Εκπαίδευση γάτας: Γιατί είναι απαραίτητη και πώς να την κάνετε

Εκπαίδευση γάτας: Γιατί είναι απαραίτητη και πώς να την κάνετε

Εάν μόλις αποφασίσατε να υιοθετήσετε ένα νεογέννητο ή αδέσποτο γατάκι, η εκπαίδευσή του είναι απαραίτητη για την ομαλή «συγκατοίκησή» σας!

Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ κατοικίδιο, το πιο πιθανό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι η υιοθέτηση ενός κουταβιού συνεπάγεται ότι θα πρέπει να φροντίσετε και για την εκπαίδευσή του. Από την άλλη, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να αμελούν ότι το ίδιο ισχύει και για τα γατάκια.

final_catrain1

Photo credit: Free to use from Pexels

Πόσο έξυπνη είναι η γάτα σας; Ανακαλύψτε το αφού διαβάσετε το άρθρο «Νοημοσύνη γάτας: Οι μέθοδοι για να την ανακαλύψετε».

Ωστόσο, ακριβώς όπως και τα σκυλιά, οι γάτες χρειάζονται την υποστήριξή σας προκειμένου να προσαρμοστούν στη συμβίωση με τον άνθρωπο. Με απλές μεθόδους εκπαίδευσης που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι, θα βελτιώσετε τόσο την καθημερινότητά τους, όσο και τη συγκατοίκησή σας.

Πώς να προσεγγίσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο

Σύμφωνα με έρευνες, οι γάτες δεν γεννιούνται με έμφυτη συμπάθεια προς τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν την ήπια και ζεστή προσέγγισή τους, ήδη από την ηλικία των δύο εβδομάδων, ώστε να κατανοήσουν ότι είστε φιλικά διακείμενοι απέναντί τους.

Η εφαρμογή τιμωριών –όπως το ανέβασμα του τόνου της φωνής, οι απότομες κινήσεις ή το κατάβρεγμα με νερό– ενδέχεται να προκαλέσουν άγχος και να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα των μεταξύ σας σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε θετικά κίνητρα για την προσέγγισή τους, όπως λιχουδιές ή επαίνους. Αυτός θεωρείται από τους ειδικούς ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εκπαίδευση των κατοικίδιων γενικά, καθώς και καλύτερος για την ευημερία τους.

Photo credit: Free to use from Pexels

Παράλληλα, οι εν λόγω τεχνικές που βασίζονται στην ανταμοιβή, αποτελούν έναν εξαιρετικό τρόπο προκειμένου, παραδείγματος χάρη, να διδάξετε τη γάτα σας να μπαίνει οικειοθελώς στην τσάντα μεταφοράς της. Έτσι, μία επίσκεψη στον κτηνίατρο ή η προετοιμασία για ταξίδι, γίνεται ευκολότερη – τόσο για το κατοικίδιό σας, όσο και για εσάς.

4 βήματα για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μπαίνει στην τσάντα μεταφοράς

#1 Η λιχουδιά στην κουβέρτα

Επιλέξτε ένα σημείο του σπιτιού όπου η γάτα σας ήδη νιώθει ασφαλής. Τοποθετήστε εκεί μια κουβέρτα με μια λιχουδιά ώστε να τη δελεάσετε να πλησιάσει. Αρχικά, προσφέρετέ της το φαγώσιμο στο ύψος της μύτης ώστε να την ενθαρρύνετε να καθίσει.

Στη συνέχεια, κατεβάστε το στο επίπεδο του εδάφους ώστε να την ενθαρρύνετε να ξαπλώσει στην κουβέρτα. Αφού ανταποκριθεί, επιβραβεύστε τη με μία ακόμη λιχουδιά, ένα χάδι ή λεκτικούς επαίνους, ανάλογα με το τι έχετε παρατηρήσει ότι της αρέσει περισσότερο.

#2 Η εμφάνιση της τσάντας μεταφοράς

Μόλις η γάτα σας κατακτήσει το πρώτο βήμα, τοποθετήστε την κουβέρτα μέσα σε μία ανοιγμένη τσάντα μεταφοράς. Επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα προκειμένου να τη δελεάσετε και να την επιβραβεύσετε.

#3 Η εξοικείωση με την τσάντα

Αφού η γάτα σας μπει για πρώτη φορά στην τσάντα οικειοθελώς, επαναλάβετε τη διαδικασία, προκειμένου να εξοικειωθεί με τον «εγκλεισμό» της. Ωστόσο, αρχικά κρατήστε την τσάντα ανοιχτή, ώστε να μην αισθανθεί ξαφνικά παγιδευμένη. Χρησιμοποιώντας λιχουδιές για να την ενθαρρύνετε, αφήστε τη γάτα σας να μπει και να βγει κάμποσες φορές από την τσάντα, στους δικούς της ρυθμούς.

final_catrain3

Photo credit: Free to use from Pexels

Εάν συνηθίζετε να «χαζεύετε» αστεία βίντεο με γάτες, κάνετε πολύ καλά! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Επιστημονική απόδειξη: Τα βίντεο με γάτες είναι αγχολυτικά».

#4 Το κλείσιμο της πόρτας

Με ήπιες και διακριτικές κινήσεις, αρχίστε να κλείνετε σταδιακά την πόρτα και μετά να την ξανανοίγετε, δίνοντας κάθε φορά στη γάτα μια λιχουδιά. Εξελίξτε τη διαδικασία τμηματικά, μέχρι να κλείσετε εντελώς την πόρτα, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα στην αρχή ή όσο αντιλαμβάνεστε ότι η γάτα δεν δυσφορεί. Επιβραβεύστε την υπομονή της με λιχουδιές, όταν η πόρτα είναι εντελώς κλειστή.

Επαναλάβετε τη διαδικασία, κρατώντας σταδιακά την πόρτα κλειστή για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, προσθέτοντας μερικά επιπλέον δευτερόλεπτα κάθε φορά. Παράλληλα, συνεχίστε να επιβραβεύετε τη γάτα με λιχουδιές ενώ η τσάντα είναι κλειστή, αυξάνοντας σταδιακά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ κάθε επιβράβευσης.

Εξοπλιστείτε με υπομονή και συνεχίστε σταδιακά την εκπαίδευση. Μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες και ημέρες ή εβδομάδες έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στο τέλος, όμως, οι μετακινήσεις με το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα γίνουν μια ευχάριστη ρουτίνα και για τους δυο σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.