ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο βιώσιμος καφές & η ανάγκη δημιουργίας του από τους επιστήμονες

Η αυξανόμενη ζήτηση και οι πολυάριθμες προκλήσεις βιωσιμότητας γύρω από τη σχετική βιομηχανία, οδήγησαν τους επιστήμονες στην αναζήτηση του τέλειου eco-friendly καφέ στο εργαστήριο.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως με την κατανάλωσή του να ανέρχεται σε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια φλιτζάνια ετησίως. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ –όπως και κάθε άλλου προϊόντος– έχει ένα κόστος πλέον αυτού που πληρώνουμε για την απόκτησή του: Συνεπάγεται επίσης περιβαλλοντικό τίμημα.

Ειδικότερα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις για την παραγωγή του, γεγονός που οδηγεί σε αποψίλωση των δασών, και μάλιστα των απαραίτητων, για την ατμόσφαιρα της Γης, τροπικών δασών.

Photo credit: Jess Bailey Designs from Pexels

Σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά λίπους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι γυναίκες που πίνουν συχνά καφέ έχουν λιγότερο σωματικό λίπος».

Πλέον, η αυξανόμενη ζήτηση και οι πολυάριθμες προκλήσεις βιωσιμότητας γύρω από την παραδοσιακή καλλιέργεια του καφέ έχουν κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής του. Στο πλαίσιο αυτό, νεοφυείς επιχειρήσεις πειραματίζονται με καινοτόμες μεθόδους προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τον καφέ μας, ακόμα και χωρίς τους κόκκους!

Ένα φλιτζάνι «κυτταρικής γεωργίας»

Οι Φινλανδοί κατατάσσονται στην κορυφή της κατά κεφαλήν κατανάλωσης καφέ στον κόσμο –οι Έλληνες βρίσκονται στην 17η θέση– οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πρώτη απόπειρα εργαστηριακής παραγωγής του προέρχεται από εκεί.

Πρόσφατα το Ερευνητικό Κέντρο VTT παρουσίασε στο Ελσίνκι τον πρώτο καφέ που είναι αποτέλεσμα κυτταρικής γεωργίας: με γεύση μεταξύ καφέ και μαύρου τσαγιού, το προϊόν του VTT προήλθε από καλλιέργειες κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο: αρχικά έγιναν καλλιέργειες κυττάρων καφέ τα οποία μεταφέρθηκαν σε βιοαντιδραστήρες για την παραγωγή βιομάζας. Στη συνέχεια, η βιομάζα διασπάστηκε και έγινε αντικείμενο επεξεργασίας κατά τα πρότυπα ψησίματος των κόκκων καφέ.

Photo credits: VTT

Η πρώτη παραγωγή καφέ σε ευρωπαϊκό εργαστήριο είναι πλέον γεγονός. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος για την τελειοποίηση του προϊόντος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Heiko Rischer, την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της διαδικασίας από τις ρυθμιστικές αρχές, η οποία και θα οδηγήσει στην εύλογη αύξηση της παραγωγής.

Photo credit: Free to use (CC0) Pexels

Γνωρίζατε ότι ο καφές σχετίζεται γενετικά με την υγεία της καρδιάς σας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καφές και πίεση: μήπως ο καφές λέει τελικά το μέλλον;».

Το «Άτομο» που θα σώσει τον καφέ μας

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική εταιρεία Atomo Coffee, έχει αναπτύξει μία άλλη βιώσιμη προσέγγιση για τη διάσωση του αγαπημένου ροφήματος: Τον «μοριακό» καφέ.

Η εταιρεία με το ελληνικής έμπνευσης όνομα, αξιοποιεί φυτικά απόβλητα από αγροτικές υποδομές και κατοικίες της περιοχής που δραστηριοποιείται. Μέσω μιας διαδικασίας κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τα απόβλητα διασπώνται και μετατρέπονται στις ίδιες μοριακές ενώσεις που συναντώνται στους κόκκους πράσινου καφέ. Στη συνέχεια, το υλικό που προκύπτει ψήνεται και αλέθεται όπως ο συμβατικός καφές.

Video credit: Atomo Coffee

Η δυναμικότητα της Atomo επί του παρόντος περιορίζεται σε 1.000 φλιτζάνια καφέ την ημέρα με στόχο να φτάσει τα 10.000 ημερησίως τον επόμενο χρόνο – ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μιας γειτονιάς. Η κλιμάκωση της παραγωγής από την εταιρεία αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, πάντως, θα χρειαστεί ακόμη αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, η βιώσιμη ανάπτυξη του διατροφικού τομέα αποτελεί μονόδρομο. Η διάσωση του πλανήτη χρειάζεται τη συμβολή μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς τους κόκκους.

Admin

Recent Posts

Ενδορφίνες: Τι είναι οι ορμόνες της ευτυχίας & πως θα αυξηθούν

Ως χημικές ουσίες που απελευθερώνει το σώμα μας όταν αισθάνεται πόνο, άγχος ή ευχαρίστηση μετά…

1 ημέρα ago

Το καλοκαίρι πλησιάζει: Πώς θα κρατήσουμε την Αθήνα και κάθε πόλη δροσερή;

Θεμελιωμένες με υλικά που παγιδεύουν τη θερμότητα, και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, οι περισσότερες πόλεις είναι ευάλωτες…

6 ημέρες ago

Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές…

1 εβδομάδα ago

Τζετ Λαγκ: Τι είναι & Αντιμετώπιση με 5 τρόπους

Ένας τύπος διαταραχής του ύπνου που σχετίζεται με το ταξίδι σε διαφορετικές ζώνες ώρας, το…

2 εβδομάδες ago

Η άσκηση που βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας

Έως και ένα στα τρία περιστατικά της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω αλλαγών…

3 εβδομάδες ago

Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος

Μία σχολική αίθουσα όπου ο Αϊνστάιν εξηγεί τη Θεωρία της Σχετικότητας, και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα…

4 εβδομάδες ago