοι, και υποτιμάτε μία μικρή επιτυχία σας αντί να την αναγνωρίζετε.

Ακόμη και η ανάγνωση αυτής της ανάρτησης μέχρι το σημείο αυτό σημαίνει ότι καταβάλλετε προσπάθειες για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να σκέφτεστε θετικά. Πράγματι, είναι κάτι τόσο απλό που ο καθένας θα μπορούσε να κάνει. Αλλά δεν το έκανε. Το κάνατε εσείς. Δώστε στον εαυτό σας την αναγνώριση που του αξίζει.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.