Νοημοσύνη γάτας: Οι μέθοδοι για να την ανακαλύψετε

Νοημοσύνη γάτας: Οι μέθοδοι για να την ανακαλύψετε

Μπορεί να μην υπάρχουν γάτες-φύλακες, γάτες-διασώστες ή ακόμα και γάτες που συνεργάζονται με την αστυνομία για να ξετρυπώσουν βόμβες. Παρότι όμως έχουν διαφορετικές δεξιότητες από τους σκύλους, οι γάτες είναι διανοητικά ικανές για περίπλοκα εγχειρήματα.

Μπορεί η γάτα σας να ανταποκριθεί στο όνομά της; Να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της φωνής σας και της φωνής ενός επισκέπτη; Έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει εύκολα ένα κρυμμένο αντικείμενο που την ενδιαφέρει, όπως ένα παιχνίδι ή κάτι φαγώσιμο; Εάν η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι καταφατική, τότε σύμφωνα με έρευνες, το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι αρκετά έξυπνο! Και εάν επιθυμείτε να το τεκμηριώσετε και επιστημονικά, υπάρχουν συγκεκριμένα πεδία διερεύνησης ώστε να καταλάβετε εάν η γάτα σας είναι όντως έξυπνη.

final_cats1

Photo credit: Free to use (CC0)

Είτε γάτα, είτε σκύλος, ένα κατοικίδιο αποτελεί τρυφερή συντροφιά και πηγή ανιδιοτελούς αγάπης. Διαβάστε πώς μπορείτε να υπολογίσετε την «ανθρώπινη» ηλικία του σκύλου σας στο άρθρο «Πως η ηλικία σκύλου υπολογίζεται σε ανθρώπινα χρόνια».

Η κοινωνικότητα ως ένδειξη ευφυΐας

Είναι η γάτα σας κοινωνική; Ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει ότι τα σκυλιά είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζώα που επιζητούν την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο: Θα τρέξουν να σας προϋπαντήσουν στην πόρτα, να σας ακολουθήσουν στη βόλτα, να σταθούν δίπλα σας στον καναπέ προσμένοντας την αγάπη και τη στοργή σας.

Από την άλλη πλευρά, οι γάτες αναπτύσσουν δεσμούς προσκόλλησης με τους ιδιοκτήτες τους, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γάτες ηλικίας μεταξύ τριών και εννέα εβδομάδων που αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους, αναπτύσσουν συμπεριφορές υγιούς κοινωνικοποίησης και γίνονται πιο φιλικές.

Δοκιμάστε τη νοημοσύνη της γάτας σας: Πόσο κοινωνική είναι; Ανταποκρίνεται όταν την καλούν; Σας χαιρετάει όταν μπαίνετε στο σπίτι; Σκαρφαλώνει δίπλα σας στον καναπέ επειδή αναγνωρίζει ότι έτσι θα τη χαϊδέψετε;

final_cats2

Photo credit: Yuliya kota from Pexels

Γνωρίζετε ότι η παρακολούθηση βίντεο με γάτες μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φυσική και ψυχική κατάστασή σας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Επιστημονική απόδειξη: Τα βίντεο με γάτες είναι αγχολυτικά».

Δεξιότητες επιβίωσης

Όταν βλέπετε μια γάτα να περπατάει στη μέση του δρόμου, να σκαρφαλώνει σε ένα περβάζι ή να βουτάει σε έναν σκουπιδοτενεκέ, σίγουρα το να τη σώσετε από τη δύσκολη κατάσταση δεν είναι η πρώτη σκέψη που θα σας περάσει από το μυαλό. Ωστόσο, για σκεφτείτε αν στη θέση της βρισκόταν ένας σκύλος!

Δεν υποστηρίζουμε βέβαια ότι τα σκυλιά δεν μπορούν επιβιώσουν μόνα τους – απλώς οι γάτες χαρακτηρίζονται από πιο αυτόνομο χαρακτήρα, αλλά και από αυξημένο ένστικτο αυτοπροστασίας και φροντίδας του εαυτού τους.

Δοκιμάστε τη νοημοσύνη της γάτας σας: Αν δεν διστάζετε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι για μια νύχτα ή και ένα Σαββατοκύριακο (με την απαραίτητη ποσότητα νερού και τροφής), πιθανότατα διαθέτει αυξημένες δεξιότητες επιβίωσης και ικανοποιητική ευφυΐα.

Photo credit: Kirsten Bühne from Pexels

Μνήμη

Τόσο οι γάτες, όσο και οι σκύλοι, μπορεί να έχουν καλή μνήμη. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι γάτες είναι ευαίσθητες στις αλλαγές του χρονοδιαγράμματος που συνηθίζετε να ακολουθείτε, καθώς και σε διαλείμματα με συγκεκριμένα μοτίβα. Παραδείγματος χάρη όταν τις ταΐζουν σε διαφορετική ώρα από το συνηθισμένο, ή αν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμά σας όπως να δουλέψετε μέχρι αργά ή να κοιμηθείτε περισσότερο ένα Σαββατοκύριακο. Η διατάραξη της καθημερινότητας μπορεί να τις αναστατώσει!

Δοκιμάστε τη νοημοσύνη της γάτας σας: «Θυμάται» την ώρα που τρώει το φαγητό της ή μια λιχουδιά; Δοκιμάστε να αφήσετε μια κροκέτα κάτω από ένα μικρό αντικείμενο ή ένα κομμάτι χαρτί στο πάτωμα, ενώ η γάτα σας παρακολουθεί. Παρακολουθήστε εάν θυμάται ότι την αφήσατε εκεί και κάποια στιγμή αναζητεί τη λιχουδιά.

Επιδεκτικότητα στην εκπαίδευση

Αν λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση, πολλές γάτες μπορούν να εκτελέσουν ουκ ολίγα κόλπα παρόμοια με αυτά που κάνουν τα σκυλιά, όπως να καθίσουν, να σηκώσουν ένα πόδι ή να ξαπλώσουν κατόπιν εντολής. Από την άλλη, μια γάτα που δεν μπαίνει στον κόπο να μάθει απλές εντολές, δεν είναι απαραίτητο ότι χαρακτηρίζεται από χαμηλή ευφυΐα. Απλώς αδιαφορεί για την εκμάθηση μιας δραστηριότητας, ειδικά όταν μια λιχουδιά δεν είναι αρκετό κίνητρο.

Video credit: Cat School - Clicker Training For Cats

Δοκιμάστε τη νοημοσύνη της γάτας σας: Προσπαθήστε να διδάξετε στη γάτα σας ένα «κόλπο», όπως «κάτσε» ή «δώσε το πόδι σου», χρησιμοποιώντας μικρές λιχουδιές φαγητού ως κίνητρα. Δείτε το παραπάνω βίντεο και πάρτε ιδέες για το πως να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας.

Εάν ανταποκριθεί, έχετε μια έξυπνη γάτα. Εάν πάλι όχι, ίσως δεν βρίσκει τον λόγο!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.