Επιστημονική απόδειξη: Τα βίντεο με γάτες είναι αγχολυτικά

Επιστημονική απόδειξη: Τα βίντεο με γάτες είναι αγχολυτικά

Αν θεωρούσατε ότι η παρακολούθηση βίντεο με το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι απλώς μία ένοχη απόλαυση (ίσως και χάσιμο χρόνου), νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη φυσική και ψυχική κατάστασή σας.

Και ποιος δεν έχει «χάσει χρόνο» χαζεύοντας αστεία βίντεο, φωτογραφίες, gifs, memes και ό,τι άλλο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με γάτες που παίζουν, τσακώνονται, τεντώνονται ή ακόμα και προσπαθούν να γλυτώσουν από «επιθετικά» αγγούρια;

Φοβούνται οι γάτες τα αγγούρια; Όπως αποδεικνύεται από τα LOL Cats βίντεο, δεν τα φοβούνται απλώς. Τα τρέμουν!

Video credit: The Crazy Cats

Ωστόσο, νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ίσως τελικά δεν χάνετε το χρόνο σας όταν επιλέγετε την αναπαραγωγή ενός ακόμη βίντεο με γάτες έναντι της ανάγνωσης ενός ακόμη επαγγελματικού email. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Indiana, η παρακολούθηση βίντεο με γάτες στο διαδίκτυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή «ψηφιακής» θεραπείας για χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος.

Μία celebrity γάτα στην υπηρεσία της επιστήμης

Για τη διεξαγωγή της μελέτης επιστρατεύτηκε η celebrity γάτα Lil BUB με τα τρία εκατομμύρια ακόλουθους στο Facebook, η οποία κοινοποίησε το άνοιγμα της έρευνας στο ευρύ κοινό. Ως αποτέλεσμα, στη μελέτη πήραν μέρος περισσότερα από 7.000 άτομα, με το 36% να αυτοχαρακτηρίζεται ως φανατικά «γατόφιλο».

Το γουργουρητό της Lil BUB είναι περίεργα χαλαρωτικό!

Video credit: Lil BUB

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, μετά την προβολή των βίντεο, τα θετικά συναισθήματα ήταν αυξημένα για τους συμμετέχοντες. Αισθανόντουσαν πιο ενεργητικοί και είχαν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος, ενόχληση και θλίψη.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τη σχέση μεταξύ των αισθημάτων ενοχής και απόλαυσης που συνδέονται με την εμμονή του να παρακολουθεί κάποιος γάτες στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Jessica Gall Myrick «Ακόμα και εκείνοι που δήλωσαν ότι περνούν το χρόνο τους παρακολουθώντας βίντεο με γάτες στο YouTube ενώ πρέπει να εργάζονται, φαίνεται ότι προσλαμβάνουν μία συναισθηματική αποζημίωση από την προβολή, η οποία μπορεί πραγματικά να τους βοηθήσει να αναλάβουν δύσκολες εργασίες στη συνέχεια».

Photo credit: Vadim B from Pexels

Χαριτωμένες δεν είναι μόνο οι γάτες

Με περισσότερα από δύο εκατομμύρια θεματικά βίντεο στο YouTube, οι γάτες είναι αναμφισβήτητα από τους πλέον δημοφιλείς πρωταγωνιστές του. Ωστόσο δεν είναι οι μόνες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία του.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού της Δυτικής Αυστραλίας, η παρακολούθηση βίντεο με κουταβάκια, μωρά γορίλλες και κουόκα, –ένα μικρό μαρσιποφόρο που συναντάται στην Ωκεανία– μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση του άγχους.

Η μελέτη διερεύνησε την παρακολούθηση εικόνων και βίντεο χαριτωμένων ζώων σε σχέση με την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων. Οι συνεδρίες διεξήχθησαν σκόπιμα μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού κατά την εξεταστική περίοδο, μια εποχή που το άγχος κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ειδικά για φοιτητές ιατρικής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης.

Χαλαρώστε με το πιο χαριτωμένο ζωάκι της Αυστραλίας, ένα μωρό κουόκα!

Video credit: John Downer Productions

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μελέτη έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα άγχους μειώθηκαν για τους συμμετέχοντες, σε χρονικό διάστημα 30 λεπτών μετά την παρακολούθηση του εκάστοτε βίντεο.

Εν κατακλείδι, μην αισθάνεστε ενοχές όταν επιλέγετε να παρακολουθήσετε βίντεο με χαριτωμένα ζωάκια στο διαδίκτυο, ακόμα και εις βάρος των υποχρεώσεών σας. Πάρτε μια ανάσα, γελάστε με τα αγαπημένα σας βίντεο και επιστρέψτε στα καθήκοντά σας με ανανεωμένη διάθεση. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ, το γέλιο είναι θεραπευτικό!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.