Η τεχνητή καρδιά που θα δώσει (και θα σώσει) ζωές

Η τεχνητή καρδιά που θα δώσει (και θα σώσει) ζωές

Μία τεχνητή καρδιά που αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά, υπόσχεται να δώσει λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα των καρδιακών μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης μοσχευμάτων.

Οι καρδιακές παθήσεις –όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας– αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα, καταγράφονται κάθε χρόνο περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες πάσχει από υπέρταση.

final_heart1

Photo credit: freestocks.org from Pexels

Σωστή διατροφή, καθόλου κάπνισμα και ήπια άσκηση είναι τα κλειδιά για να κρατήσετε την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «5 τρόποι για να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα».

Στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιακών προβλημάτων, η επιστήμη δεν είναι άοπλη. Έχει στη φαρέτρα της μία σειρά από εφευρέσεις όπως ο βηματοδότης (που διορθώνει τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς) ή το stent (διατηρεί τις φραγμένες αρτηρίες ανοιχτές) και επεμβάσεις όπως το bypass (βοηθάει στη βελτίωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες).

Οι θεραπευτικές αυτές λύσεις έχουν σώσει και παρατείνει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο. Τώρα, στο προσκήνιο έρχεται μία ακόμη λύση για τους καρδιακούς ασθενείς: Ένα πρωτοποριακό είδος τεχνητής καρδιάς, που αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά.

Μια καρδιά με ιστό αγελάδας & μπαταρία λιθίου

Η τεχνητή καρδιά έχει σχεδιαστεί για άτομα με αμφικοιλιακή καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Πιο συγκεκριμένα, η καρδιά είναι ένας ειδικός μυς που λειτουργεί ως αντλία στέλνοντας αίμα μαζί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα. Όπως μια πραγματική καρδιά, η τεχνητή καρδιά αποτελείται από δυο επιμέρους ενωμένες αντλίες, τη δεξιά και την αριστερή. Η αριστερή στέλνει το οξυγονωμένο από τους πνεύμονες αίμα σε όλο το σώμα, ενώ η δεξιά υποδέχεται το χρησιμοποιηθέν αίμα και το διοχετεύει ξανά στους πνεύμονες προκειμένου να οξυγονωθεί.

Video credit: Carmat

Η τεχνητή καρδιά της γαλλικής εταιρείας Carmat αποτελείται τόσο από συνθετικά, όσο και από βιολογικά υλικά. Ωστόσο, και μια ερευνητική ομάδα από το Ισραήλ φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων και των επανορθωτικών επεμβάσεων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καρδιά βγαλμένη από 3D printer».

Η μία πλευρά της τεχνητής καρδιάς είναι κατασκευασμένη από ιστό που προέρχεται από καρδιά αγελάδας, ενώ από το ίδιο βιολογικό υλικό είναι κατασκευασμένες και τέσσερις «βιολογικές» βαλβίδες. Ο υβριδικός αυτός μηχανισμός, περιλαμβάνει επίσης μία μηχανοκίνητη αντλία, η οποία δίνει το ρυθμό για την κίνηση του αίματος.

Παράλληλα, ενσωματωμένοι μικροεπεξεργαστές και αισθητήρες ρυθμίζουν αυτόματα τις αποκρίσεις της καρδιάς σύμφωνα με τη δραστηριότητα του ασθενούς. Αν παραδείγματος χάρη ο ασθενής ασκείται, η ροή του αίματός του αυξάνεται, όπως θα συνέβαινε και με μία πραγματική καρδιά.

Η τεχνητή καρδιά έχει διάρκεια ζωής μέχρι πέντε χρόνια και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια, δηλαδή τρεις φορές το βάρος μίας μέσης ανθρώπινης καρδιάς. Ωστόσο, ο εξωτερικός εξοπλισμός είναι λίγο βαρύτερος. Ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρει μία συσκευή που ζυγίζει περίπου 4,5 κιλά και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μπαταρία ιόντων λιθίου.

Σημαντικό νέο για όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Προς το παρόν, η τεχνητή καρδιά δεν αποτελεί μόνιμη λύση, αλλά απευθύνεται σε ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς.

Photo credit: Monstera from Pexels

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, περίπου 5.500 μεταμοσχεύσεις καρδιάς πραγματοποιούνται σήμερα ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο, οι ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για καρδιακό μόσχευμα εκτιμώνται περί τους 50.000.

Η κατασκευάστρια εταιρεία θα συνεχίσει να δοκιμάζει την τεχνητή καρδιά σε συνεργασία με πανεπιστημιακές δομές, μελετώντας τη χρήση της, τόσο σε ασθενείς που περιμένουν άμεσα μόσχευμα όσο και ως μακροπρόθεσμη λύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά, καθιστώντας την τεχνητή καρδιά όχι μόνο μία «θεραπευτική γέφυρα» προς τη λήψη μοσχεύματος, αλλά πιθανώς έναν «θεραπευτικό προορισμό» για ασθενείς στο μέλλον.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.