Νοημοσύνη σκύλου: Tips για να την ανακαλύψετε

Νοημοσύνη σκύλου: Tips για να την ανακαλύψετε

Οι λάτρεις των σκύλων δεν παραλείπουν να εκθειάζουν τη νοημοσύνη των αγαπημένων κατοικίδιών τους – και όχι χωρίς λόγο: Οι σκύλοι είναι αρκετά έξυπνοι και ακολουθώντας συγκεκριμένα tips μπορείτε να το επιβεβαιώσετε.

Εάν έχετε δικό σας σκυλάκι ή απλά συναναστρέφεστε με «σκυλογονείς», σίγουρα θα έχετε κάνει «τη συζήτηση». Εκείνη κατά την οποία κάποιοι θα ισχυριστούν ότι το δικό τους αγαπημένο κατοικίδιο είναι το πιο έξυπνο που έζησε ποτέ.

Αν και αυτός ο ισχυρισμός είναι αμφισβητήσιμος –εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι το δικό μου/σας σκυλάκι είναι το εξυπνότερο όλων των εποχών– αρκεί για να αναρωτηθείτε: Τελικά, πόσο έξυπνα είναι τα σκυλιά;

final_dog1

Photo credit: Ivan Babydov from Pexels

Εκτός από τη νοημοσύνη, πολλά έχουν γραφτεί και για την «ανθρώπινη» ηλικία των σκύλων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πως η ηλικία σκύλου υπολογίζεται σε ανθρώπινα χρόνια».

Πόσο έξυπνα είναι τα σκυλιά;

Σύμφωνα με έρευνα, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να καταλάβει έως και 250 λέξεις, να ερμηνεύσει τα ανθρώπινα συναισθήματα και να φανεί ιδιαίτερα πολυμήχανος όταν προσπαθεί να σας αποσπάσει μία λιχουδιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές αντιστοίχησαν τη νοημοσύνη ενός σκύλου στο ίδιο επίπεδο με αυτή ενός ανθρώπου 2-2,5 ετών.

Το επίπεδο αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα ή και από ζώο σε ζώο. Ωστόσο, το σύνολο των δεξιοτήτων που διαθέτει το μέσο σκυλάκι, ισοδυναμεί περίπου με αυτό ενός μικρού παιδιού.

Photo credit: Guy Kawasaki from Pexels

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις τύπους νοημοσύνης στα σκυλιά: Πρώτον, την ενστικτώδη, ως αποτέλεσμα της εκτροφής τους. Δεύτερο, την προσαρμοστική, κατά πόσο δηλαδή μαθαίνουν από το περιβάλλον ώστε να λύνουν προβλήματα. Και τρίτον τη νοημοσύνη της «εργασίας και υπακοής» που αντιστοιχεί στην εκπαίδευση, το ισοδύναμο δηλαδή της «σχολικής μάθησης» για τους ανθρώπους.

Tips για να τεστάρετε τη νοημοσύνη του σκύλου σας

Η δοκιμασία της ανοιχτής πόρτας: Μερικοί σκύλοι είναι «μετρ» των αποδράσεων, ωστόσο, όσο απογοητευτικό και αν σας ακούγεται, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα σημάδι υψηλής νοημοσύνης. Θέλετε να το δοκιμάσετε; Αφήστε το σκύλο σας να βγει από το σπίτι, κλείστε τη συγκεκριμένη πόρτα και ανοίξτε μια διαφορετική εξώπορτα. Τα πιο έξυπνα σκυλιά μπορούν να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, ακόμα κι αν το αρχικό ή συνηθισμένο σημείο εισόδου τους είναι κλειστό.

Το τεστ της λιχουδιάς: Για να δοκιμάσετε τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων του κουταβιού σας, βάλτε του ένα παζλ φαγητού π.χ. κρύψτε μια λιχουδιά σε ένα κουτί ή σε σχετικά δυσπρόσιτο σημείο. Εάν μπορεί να το λύσει χωρίς τη βοήθειά σας, σίγουρα είναι έξυπνο.

final_dog3

Το τεστ της βαλίτσας: Η παρατηρητικότητα είναι επίσης χαρακτηριστικό των έξυπνων κουταβιών. Παραδείγματος χάρη, όταν βγάζετε τη βαλίτσα σας σε κοινή θέα, ο σκύλος σας την αντιλαμβάνεται ως σημάδι ότι κάτι πρόκειται να αλλάξει, όπως το να πάτε ταξίδι; Εφόσον μπει μέσα στη βαλίτσα, προσπαθήσει να την κρύψει ή δεν σας αφήνει από τα μάτια του, είναι δείγμα ότι κατανοεί τι θα συμβεί.

Η αναγνώριση μίας διαδρομής: Εάν ο σκύλος σας ενθουσιάζεται στο δρόμο προς το πάρκο ή αγχώνεται στο δρόμο για τον κτηνίατρο, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγνωρίσει το περιβάλλον του καθώς και να θυμηθεί τη διαδρομή προς συγκεκριμένους προορισμούς. Η αναγνώριση τοποθεσιών και κατεύθυνσης είναι σαφές σημάδι νοημοσύνης των ζώων.

final_dog4

Photo credit: Steshka Willems from Pexels

Εκτός από τους σκύλους, και οι γάτες είναι διανοητικά ικανές για περίπλοκα εγχειρήματα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Νοημοσύνη γάτας: Οι μέθοδοι για να την ανακαλύψετε».

Αναζητά οδηγίες: Εάν το σκυλάκι σας, σας κοιτάζει πριν προχωρήσει σε μια πράξη αναζητώντας οδηγίες, αυτό μπορεί να είναι δείγμα ευφυΐας. Ένας έξυπνος σκύλος όχι μόνο θα ακολουθήσει την κατεύθυνσή σας, αλλά θα αναζητήσει και περισσότερα στοιχεία από εσάς σχετικά με το τι να κάνει.

Ανεξάρτητα με το πώς τα πήγε το σκυλάκι σας στις παραπάνω δοκιμασίες, τελικά έχει πραγματικά σημασία για εσάς; Πανέξυπνα, ή όχι, τα σκυλιά είναι αξιαγάπητα ζώα και, ως επί το πλείστον, απολαμβάνουμε την παρέα τους για πολύ περισσότερους λόγους από την ευφυΐα τους. Από τη στιγμή που θα μπει στη ζωή σας, θα είναι πάντα εκεί για εσάς δίνοντας νόημα στην έννοια «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.