Πλαστικά απορρίμματα: Το μαγικό κοκτέιλ που θα σώσει τον κόσμο

Πλαστικά απορρίμματα: Το μαγικό κοκτέιλ που θα σώσει τον κόσμο

Ένα «κοκτέιλ» ενζύμων που αποσυνθέτει το πλαστικό έξι φορές ταχύτερα από τις φυσικές διαδικασίες, ίσως είναι η λύση για το μέλλον του πλανήτη!

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ακτές, οι θάλασσες και οι ωκεανοί «πνίγονται» από πλαστικό. Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε δει πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα τροφίμων και πλαστικές σακούλες να μολύνουν τις παραλίες που επισκέπτεστε. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχετε διαβάσει κάποιες από τις εφιαλτικές ιστορίες θαλάσσιων πλασμάτων όπως θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες και φάλαινες που λιμοκτόνησαν διότι τα στομάχια τους γέμισαν με πλαστικό.

Γνωρίζετε όμως ότι και οι άνθρωποι ενδέχεται να καταναλώνουν σε εβδομαδιαία βάση ποσότητα πλαστικού που ισοδυναμεί με μία πιστωτική κάρτα; Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση γι’ αυτό το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα;

plastic_pollution30

CC0 licence via pexels.com

Mία πιστωτική κάρτα στο πιάτο σας κάθε εβδομάδα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ή WWF και διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Newcastle της Αυστραλίας, ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια πλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή το ισοδύναμο μίας πιστωτικής κάρτας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συντριπτική πλειοψηφία των πλαστικών που καταναλώνουμε προέρχεται από το νερό –βρύσης και εμφιαλωμένο–, αν και η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Τα οστρακοειδή, η μπύρα και το επεξεργασμένο αλάτι αποτελούν επίσης κοινές πηγές πλαστικών. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το πρόβλημα της ρύπανσης και η διαρροή πλαστικού στην τροφική αλυσίδα επηρεάζει άμεσα τους ανθρώπους. Ωστόσο, χρειάζεται περεταίρω διερεύνηση και δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτή η κατανάλωση επιδρά στην υγεία.

Το γεγονός παραμένει πάντως ότι η ρύπανση από πλαστικά επηρεάζει ολόκληρα τα οικοσυστήματα και έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις: το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) εκτιμά ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικό στους ωκεανούς ανέρχονται σε οχτώ δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

CC0 licence via rawpixel.com

Μπορεί ένα βακτήριο να δώσει τη λύση;

Το 2016, Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βακτήριο που μπορεί να διασπάσει το πλαστικό PET, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα πλαστικά μπουκάλια και στα ρούχα από πολυεστέρα. Από τότε, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, εργάζονται επιμελώς πάνω σε αυτές τις ιδιότητές του και μία πρόσφατη μελέτη παρουσίασε μια σημαντική ανακάλυψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη το βακτήριο Ideonella sakaiensis παράγει δύο ένζυμα που διαλύουν το πλαστικό. Το πρώτο ένζυμο, το PETase, μπορεί να διασπάσει στερεές  πλαστικές επιφάνειες επιταχύνοντας τη φυσική αποσύνθεση του πλαστικού. Το δεύτερο ένζυμο, το οποίο ονομάζεται MHETase, διασπά σε ακόμη πιο απλές μορφές το αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε στο πρώτο βήμα της διαδικασίας. Οι ουσίες που απομένουν μπορούν εύκολα να διασπαστούν περαιτέρω από άλλους μικροοργανισμούς.

Ο τρόπος που «συνεργάζονται» τα δύο ένζυμα θα μπορούσε να έχει επαναστατικές επιπτώσεις για το μέλλον της διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων, μιας και από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι το «κοκτέιλ» τους μπορεί να διασπάσει το πλαστικό με ρυθμό έξι φορές ταχύτερο από τις φυσικές διαδικασίες.

plastic_pollution0

CC0 licence via pexels.com

Γίνετε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος

Η συναρπαστική ανακάλυψη αυτού του «κοκτέιλ» ενζύμων εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι απαιτείται μία πιο ολιστική προσέγγιση και όπως μας δίδαξε και η πανδημία COVID-19, η υγεία του πλανήτη είναι αλληλένδετη με την υγεία μας.

Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ελλάδα χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης», από τις αρχές Ιουλίου του 2021 μία σειρά από πλαστικά προϊόντα μεταξύ των οποίων ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια και μπατονέτες, θα καταργηθούν σε πανελλαδική κλίμακα για τον περιορισμό των επιπτώσεων του πλαστικού στο περιβάλλον. Μήπως έχει έρθει η ώρα να αναλάβετε κι εσείς δράση και να γίνετε μέρος της λύσης για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πλαστικά;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.