Brain training: Tips Kαλύτερης Συγκέντρωσης

Brain training: Tips Kαλύτερης Συγκέντρωσης

Μήπως προσπαθείτε συχνά να συγκεντρωθείτε, αλλά η προσοχή σας αποσπάται γρήγορα και το μυαλό σας περιπλανιέται; Δοκιμάστε τα τρία επιστημονικά tips που ακολουθούν και ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας σε μόλις τρεις ημέρες.

Πόση ώρα μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα βιβλίο χωρίς να κοιτάξετε το email σας; Ή να αφοσιωθείτε σε μία εργασία χωρίς να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στο Instagram; Μήπως έχετε την αίσθηση ότι η δυνατότητά σας να συγκεντρωθείτε σε κάτι διαρκώς μειώνεται;

final_brain1

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Και η μνήμη θέλει την προπόνησή της; Διαβάστε στο άρθρο «Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα» για την τεχνική ανάκλησης δεδομένων που εφευρέθηκε την εποχή που η μνήμη αποτελούσε το βασικό μέσο διατήρησης των πληροφοριών.

Δεν έχετε άδικο! Σύμφωνα με έρευνες το μέσο εύρος της ανθρώπινης προσοχής συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο μεταξύ του 2000 και του 2015, κάνοντας την έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου» περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Κάντε ένα «διανοητικό» διάλλειμα

Ωστόσο, προκειμένου να μην υστερείτε, ακόμα και σε σχέση με το ταπεινό χρυσόψαρο, όσον αφορά τη δυνατότητα εστίασης σε μια εργασία ή ένα αντικείμενο, υπάρχει λύση: Όπως προτείνει η γνωστική νευροεπιστήμονας Δρ. Τζούλι Φραταντόνι, αυτή βρίσκεται στα «διανοητικά» διαλλείματα.

Σύμφωνα με την Δρ. Φραταντόνι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να εστιάσει τη σκέψη σε βαθύτερο επίπεδο για περίπου 90 έως 120 λεπτά τη φορά, ακολουθούμενα ιδανικά από 20 λεπτά ανάπαυσης.

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Όπως αναλύει στα podcasts της, η προσοχή είναι μια πεπερασμένη πηγή που χρήζει προστασίας: «Το να μην κάνετε διανοητικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σαν να προσπαθείτε να γεμίσετε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη ενώ οδηγείτε. Πρέπει να σταματήσετε και να σβήσετε τον κινητήρα για να ανεφοδιαστείτε με ασφάλεια»!

Σε τι συνίσταται λοιπόν ένα «διανοητικό» διάλλειμα; Η Δρ. Φραταντόνι προτείνει τρεις απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας σε μόλις τρεις ημέρες.

Ξεκινήστε από σήμερα, ρίχνοντας μια παρατεταμένη ματιά σε κάτι διαφορετικό

Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου πιέζεται από αφόρητες καταστάσεις όπως μακρές συζητήσεις ή πιεστικές προθεσμίες, η ίδια η βιολογία μας, μάς οδηγεί προς τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις: Να παγώσουμε και να μην ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Να «εγκαταλείψουμε» κάθε προσπάθεια και να φύγουμε ή να ανασυγκροτηθούμε και να «πολεμήσουμε».

Εντάξτε τακτικά, σύντομα διαλείμματα στην ρουτίνα σας ώστε να «επαναφορτίσετε» τον εγκέφαλό σας.

final_brain4

Σύμφωνα με την Δρ. Φραταντόνι, αρκεί να κοιτάξετε για λίγο έξω από το παράθυρο ή ακόμα και να εστιάσετε σε μια διαφορετική θέα, ώστε ο εγκέφαλός σας να ανακάμψει και να συνειδητοποιήσει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.

Βρίσκεστε σε κάποια επαγγελματική συνάντηση; Χρησιμοποιήστε την περιφερειακή σας όραση για να κοιτάξετε λοξά και να καλμάρετε το νευρικό σας σύστημα.

Αύριο: Κάντε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών — πέντε φορές

Εντάξτε τακτικά, σύντομα διαλείμματα στη ρουτίνα σας ώστε να «επαναφορτίσετε» τον εγκέφαλό σας, προτείνει επίσης η Δρ. Φραταντόνι. Ωστόσο, μην αφιερώσετε τον χρόνο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον έλεγχο των email σας: Τέτοιου είδους δραστηριότητες απαιτούν τα φίλτρα και τις λειτουργίες επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου σας και δεν θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε.

final_brain5

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Ποια είναι τα οφέλη του logout; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media».

Μεθαύριο: Δοκιμάστε την «τεχνική της ντομάτας»

Εάν, όπως περιγράφει η Δρ. Φραταντόνι «ξεμείνετε» από καύσιμα μετά από μία-μιάμιση ώρα πιεστικής δουλειάς, δοκιμάστε την τεχνική της ντομάτας-Πομοντόρο!

Πρόκειται για μια μέθοδο διαχείρισης χρόνου που βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση. Χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25λεπτα χρονικά διαστήματα, που αποκαλούνται «πομοντόρο» (ντομάτα στα ιταλικά) τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.

Video credit: Cirillo Consulting

Σύμφωνα με τον επινοητή της τεχνικής, η Πομοντόρο έχει βοηθήσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταμορφώσουν τη ζωή τους, κάνοντάς τους πιο παραγωγικούς, πιο συγκεντρωμένους και ακόμη πιο έξυπνους.

Γιατί όχι κι εσάς; Δείτε το βίντεο και δοκιμάστε την!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.