Έρχονται τα αντισυλληπτικά για άντρες;

Έρχονται τα αντισυλληπτικά για άντρες;

Παρόλο που η πρόληψη μίας εγκυμοσύνης θεωρείται κυρίως γυναικεία υπόθεση, νέες εξελίξεις στη φαρμακολογία φέρνουν στο προσκήνιο εναλλακτικές επιλογές αντισύλληψης ειδικά σχεδιασμένες για άνδρες.

Αν και σήμερα υπάρχουν διάφορες επιλογές για την πρόληψη μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η αντισύλληψη θεωρείται ευρέως μία, κατά βάση, γυναικεία υπόθεση. Ως προς αυτό συνηγορεί και πρόσφατη αμερικανική έρευνα: Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι γυναίκες φέρουν μεγαλύτερο σωματικό και συναισθηματικό βάρος σε ό,τι αφορά την αντισύλληψη στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις.

final_contraceptive1

Photo credit: Free to use from Pexels

Η ασφαλής, σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι είναι η λίμπιντο και πώς να την ενισχύσετε».

Ωστόσο, η αναπαραγωγή –ή η αποφυγή της– αφορά και τα δύο φύλλα. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες εξελίξεις στη φαρμακολογία φέρνουν στο προσκήνιο εναλλακτικές επιλογές αντισύλληψης ειδικά σχεδιασμένες για άνδρες.

Προφύλαξη σε μορφή τζελ

Οι δύο, πιο αποτελεσματικές, επιλογές που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι άνδρες προκειμένου να αποτρέψουν μία εγκυμοσύνη είναι τα προφυλακτικά και η αγγειεκτομή. Εντούτοις, τα προφυλακτικά είναι μίας χρήσης και έχουν ένα μικρό ποσοστό αστοχίας. Από την άλλη, η αγγειεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη στείρωση.

Photo credit: Free to use from Pexels

Στο πλαίσιο αυτό, μία νεοφυής επιχείρηση από τις ΗΠΑ, ανέπτυξε έναν νέο τύπο αντισύλληψης σε μορφή τζελ: Πρόκειται για μια μη ορμονική υδρογέλη, η οποία εγχέεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα μέσω σύντομης επέμβασης. Χωρίς να επηρεάζει την αίσθηση ή την εκσπερμάτιση, το τζελ λειτουργεί ως φραγμός στη ροή του σπέρματος, εμποδίζοντας τη μετακίνηση των σπερματοζωαρίων.

Τα αποτελέσματά του διαρκούν για έναν χρόνο και στο τέλος της διάρκειας ζωής του υγροποιείται, επιτρέποντας στο σπέρμα να συνεχίσει να ρέει ξανά μέσω των αγγείων του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα

Με την κωδική ονομασία ADAM, το τζελ δοκιμάζεται ήδη από τα μέσα του 2022 σε νοσοκομείο της Αυστραλίας: Οι γιατροί θα παρακολουθούν τους συμμετέχοντες στην έρευνα για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος την ασφάλεια του ADAM.

Τα πρώτα δείγματα από τις δοκιμές του ADAM είναι θετικά: Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παρασκευάστριας εταιρείας, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, περιλαμβάνουν ήπιο πόνο και αμελητέο οίδημα, αντίστοιχο της αγγειεκτομής.

Παράλληλα, δεν έχει σημειωθεί κάποια από τις παρενέργειες που συνοδεύουν τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών από τις γυναίκες, όπως αύξηση βάρους, αιμορραγία, αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, επίδραση στην αίσθηση ή την ευχαρίστηση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

final_contraceptive3

Photo credit: Free to use from Pexels

Η άσκηση όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία αλλά βοηθάει και στη διατήρηση μίας υγιούς ερωτικής ζωής. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς η έντονη άσκηση ευνοεί την καλύτερη ερωτική ζωή».

Η ανδρική αντισύλληψη ξεκινάει από τους ώμους;

Από την άλλη, ο διεθνής οργανισμός έρευνας και ανάπτυξης «The Population Council» δοκιμάζει εδώ και κάποια χρόνια το δικό του αντισυλληπτικό τζελ για άνδρες, το οποίο εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα, ωστόσο, όχι εκεί που φαντάζεστε!

Το εν λόγω τζελ αλείφεται στους ώμους, μία περιοχή που ακούγεται παράταιρη, τουλάχιστον όσον αφορά την εγγύτητα στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του οργανισμού, το τζελ περιέχει την προγεστίνη Nestorone, ένα χημικό προγεστογόνο που έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τη δημιουργία σπέρματος στους άνδρες. Δοκιμάζεται ήδη στο πλαίσιο μίας κλινικής μελέτης που συμμετέχουν 100 ζευγάρια, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Θα γίνει τα επόμενα χρόνια η αντισύλληψη και ανδρική –εκτός από γυναικεία– υπόθεση; Οι δύο εταιρείες είναι αισιόδοξες για τα αποτελέσματα των ερευνών τους που θα οδηγήσουν τους άνδρες να μοιραστούν με τις γυναίκες το βάρος του ελέγχου των γεννήσεων. Μέχρι τότε, μην ξεχνάτε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα και η αναπαραγωγή –ή η αποφυγή της– αφορούν και τα δύο φύλλα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.