Ηλεκτρισμός από φυτά: Πώς θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια

Ηλεκτρισμός από φυτά: Πώς θα «καλλιεργούμε» καθαρή ενέργεια

Μια επιστημονική ανακάλυψη έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που στο μέλλον θα παράγουμε καθαρή ενέργεια

Θα μπορούσαμε στο μέλλον να «καλλιεργήσουμε» την καθαρή ενέργεια; Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορούμε ήδη, αφού κατάφεραν, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, την παραγωγή υδρογόνου από φυτά, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αξιοποίηση της γεωργίας για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Energy and Environmental Science, τα φυτά διαθέτουν ικανότητες παραγωγής ηλεκτρισμού, που βασίζονται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Video credit: Tel Aviv University

O Δρ. Iftach Yacoby από το Energy Research Center του Tel Aviv University εξηγεί πώς μπορεί να παραχθεί ενέργεια από τα φύκια

Τα χρήσιμα φύκια

Οι ερευνητές στο παρελθόν πίστευαν ότι τα φύκια παράγουν υδρογόνο μόνο λίγα λεπτά την ημέρα, αλλά ο Dr. Iftach Yacoby, επικεφαλής του εργαστηρίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και η ομάδα του, με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας, ανακάλυψαν ότι τα φύκια παράγουν υδρογόνο από τη φωτοσύνθεση όλη την ημέρα.

Ορμώμενη από αυτήν την ανακάλυψη, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τις αρχές της γενετικής μηχανικής, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή αυτής της πηγής καθαρής ενέργειας από φύκια, κατά 400 τοις εκατό. Η αρχική έρευνα δείχνει ότι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ηλεκτρισμό, αλλά σύμφωνα με τον Dr. Yacoby, θα χρειαστούν έως και 20 χρόνια για να επωφεληθεί ο κόσμος από αυτά τα ευρήματα.

Photo credits: TripIt

Υδρογόνο: Το καύσιμο του μέλλοντος;

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το υδρογόνο αποτελεί καύσιμο πολύ φιλικό προς το περιβάλλον. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ως καύσιμο του μέλλοντος καθώς συνδυάζει εξαιρετική αποδοτικότητα και μηδενική ρύπανση, αφού από την καύση του παράγεται μόνο ενέργεια και νερό.

Η επόμενη «πράσινη» επανάσταση

«Εδώ και χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιούμε τη γεωργία για να παράγουμε την τροφή μας, αλλά σε ό,τι αφορά την ενέργεια, είμαστε ακόμα στο στάδιο του κυνηγού-συλλέκτη. Η καλλιέργεια ενέργειας μέσω της γεωργίας είναι πραγματικά η επόμενη επανάσταση. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι παραγωγής υδρογόνου, αλλά αυτός είναι πιο “πράσινος”», υποστηρίζει ο Dr. Yacoby, τονίζοντας:

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει σε ένα έτος, πηγές ενέργειας που η γη χρειάστηκε πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια για την παραγωγή τους. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε κυνηγοί και συλλέκτες ενέργειας. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια - για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας».

dr1

Photo credit: Tel Aviv University

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.