Διαστημικό σκάφος Cassini: Το τελευταίο συναρπαστικό ταξίδι

Διαστημικό σκάφος Cassini: Το τελευταίο συναρπαστικό ταξίδι

Το συναρπαστικό φινάλε ενός διαστημικού ταξιδιού αφήνει πίσω του πολύτιμη παρακαταθήκη για την έρευνα και την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σύμπαντος.

Αφού έστειλε τις τελευταίες εικόνες από τον Κρόνο και τους δορυφόρους του, το εξερευνητικό σκάφος Cassini αυτοκαταστράφηκε βουτώντας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA παρακολουθούσαν συγκινημένοι στις γιγαντοοθόνες το «κύκνειο άσμα» του εμβληματικού σκάφους, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότατη προσφορά του στην έρευνα του διαστήματος.

Cassini (1)

Photo credit: NASA

450.000 φωτογραφίες έδωσαν αφορμές για χιλιάδες μελέτες

Το Cassini επί 13 χρόνια εξερευνούσε τον Κρόνο και τους δορυφόρους του, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα και στοιχεία που εν πολλοίς άλλαξαν την αντίληψή μας για τον μυστηριώδη πλανήτη. Συνολικά τράβηξε περισσότερες από 450.000 φωτογραφίες, συνολικού όγκου 635GB, που οδήγησαν στη δημοσίευση χιλιάδων μελετών, ενώ τα ευρήματά του αξιοποιήθηκαν σε περισσότερα από 20 πειράματα.

Τα ευρήματα του ταξιδιού του Cassini θα συνεχίσουν να απασχολούν την ερευνητική κοινότητα και στο μέλλον, συνδράμοντας στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σύμπαντος.

Η περιήγησή του όμως γύρω από τον Κρόνο έπρεπε να φτάσει στο τέλος της, καθώς εξαντλήθηκαν τα καύσιμά του. Η απόφαση για την «αυτοκτονία» του Cassini στην επιφάνεια του Κρόνου, ελήφθη από τους υπεύθυνους της αποστολής (τόσο από τη NASA, όσο και από την ESA [Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος]), οι οποίοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν την πρόσκρουση του δυόμιση τόνων σκάφους στην επιφάνεια κάποιου από τους δεκάδες δορυφόρους του γιγαντιαίου πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για το συναρπαστικό ταξίδι του, θρυλικού πλέον, διαστημικού σκάφους Cassini θα βρείτε εδώ.

Ενδεικτικές φωτογραφίες από την τεράστια συλλογή του Cassini

Photo credit: NASA

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.